Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-08-2013, 19:50   #31
AnnaK
Zablokowany

Imię: Anna
Model: Ford Ka hatchback
Silnik: 1,3 44,00 kW
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: kobieta za kierownicą - emocje na drodze

Cytat:
Napisał Szeryf455 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pamiętam sam siebie Nie lubię prawić banałów, ale milion km. mam dość dawno za sobą, a wciąż się uczę, i pewnie dzięki temu jeszcze żyję

Życzę wszystkim, aby dojechali zawsze bezpiecznie do celu, i trochę pokory na drodze.
Uczymy się całe życie i fajnie, że są tacy, którzy o tym wiedzą ;-) pozdrawiam ich :-)

AnnaK jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2013, 19:51   #32
RedFord
ford::advanced

Imię: Redzia
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1,6 TDCi
Rocznik: 2006

Ach wtrącę się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

niestety nie tylko w Rzeszowie czy Wawie pokonywanie ronda sprawia ogromną trudność. Po częsci chyba spowodowane jest to nieznajomością zasad które obowiązują na rondzie. Te już wyżej zostały opisane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dotyczy to nie tylko kobiet ale i mężczyzn.
Ludzie głupieją niestety.

A co do trąbienia, bo o tym mamy wątek, klaksonu powinniśmy używać w sytuacjach zagrożenia a niestety, w większości przypadków nie brzmi to jak UWAŻAJ a co palancie robisz.
Mnie ostatnio chciało się śmiać, gdy wyjeżdżając z pobocza, widzę autko w bocznym lusterku, maluśkie, dopiero co się pojawiło kawał za mną. Wyskakuje śmiało na prawy pas, obok jest jeszcze lewy, pusty. A laska za mną trąbi na mnie po dojechaniu, zmienia pas i gestykuluje.
Sskoda tylko, że nie zwróciła uwagi na swoją prędkość, a miała conajmniej z 80 na liczniku, w środku miasta....
Szkoda że byłam z dzieckiem, bo chętnie zajechałbym jej drogę przy najbliższym rondzie.

Klaksonu używam naprawdę wtedy, kiedy trzeba, nader rzadko.

Uważam, że praktyka czyni dobrego praktyka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a zdolność wyobraźni przestrzennej to bardzo ważna sprawa. Niestety nie każdy tę zdolność posiada.
Drugą rzeczą jest zasada ograniczonego zaufania....a i każdemu zdarzy się popełnić błąd.

Aniu pozdrawiam serdecznie.

http://i33.tinypic.com/2qxnfwk.jpg

Ostatnio edytowane przez RedFord ; 10-08-2013 o 19:53
RedFord jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2013, 19:56   #33
AnnaK
Zablokowany

RedFord, też Cię pozdrawiam :-))
Stary 10-08-2013, 20:32   #34
Andrzej
Prawie Moderator...

Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał RedFord Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
klaksonu powinniśmy używać w sytuacjach zagrożenia
zgadzam się. Wcześniej napisałem, że używam go często, cóż, dużo jeżdżę i to w stronach, gdzie kierowcy dużo stwarzają zagrożeń. Dlatego też zamontowałem kamerę w aucie. Decyzja o tym zapadła po tym, jak jechałem prawym pasem ronda na wprost (przed rondem na prawym pasie strzałki prosto i w prawo, na lewym w lewo), a koleś s klasą wyprzedzał mnie na rondzie lewym skręcając jednocześnie w prawo. Była obcierka błotników przednich, po czym koleś uciekał. Po prawie kaskaderskim pościgu wymiękł i się zatrzymał...
Cytat:
Napisał Szeryf455 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Są w życiu sytuacje, kiedy nie ma czasu na trąbienie, działa się instynktownie, żeby uniknąć kolizji.
Nie wiem jak Wy, ale ja czasami jadąc obserwuję pojazd jadący obok, przed, zbliżający się zboku z podporządkowanej i mam takie nieodparte przeczucie, że zaraz coś odwali i prawie zawsze jak mam takie przeczucie, to kierujący tym pojazdem coś odwala (łamie przepisy, wymusza pierwszeństwo bądź zajeżdża drogę) i jak takiego nie strąbić będąc poniekąd na to przygotowanym, jak takiemu dać znać, że robi źle, że może/mogło bądź następnym razem skończy się źle/tragicznie? No jak? Milczeć? Nic nie robić? No przecież jak taka sierota nie zostanie "uświadomiona" to następnym razem może komuś zrobić krzywdę. W uzasadnionych przypadkach takie strąbienie będzie edukacyjne dla winowajcy.
Cytat:
Napisał Magik123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wole kogoś strąbić żeby w porę mógł się zatrzymać niż ma mi wyjechac a ja mam robić manewr przez który wpakuje się w kogoś lub coś, a delikwent sobie pojedzie, bo nawet nie będzie świadomy że stworzył zagrożenie.
zgadzam się, cały czas do tego piję, że pajac jedzie jak święta krowa i nawet sobie z tego sprawy nie zdaje... można mieć to gdzieś, a można zareagować.

Raz przy wyjeździe z parkingu kobieta zajechała mi drogę (łamiąc przepisy - nie zastosowała się do znaków poziomych) prawie zepchnęła mnie na krawężnik, strąbiłem ją a ona wydarła się na mnie pomachała rękami i odjechała, to ja za nią. Z 2km ją goniłem aż skręciła w osiedlowe ciasne uliczki i zablokowała się przed autem nadjeżdżającym z przeciwka. Wtedy do niej podszedłem i zwróciłem uwagę na to co zrobiła - najpierw się na mnie wydzierała, że sobie coś ubzdurałem, nie dopuszczała do siebie nawet myśli, że coś źle mogła w ogóle zrobić. Zmiękła, gdy zaprosiłem ją do auta by zobaczyła na nagraniu jak są wymalowane pasy i strzałki kierunkowe i jak pojechała, grzeczne poprosiłem by przy następnym razem na parkingu zwróciła uwagę na linie i strzałki (znaki poziome). Przestała się pluć, widać było po minie że należy do tych co za nic na świecie nie przyznają się do błędu, że o przeproszeniu nie wspomnę... Cisnęło mi się wtedy na usta wiele obraźliwych słów, ale jakoś mimo jej postawy udało mi się powstrzymać.
Cytat:
Niemniej jednak nieraz mam ochotę zachować się jak w/w "karki" z BMW, słysząc jakiegoś idiotę trąbiącego bez większego powodu
Właśnie o to się rozchodzi, jak pisałem wcześniej - trąbię dużo, ale nigdy bez poważnego powodu - gdy ktoś stwarza zagrożenie - to chyba różni się od wożenia gości weselnych nieprawdaż?
Stary 10-08-2013, 20:42   #35
AnnaK
Zablokowany

Cytat:
Napisał Andrzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z 2km ją goniłem aż skręciła w osiedlowe ciasne uliczki i zablokowała się przed autem nadjeżdżającym z przeciwka. Wtedy do niej podszedłem i zwróciłem uwagę na to co zrobiła - najpierw się na mnie wydzierała, że sobie coś ubzdurałem, nie dopuszczała do siebie nawet myśli, że coś źle mogła w ogóle zrobić. Zmiękła, gdy zaprosiłem ją do auta by zobaczyła na nagraniu jak są wymalowane pasy i strzałki kierunkowe i jak pojechała, grzeczne poprosiłem by przy następnym razem na parkingu zwróciła uwagę na linie i strzałki (znaki poziome).
Masz talent pedagogiczny i zacięcie :-D 2 km ją goniłeś, żeby nauczyć :-D
Cytat:
Napisał Andrzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Była obcierka błotników przednich, po czym koleś uciekał. Po prawie kaskaderskim pościgu wymiękł i się zatrzymał...
Spisywaliście wtedy protokół do OC z jego winy? Sorry, że zadaję pytanie osobiste, ale na przyszłość chcę wiedzieć, co robić.
Stary 10-08-2013, 21:51   #36
lukaszek_socho
ford::professional

Imię: x
Model: x
Silnik: x
Rocznik: x

Cytat:
Napisał AnnaK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Spisywaliście wtedy protokół do OC z jego winy?...
Pytanie w sumie nie do mnie ale skoro już się pojawił taki wątek to coś powiem.
Ja w opisanej sytuacji bym na 100% zadzwonił po policję. Nastąpiło by to z prostej przyczyny. Jak ktoś ma skłonność do tchórzliwego uciekania to pewnie ma też skłonność to tchórzliwego krętactwa i kombinatorstwa. Taki osobnik może później kombinować jak nie stracić zniżek i opowiadać, że to nie jego wina a ja go goniłem jak szalony i chciałem go pobić to ze strachu się przyznał bo ja miałem jeszcze ze sobą 3 kolegów i oni byli agresywni i też chcieli go bić.
Na oświadczenie można się dogadywać z uczciwymi ludźmi a nie cwaniaczkami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez lukaszek_socho ; 10-08-2013 o 21:54
lukaszek_socho jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2013, 22:07   #37
AnnaK
Zablokowany

Lukaszek, a jak on by uciekł na wieść o policji?
Stary 10-08-2013, 22:15   #38
lukaszek_socho

Imię: x
Model: x
Silnik: x
Rocznik: x

Fakt jest takie ryzyko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja bym jednak ryzykował. Na bieżąco bym łatwiej ustalił dowody, świadków.
Po oświadczeniu ja bym myślał, że sprawa już załatwiona. Nim bym się dowiedział, że sprawca znów pajacuje to już bym nie miał żadnych szans na to, że coś mu udowodnię.
Swoją drogą kamera w aucie dobra rzecz. Wtedy jak by nie zrobił zawsze jest dowód co i jak było.

Ostatnio edytowane przez lukaszek_socho ; 10-08-2013 o 22:17
lukaszek_socho jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2013, 13:37   #39
Szeryf455

Model: transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996 max

Cytat:
trąbię dużo, ale nigdy bez poważnego powodu
No i dobrze. Gramy jednak do wspólnej bramki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak już pisałem, ja nie mam takiego nawyku, ale w pełni popieram każdego, kto kogoś strąbi, mając ku temu wyraźny powód.

Irytują mnie tylko tacy, jak przytoczony wyżej 'dzieciak' z Actrosa, który kupi sobie zabawkę w postaci syreny z lokomotywy, albo jakiś gadżet rodem z "Diukowie hazardu" i próbuje bezmyślnie zwrócić na siebie uwagę.
Szeryf455 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2013, 19:22   #40
Andrzej
Prawie Moderator...

Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017

Cytat:
Irytują mnie tylko tacy, jak przytoczony wyżej 'dzieciak' z Actrosa
Samochód/klakson to nie zabawka (chyba że na zamkniętym torze). Takich frajerów trzeba piętnować...
Cytat:
Napisał AnnaK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spisywaliście wtedy protokół do OC z jego winy? Sorry, że zadaję pytanie osobiste, ale na przyszłość chcę wiedzieć, co robić.
Cytat:
Napisał lukaszek_socho Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja w opisanej sytuacji bym na 100% zadzwonił po policję.
I dzwoniłem, zobaczył w lusterku że dzwonię, jak go doszedłem i dlatego się zatrzymał. Bardzo mu zależało, żebym się rozłączył... Pamiętajcie, że była to najnowsza s klasa, a co z tym się wiąże kolo wybulił 3 koła od ręki i pojechał... szczegóły w temacie o moim aucie... Jakbym wcześniej miał kamerę nawet bym się nie spinał i nie gonił... za kolizję i ucieczkę dostał by zaocznie i to na bogato...

Zasady postowania