Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-01-2014, 19:14   #31
bonzo000
ford::advanced

Imię: Bonzo
Model: Passat B7
Silnik: TSI
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Spalanie 1,0 ecoboost 125KM

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja tam kupię, ale pod warunkiem że to będzie przynajmniej 5.0 V8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wolnossaki do 2,5 litra nie interesują mnie już totalnie....jak po jeździe próbnej Focusem 1.0 EB 125 KM przesiadłem się do swojego wolnossaka 1.8 140 KM to myślałem że się zepsuł...., bo reakcji na gaz nie było...., poza oczywiście najwyższymi obrotami, na niskich i średnich totalna kicha, a na wysokich hałas, wyleczyłem się z niby spokoju z powodu braku osprzętu, zresztą i tak nie trzymam auta dłużej jak 100 tys. km, więc chcę mieć przyjemność z jazdy, a nie bez przerwy pałować silnik wolnossący by jechał....a każdy wolnoosak do 2.0 (mający ok. 150-160 KM) jest mułem totalnym we współczesnych, ciężkich autach z powodu niskiego momentu dostępnego b.wysoko i tyle off topu....., jedynie może Toyota GT86 jako tako się jeszcze broni (bo Civica Type R już nie ma), choć też nie porywa przyśpiechem na wysokich biegach....
Ameryki nie odkryłeś że samochody z turbo mają lepszą dynamikę , więc po jakiego to wałkujesz przy każdym temacie!!! Mam TDCI mk1 100kucy i lepiej się zbiera niż 1.6 125km i co w tym dziwnego?Jak ma turbo to musie mieć większy moment obr. i lepiej się zbiera.Tyle....

bonzo000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 23:16   #32
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał kolekj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Atlis co do twojego postu " kolekj - piekna bajeczka. 1.6EB pali przy 130km/h GPS 6,8l przy trzech osobach i bagazu. 1.0EB pali... tyle samo." nie wiem czy jesteś posiadaczem takowego forda focusa i nie mam pojęcia o stylu Twojej jazdy ale !!! jestem facetem po studiach technicznych , kalkulator i matematykę mam w małym palcu ,fordy wymieniam raz do roku z pewnych względów , kupuję tylko nowe z salonu , byłem posiadaczem już chyba 9 focusów od modelu mk1 do najnowszego ,benzyniaków i diesli .Więc mam gorącą prośbę do Ciebie i innych wyrywnych ! Jeżeli nie jesteś pewien co piszesz to milcz ! Pozdrawiam
wiesz, ja jestem tez po studiach technicznych i kalkulator nie jest mi do obliczenia sredniego spalania potrzebny w ogole...

5.8l spali 1.0EB przy 120km/h, ale nie przy 150km/h. to ze dwa razy w trasie do tej predkosci przyspieszyles nie oznacza, ze jechales 120-150km/h. dlatego podajac spalanie srednie, znacznie lepiej mozna sobie wyobrazic jak jechales podajac srednia predkosc... ja naprzyklad moim 1.6eb trase szczecin-kolonia-wieden-bratyslawa zrobilem ze spalaniem 6,8l przy trzech osobach na pokladzie i zaladowaniu bagazem tak, ze torby byly nawet na tylnich siedzeniach. i to mam sedana, ktory ma bagaznik o 150l wiekszy niz hatchback. srednia predkosc ponad 120km/h (praktycznie non-stop po autostradach na tempomacie 137km/h), jechalem jesienia, na zimowkach i padal jeszcze do tego deszcz (wieksze opory). spalanie oczywiscie z tankowan.
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2014, 07:34   #33
zombie6

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał bonzo000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ameryki nie odkryłeś że samochody z turbo mają lepszą dynamikę , więc po jakiego to wałkujesz przy każdym temacie!!! Mam TDCI mk1 100kucy i lepiej się zbiera niż 1.6 125km i co w tym dziwnego?Jak ma turbo to musie mieć większy moment obr. i lepiej się zbiera.Tyle....
Bo po to jest forum by dyskutować, czy może się mylę ?....tak poza wszystkim strasznie boli kolegę jak ktoś coś zachwali, a nie ponarzeka niczym malkontent, nieprawdaż ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jakbym ponarzekał na fokę i debilny serwis Forda nie pisałbyś takich postów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2014, 12:27   #34
kolekj
ford::amateur

Imię: Janusz
Model: Kuga
Silnik: benzyna
Rocznik: 2021

Cytat:
Napisał Atlis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
5.8l spali 1.0EB przy 120km/h, ale nie przy 150km/h. to ze dwa razy w trasie do tej predkosci przyspieszyles nie oznacza, ze jechales 120-150km/h. dlatego podajac spalanie srednie, znacznie lepiej mozna sobie wyobrazic jak jechales podajac srednia predkosc... ja naprzyklad moim 1.6eb trase szczecin-kolonia-wieden-bratyslawa zrobilem ze spalaniem 6,8l przy trzech osobach na pokladzie i zaladowaniu bagazem tak, ze torby byly nawet na tylnich siedzeniach. i to mam sedana, ktory ma bagaznik o 150l wiekszy niz hatchback. srednia predkosc ponad 120km/h (praktycznie non-stop po autostradach na tempomacie 137km/h), jechalem jesienia, na zimowkach i padal jeszcze do tego deszcz (wieksze opory). spalanie oczywiscie z tankowan.
Do Atlis ! Bielsko-Biała -Brno 120 km na godzinę w porywach do 140 na godzinę, Brno- Wiedeń 100 km na godzinę w porywach 110 na godzinę, Wiedeń -Graz 135 km na godzinę w porywach do 140 na godzinę, Graz-Maribor 130 km na godzinę w porywach do 150 na godzinę ,Maribor-Zagrzeb 130 km na godzinę, Zagrzeb -Split 135 km na godzinę dwa razy 150 na godzinę. W nocy bez księżyca w dzień bez słońca , sucho auto w kombi, letnie opony raczej na tempomacie ! Jechałem ja .moja żona i córka .W bagażniku jedna torba z ciuchami druga z ręcznikami 20 zgrzewek po 20 piw 6 flaszek czystej wódki 2 butelki whiski Samochód miał przejechane 7500 km jak startowałem na wczasy ! Atlis jest OK ?!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolekj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2014, 12:57   #35
Atlis

No to się zgadza. Z Bielska przez Czechy jechales nie 120km/h, tylko w porywach 120km/h, bo tam autostrad nie ma az po Wieden - lacznie ponad 400km, wiec pewnie ze spalaniem kolo 5l i potem ciut szybciej od czasu do czasu az po Split, moze wtedy palil 6,5l - i ci wyszlo lacznie 5,8l (ciekawe czy z kompa czy z dystrybutora). To ze mial przejechane 7500km nie ma znaczenia, bo to nie stary diesel, ktory potrzebuje przejechac 15tys by sie dotarl.
Stary 29-01-2014, 16:40   #36
bonzo000
ford::advanced

Imię: Bonzo
Model: Passat B7
Silnik: TSI
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo po to jest forum by dyskutować, czy może się mylę ?....tak poza wszystkim strasznie boli kolegę jak ktoś coś zachwali, a nie ponarzeka niczym malkontent, nieprawdaż ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jakbym ponarzekał na fokę i debilny serwis Forda nie pisałbyś takich postów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moim sposobem wypowiedzi na forum jest narzekanie i tylko prawda, a dlaczego mam coś zachwalać co nie jest dobre, ma błędy i felery?Może tobie wszystko gra w mk3 ,bo mnie nie!A może ty masz udziały w fordzie lub jesteś celebrytą któremu kupili forda i każą chwalić wszystkie made in ford.
bonzo000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2014, 17:18   #37
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Panowie proszę trzymać się tematu.
Posty nie na temat będą usuwane a autorzy odpowiednio nagradzani.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-07-2014, 19:07   #38
fordowice

Imię: Radek
Model: Focus Mk3 1.0 EB 125 KM oraz Focus Mk2 1.6 100 KM
Silnik: benzyna
Rocznik: 2014 / 2007

Ponieważ od niedawna również użytkuję nowego EB 125 KM wypowiem się na temat spalania. Dzisiejsza trasa- 400 km autostradą, zakres prędkości 130-160 km/h, częste hamowanie przed wyprzedzającymi się tirami, znowu rozpędzanie auta, jazda z tempomatem i bez, sporo wyprzedzania na krajówkach.....wyszło 6,8 l/100 km......turbinka ładnie pracuje, ale wyczuwalna turbo-dziura, często lepiej zredukować z szóstki do czwórki i szybciej wyprzedzić, więc spalanie w połączeniu z dynamiką oceniam na czwórkę z plusem. Natomiast można tym autem spalić mniej- normalna jazda 70-90 km/h drogami lokalnymi, przy zerowym ruchu, kiedy doskonale zna się drogę, zakręty itd., można dobrać odpowiednie przełożenia, wspomóc się tempomatem- wychodzi wtedy 5,5-6,3 l/100 km, w mieście spokojnie 8-9 l/ 100 km "łyknie", ładnie go słychać jak się rozpędza. Więc ogólnie auto na plus, wersja dość bogata, testowałem Toyotę, Kia, Hyundia i Dacię- wygrał bezapelacyjnie Ford.
fordowice jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2014, 22:27   #39
sikor1979

Imię: Marek
Model: Ford Focus
Silnik: 1,0 125KM
Rocznik: 2013

Witam. Po roku mam już przejechane ok 14tys fokusem 1.0 125. Spalanie po mieście ok 7-7.4 l, w trasie przy 120 ok 6. Ale mam inny problem, oostatnio wyjeździłem paliwo do 0 aż mi silnik zgasł. Zatankowałem pod korek i pokazał możliwy zasięg ok 860km. Zanim silnik zgasł rezerwa zaświeciła się jak pokazywał zasięg ok 90km. Po przejechaniu ok 90 zasięg zatrzymał się na 0, a do wyczerpania paliwa przejechałem jeszcze ok 90 km aż zgasł. Jak napisałem wyżej po zatankowaniu pod korek komputer pokazał zasięg ok 860km ale po przejechaniu setki zaczął przeliczać zasięg przy średnim zużyciu ok 6,8 tak jakby nie liczył tych litrów które pozostają w baku po zapaleniu rezerwy i zatrzymaniu się zasięgu na 0. Czyli ty o normalne?
sikor1979 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2014, 23:02   #40
Atlis

Tak, bo dopiero od zera liczy się około 10% rezerwy.
Odpowiedz

Zasady postowania