![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Zwykle pojawienie się tych dwóch błędów błędów powoduje wejście w tryb awaryjny, ale nie uniemożliwiają odpalenie silnika...
|
|
|
|
#32 |
|
ford::average
![]() Imię: Kuba
Model: Transit Euroline
Silnik: 2.0TDCI 125
Rocznik: 2002
|
Wtryskiwacze były robione oko 15tys km temu (końcówki + zaworki) i dodatkowo jeden wtrysk po około 10tys km odstawał na próbie przelewowej i był zmieniony zaworek na wiosnę tego roku. Nie wykluczam oczywiście wtryskiwaczy, ale raczej stawiam na pompę. Wtryskiwacze słyszał bym wcześniej, a tu auto dojechało normalnie, i nagle rzuciło palenie.
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
|
Klęska! Pompa była w specjalistycznym zakładzie - wymienione dwa zwory (zawór bezpieczeństwa i zawór podawania paliwa). Na stole testowym parametry idealne. Pompa włożona, układ odpowietrzony i... nie odpala wcale Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciśnienie na listwie 120-150 bar na początku, po chwili kręcenia 250 bar. Paliwo do wtryskiwaczy dochodzi. Komputer nie pokazuje żadnych błędów - a auto kręci i nie odpala. Chyba będę szukał kompletu: komputery dwa plus pętla immo i kapsułka. Czy jak włożę taki kompletny zestaw to trzeba jeszcze przegrywać soft? Może macie jeszcze jakieś pomysły co sprawdzić? |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
W tej sytuacji wydaje się, że PCM jest ok, skupiłbym się na znalezieniu przyczyny zbyt małego ciśnienia podczas kręcenia rozrusznikiem. Może być uszkodzony sam czujnik ciśnienia lub zapowietrzenie układu paliwowego. Próbowałeś go odpalać na plaku? Trzeba bardzo długo go trzymać na plaku, bo może być cały układ zapowietrzony (najlepiej na płynie do czyszczenia hamulców, samostart jest zbyt mocno działający, można rozwalić rozrząd). Nawet minutę lub dwie, tak długo, aż zacznie samodzielnie pracować. Potrzebne są do tego dwie osoby...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 28-07-2025 o 09:30 |
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
|
Hmm. Odpowietrzalem po zamontowaniu pompy za pomocą ręcznej pompki "gruszki", wpiętej między filtr a pompę do momentu aż z poluzowanych przewodów na wtryskiwaczach leciało paliwo bez piany. Potem kręciłem z pojedynczo poluzowanymi przewodami osobno na kazdym wtrysku i biło czyste paliwo bez piany.
Zamówiłem kabel do forscan. Jutro jeszcze podiagnozuje , ale dzięki Wojtek za trop. Mam też pytanie o sterownik: nie mogę znaleźć sterownika PCM z takim numerem jak mój. Czy jak kupie zestaw z sterownikiem pcm, pętlą immobiliser, kapsułka i kompem od alarmu to za pomocą elmconfig lub forscan będę w stanie przegrać mój sterownik i odpalić? |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Lepiej wpierw uzyskaj 350 barów na szynie podczas kręcenia, a potem na wolnych obrotach 250 barów. Jeśli tak będzie i będzie gasł, dopiero wtedy myśl o innych rozwiązaniach. Takie odpowietrzanie jak opisałeś, to jest wstępne odpowietrzanie. Nawet jeśli jest mikroskopijny bąbelek powietrza we wtryskiwaczu, to zakłóca on jego pracę. Jak zmieniałem wtryskiwacze w 2,0 tdci, dawkowałem samostart podtrzymującymi dawkami ze trzy minuty. Silnik nawet już prawie samodzielnie pracował, ale co jakiś czas schodził z obrotów i chciał zatrzymać się. I tak długo, długo, długo. Nawet jak już chodził zupełnie samodzielnie, to skakał w komorze, jakby chciał wyskoczyć. Dopiero gdzieś tak po 15 minutach na wolnych obrotach zaczął w miarę normalnie pracować. Na pewno miała w tym udział kwestia prawidłowości kodów wtryskiwaczy, ale zapowietrzenie na pewno też. Do takiego uruchamiania potrzebne są koniecznie dwie osoby, jedna w kabinie przy stacyjce, druga dawkuje do dolotu samostart (plak, płyn do czyszczenia hamulców) małymi, ale częstymi dawkami.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-07-2025 o 09:28 |
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
|
Próby z "Plakiem" psikanym w dolot dały efekt taki, że znowu odpala i gaśnie po 3 sek.
Próbowałem też odpowietrzać tak, ciągnąc paliwo z bańki, z pominięciem filtra (gdyby tak się zapowietrzał) - bez efektu. Na koniec dnia wykręciłem wtryski i zawiozłem do sprawdzenia. Zobaczymy co wyjdzie na stole. |
|
|
|
|
|
#38 |
|
|
Trop z niskim ciśnieniem paliwa był dobry! Okazało się że wtryskiwacze były za słabo skręcone obudową (nakrętką na klucz 15). Po krótkim czasie od regeneracji poluzowały się jeszcze bardziej, przez co paliwo uciekało pomiędzy zaworkiem/przekładką/końcówką rozpylacza. W skutek takiej nieszczelności na pompa paliwa nie była w stanie nabić ciśnienia.
Po odebraniu wtrysków z zakładu cały dzień męczyłem się z odpowietrzeniem - pomogło sposobem: wąż zasilający i powrót paliwa z pompy wsadzone do bańki 5 litrów i długie palenie na "Plaku". Podsumowując: TDCI - gaśnie i wyświetla błędy P1631 i P3100 - Praca silnika zostaje przerwana przez przekaźnik podtrzymujący zasilanie. należy sprawdzić sam przekaźnik bezpiecznik zasilający go w prąd (w transicie przekaźnik R13 w skrzynce bezpieczników pod maską oraz bezpiecznik 205 za schowkiem). Jeśli są w porządku to wysoce prawdopodobne że sterownik blokuje prace silnika z powodu przekroczenia jakichś parametrów krytycznych. Należy sprawdzić, najlepiej za pomocą programu diagnostycznego : ciśnienie paliwa na szynie, synchronizacje czujnika położenia wału, czujnik wałka rozrządu, ewentualnie inne parametry. |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
To paliwo, które uciekało z wtryskiwaczy, masz teraz w oleju silnikowym. Trudno chyba powiedzieć, jak dużo tego paliwa tam się dostało, ale jeżeli masz wysoki stan oleju na bagnecie, to radzę zmienić olej.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 03-08-2025 o 12:03 |
|
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| nie odpala , regeneracja |
|
|