![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: Focus
Silnik: 1.6TDCI
Rocznik: 2013
|
Moons, więc tak, w tej wtyczce jest plus po stacyjce i stała masa, nie obcinam, pewnie się przyda, ale mam pytanie odnośnie termometru, otóż dzisiaj podłączyłem czujnik płynu, działa ale również czujnik temp. Niestety po włączeniu pokazał -39C a po chwili -38C. Wszystko zostało wyjęte z auta i było na 100% sprawne. Jest taka możliwość aby ten czujnik uszkodził się w transporcie? Czy ja podegnę ten blaszany płaskownik to się zmieni temp? Czy muszę szukać nowego czujnika? Może jakiś reset ustawień?
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 17-09-2006
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007
|
Poczekaj do rana i jeśli wszystko jest poprawnie podłączone to odczyt będzie już poprawny.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#33 |
|
|
Dzięki, właśnie tak było, dzisiaj wchodzę do auta i już normalnie pokazuje, dzięki za wszelaką pomoc.
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8
Rocznik: 2002
|
Panowie Witam, ja z zapytaniem - czy to co znalazłem za główną belką po odkręceniu zegarów, przyklejone czarną taśmą to jest ta tajemnicza wiązka kabli do komputera pokładowego? W załączeniu pokazuję też wymagany pin 10 niezbędny do prawidłowego podłączenia, zanim cokolwiek napisałem to przeglądałem/czytałem i chcę się upewnić czy to co znalazłem wystarczy by móc wpiąć cały ten komputer?
http://zapodaj.net/10392ef84dc1b.jpg.html Ostatnio edytowane przez djbaddysproz ; 06-03-2016 o 19:13 Powód: Dodanie zdjęcia |
|
|
|
|
|
#35 |
|
|
Masz szczęście, ja tyle nie miałem, ewentualnie tylko zostanie pociągnięcie przewodu z termometru i zbiornika spryskiwaczy.
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
|
Super przeczytać taki post, jutro spróbuję dostać sie do zbiornika spryskiwaczy i sprawdzić czy jest tam jakaś wypustka na czujnik czy coś co umożliwi mi wpięcie przewodu, tak samo poszukam czujnika temperatury zew. by wiedzieć na czym stoję, w poprzedniej foczce nie miałem ani pinu, ani wiązki, więc lepiej sie upewnić w razie W. Potem wielki zakup i montaż niezbędników. Na końcu ustawienie/reset kompa i oby wszystko zaskoczyło bez krzywych sytuacji
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
|
Ja brałem od 1.8TDCI poliftowego, nic nie musiałem robić, podłączyłem i działa bezbłędnie bez żadnego resetu itp. Po kilkunastu tysiącach przejechanych km mogę stwierdzić że bardzo dokładnie pokazuje zużycie paliwa.
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
|
Właśnie zamontowałem komputer pokładowy, co prawda bez czujnika temperatury zewnętrznej i poziomu płynu w spryskiwaczach ale wszystko działa i rzeczywiście reset nie jest wymagany. Średnie spalanie przy mojej benzynce 1.8 wynosi 7,7 litra, spodziewałem się więcej bo różnie jeżdżę, pozdrawiam wszystkich posiadaczy tego niezbędnika, w niedalekiej przyszłości zamontuję czujniki wraz z instalacją w odpowiednie miejsca
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Mam pytanko do osób posiadających kompa. Ja niedawno podpiąłem sobie też to cudeńko i wszystko fajnie działa. Jedna rzecz mnie interesuje. Chodzi o średnie spalanie. Czy u was też jest tak że po przekręceniu kluczyka i odpaleniu pokazuje się wam ostatni wynik średniego spalania z poprzedniej jazdy, a żeby rozpocząć nowe obliczanie trzeba wcisnąć przycisk R, bo jeśli tego nie zrobię to wciąż pokazuje wartość która była przy poprzedniej jeździe. Chwilowe i inne funkcje działają ok. Przykładowo jadę i pokaże mi średnio 6,5l/100km, zgaszę silnik, po jakimś czasie odpalam znów i jadę w trasę a na wyświetlaczu wyświetla się to stare spalanie czyli 6,5 , dopiero jak wcisnę R to zaczyna liczyć. Tak to ma działać? Pytam bo w VW taty jak odpali auto to komp zaczyna dalej liczyć średnie uwzględniając tamto poprzednie... Więc nie wiem czy coś źle podpiąłem? Ale kabelki leciałem idealnie wg schematu i wszystko ładnie pokazuje, schemat z foka24.de Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez zmulim ; 21-01-2017 o 20:20 |
|
|
|
|
|
#40 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi