Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-04-2015, 18:34   #31
stiepek
ford::beginner

Imię: Stefan
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI, 163 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Szarpie, dziwna reakcja na gaz, brak mocy - 1.8 TDCI

Chciałbym dodać na forum rozwiązanie odnośnie ruszania na 1 biegu, szarpania czy późna reakcja gaz. Posiadam focusa mk2 kombi 1.8 TDCI ECU 7M51-12A650-APC "SID206" w przebiegu 250 tys. EGR nie wykazywał błędów ale mimo tego został zaślepiony. Zrobiłem re-Flash PCM'a u znajomego który posiada VCM IDS. Wymienione zostało sprzęgło, wysprzęglik oraz koło dwumasowe i niestety auto dalej tak samo chodziło. Szukałem wszędzie różnych możliwości i rozwiązań. Zakupiłem VCM mini z programem FoCom z Chin za 15$. Program posiada kilka procedur serwisowych gdzie są dostępne w oprogramowaniu IDS. W pierwszej kolejności wykonałem procedurę kodowania wtryskiwaczy (W sterownikach ECU Siemens SID803, SID803A, SID202, SID206, SID83M nie programuje się indywidualnie wtryskiwaczy tylko wszystkie na raz. Podzielone są na kategorię od 4 do 6). Program FoCom odczytał, że mój sterownik jest w przedziale 5 kat. Wprowadziłem ustawienia na nowo. Po zakodowaniu wtryskiwaczy zrobiłem takie funkcje serwisowe jak: Wyzeruj zarejestrowane wartości zaworu układu recyrkulacji spalin, zresetuj zarejestrowane wartości zaworu dozującego paliwo. Nie wiem która operacja tak naprawdę pomogła ale auto całkiem inaczej jeździ, leciutko reaguje na gaz bez żadnego szarpania oraz czuć znaczną dynamikę przy ruszaniu. Dodam, że zmniejszyło mi się średnie spalanie w cyklu miejskim (było 9,5l/100 a teraz jest 8l/100). Jeżdżę często na zimnym silniku na dojazd do pracy.

Mam nadzieje, że u innych osób pomogą moje wskazówki i rozwiązanie tego problemu z tymi samochodami.

Ostatnio edytowane przez stiepek ; 04-05-2015 o 00:01
stiepek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2015, 19:26   #32
Mondomaniak
ford::average

Model: Mondeo V USA/C-Max
Silnik: 1.5180KM/2.0TDCI180KM
Rocznik: 2014/2017

Też miałem problem z kangurkami przy ruszaniu i szarpaniem przy delikatnym operowaniu gazem, czytałem, szukałem porady ale zero rozwiązania problemu. Od miesiąca święty spokój i brak szarpania. Nie ma znaczenia czy jadę delikatnie czy energicznie. Rozwiązanie to wymiana kolana gumowego przy turbosprężarce. Radzę dobrze sprawdzić kolano najlepiej je zdemontować i dokładnie obejrzeć czy nie ma pęknięć. Objawów pocenia nie było widać ponieważ uszkodzone było od spodu.
Mondomaniak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2015, 19:45   #33
stiepek

Imię: Stefan
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI, 163 KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał Mondomaniak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Też miałem problem z kangurkami przy ruszaniu i szarpaniem przy delikatnym operowaniu gazem, czytałem, szukałem porady ale zero rozwiązania problemu. Od miesiąca święty spokój i brak szarpania. Nie ma znaczenia czy jadę delikatnie czy energicznie. Rozwiązanie to wymiana kolana gumowego przy turbosprężarce. Radzę dobrze sprawdzić kolano najlepiej je zdemontować i dokładnie obejrzeć czy nie ma pęknięć. Objawów pocenia nie było widać ponieważ uszkodzone było od spodu.
Przy wymianie sprzęgła, dwumasy dokładnie z kuzynem sprawdzałem szczelność przewodów, luzów na łączeniach. Zazwyczaj jak jest nieszczelność przy turbinie przy dodawaniu gazu słychać specyficzny świst i brak mocy na większych obrotach. U mnie brak mocy, szarpanie oraz czasami opóźnienie przy dodaniu gazu objawiało się tylko przy ruszaniu. A tak auto dobrze jeździło. Tak jak napisałem wcześniej problem udało się rozwiązać i samochód zaczął mniej palić!

Ostatnio edytowane przez stiepek ; 02-04-2015 o 18:42
stiepek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 08:24   #34
szwarcuuu

Imię: Przemysław
Model: Fosuc MK2 Lift Kombi
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2010
Angry 1.8 Tdci Ciężko odpala brakuje mocy max 120-130km/h

Witam. Jak w temacie. Focusik mi co prawda odpala ale ma z tym problem. Natomiast podczas jazdy na biegach 3-4-5 jak wcisnę gaz do dechy traci moc i hamuje zamiast przyśpieszać. Z początku myślałem że to coś z ropą jest nie tak więc wlałem do baku koncentrat z orlenu do ropy. Fakt odpalił trochę szybciej myślałem że z jazdą też będzie podobnie niestety dalej to samo na 3 biegu przy obrotach 2200 traci już moc musze wrzucić 4 i też tak samo 2200-2400 i dupa 5 wyprzedzać aż strach bo nie wiadomo czy zdążysz.. Nie mam pojęcia co to może być. Może ktoś coś wie miał z tym styczność ? Dodam że żadne kontrolki na desce się nie świecą
szwarcuuu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 08:47   #35
maol
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus Mk1 FL
Silnik: TDCi 1,8
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: 1.8 Tdci Ciężko odpala brakuje mocy max 120-130km/h

Zacznij od sprawdzenia kodów błędów, bo to wygląda na tryb awaryjny. A tak na szybko, sprawdź czy wężyk z MAP Sensora nie spadł.
maol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 08:54   #36
kamilm87
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Ford Focus
Rocznik: 2008

Witam,
mam podobny problem, tylko że u mnie takie "coś" zaczyna się dziać na 2 biegu i na mniejszych prędkościach....samochód wtedy traci moc....niby później jest ok, ale dalej to samo. Auto odpala normalnie, bez problemu. Jak tak podduszę go trochę to zapala się czerwona kontrolka koło zębate z wykrzyknikiem i przechodzi w tryb serwisowy. po wyłączeniu i ponowny odpaleniu jest ok, znaczy wyłącza się kontrolka ale auto nadal ma takie objawy jakie miało. Dodam, że jak auto jest zimne to wszystko jest ok, przyspiesza i kręci na obroty normalnie, dopiero po rozgrzaniu zaczyna tak szwankować. Czytałem gdzieś na jakiejś stronie komentarze, ze może to być potencjometr w pedale gazu, akurat tak się składa, że wykręcałem pedał gazu jak wymieniałem sobie filtr kabinowy.....czy ktoś spotkał się z taka usterką? czy może to być np filtr paliwa? bo nie był wymieniany na pewno dwa sezony? .....
Byłem też z tym u mechanika....ale nie miał czasu podpiąć pod kompa...mam podjechać kiedy indziej....ale po krótkiej rozmowie z nim i powiedzeniu co jest nie tak to stwierdził, że do tej kontrolki to kłopoty z filtrem DPF....ale przecież te silniki 1.8 TDCi nie mają DPF-a .... co może być innego?
Pozdrawiam
kamilm87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 10:54   #37
szwarcuuu

Cytat:
Napisał maol Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zacznij od sprawdzenia kodów błędów, bo to wygląda na tryb awaryjny. A tak na szybko, sprawdź czy wężyk z MAP Sensora nie spadł.
sprawdzałem wszystkie węże i żaden nie jest odczepiony ani nic. druga sprawa na desce rozdzielczej przy trybie serwisowym powinno się coś wtedy świecić czy to check czy kontrolka silnika o ilę się nie myle a w tym przypadku nic się nie świeci , popytałem znajomych mówili aby posprawdzać filtr paliwa czy nie jest nigdzie zamarznięty ani nic to może być coś z tym związane jak myślisz ?
Stary 05-01-2016, 12:12   #38
maol
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus Mk1 FL
Silnik: TDCi 1,8
Rocznik: 2004

Kody błędów. Nie wróżmy z fusów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
maol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 17:53   #39
szwarcuuu

na kompie wyskoczył błąd sterowania dawką paliwa (czy jakoś tak) nie pamiętam kodu co to może być ?
Stary 12-01-2016, 08:56   #40
kamilm87
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Ford Focus
Rocznik: 2008

wymieniłem filtr paliwa i jak na razie wszystko ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kamilm87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania