Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-08-2014, 15:51   #31
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: komunikat 66% jazda z zimnym siln.

a ja bym ten komunikat olał w piguły

Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2014, 23:18   #32
DonPedro69
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK2; Focus MK3
Silnik: 2.0 Zetec 130KM; 1.0 EcoBoost 125KM
Rocznik: 09/1996; 05/2014

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a ja bym ten komunikat olał w piguły
jedyna, jak na razie, rozsądna odpowiedź; Pan Atlis potrafi się tylko wymądrzać, zamiast podzielić się doświadczeniem co konkretnie zrobił
DonPedro69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2014, 11:24   #33
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Atlis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i co z tego, że zrobiłeś trasy po 200, 500 i 600km, skoro na codzień może robisz trasy koło 1km 10x i silnik poprostu się nawet latem nie nagrzewa? (hypotetycznie, nie wiem jak i gdzie jeździsz ).
...
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nic. Nacisnąć OK. To jest komunikat informacyjny. ...
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z czym chcesz polemizować? Z tym, że jest to info nie służące do niczego i nic z nim nie można zrobić?
No to bardzo proszę - polemizuj...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
Kolega Atlis to pisze całkiem rozsądnie, a kolega DonPedro69 to ma chyba jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem: z tym komunikatem dokładnie nic nie da się zrobić. Nie ma żadnej procedury "kalibrującej", "resetującej" "wyłączającej". Komunikat żyje sobie własnym życiem i tylko styl i odcinki jazd mają na niego jakiś wpływ...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 15-08-2014 o 11:28
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2014, 18:55   #34
DonPedro69
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK2; Focus MK3
Silnik: 2.0 Zetec 130KM; 1.0 EcoBoost 125KM
Rocznik: 09/1996; 05/2014

No skoro tak twierdzisz, a w serwisie też niewiele mają do zaoferowania prócz "próby resetów", to poczytuję to sobie jako opinia ostateczna.
BTW: absolutnie nie mam problemu z czytaniem ze zrozumieniem, być może trzeba było wyłuszczyć wszystkie fakty od razu, tylko po co? Interesowało mnie tylko to, czy ktoś coś z tym zrobił i tylko tyle! A kolega Atlis chyba adwokatów nie potrzebuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez DonPedro69 ; 15-08-2014 o 19:02
DonPedro69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2014, 11:31   #35
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Koledzy już wszystko napisali, ja tylko dodam, że info o % jazdy na zimnym silniku jest resetowane razem z eco kwiatkami, czyli spalaniem średnim. Przynajmniej u mnie.
Ecoboost 1.0 jest żeliwny i paradoksalnie latem może nagrzewać się nawet wolniej na bardzo krotkich odcinkach, bo nie działa nagrzewnica elektryczna jak zimą.
Swoją drogą DonPedro skąd masz pewność, że silnik jest nagrzany do ponad 90 stopni? Jeśli ze strzałki na zagarach, to jesteś w dużym błędzie.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2014, 18:21   #36
Pitek S.
ford::advanced

Model: Golf mk 7,5
Silnik: 1,4 TSI 150 KM
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Swoją drogą DonPedro skąd masz pewność, że silnik jest nagrzany do ponad 90 stopni? Jeśli ze strzałki na zagarach, to jesteś w dużym błędzie.
Dokładnie. Już kiedyś ktoś podawał na tym forum, że jak wskazówka pokaże 90 stopni, to tak naprawdę temperatura silnika ma dopiero 45 stopni.
Obecnie mam w golfie wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej i oleju w silniku, i gdy temperatura cieczy osiąga 90 stopni, to olej ma dopiero ok. 50.
Pitek S. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania