Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-06-2015, 17:50   #31
Misieksmig
ford::average

Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 1,0 EcoBoost
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Led DRL zamiast halogenow

Cytat:
Napisał J_QuestWRO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Eh, znowu kłopot Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nic to, będą się czepiać to niebieski przewód odłączę. Dzięki za info.
wystarczy żarówkę z postojówek wyciągnąć...

Misieksmig jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-06-2015, 21:11   #32
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

To nie tak, że można wyciągnąć żarówkę. Mam te DRL zamontowane i one świecą dopiero przy odpalonym silniku. A co gdy trzeba samochód na postojówkach pozostawić? Wtedy DRL nie świecą a postojówki będą wyjęte. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2015, 13:01   #33
Misieksmig
ford::average

Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 1,0 EcoBoost
Rocznik: 2012

Ciekawe po co u mnie serwis wyciągnął postojówkę...Ledy mam podpięte tak, że maja funkcję świateł postojowych. Czyli co jakbym włożył żarówkę to wtedy świeca mi zarówno ledy i postojowe światła?
Misieksmig jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2015, 09:28   #34
J_QuestWRO
ford::beginner

Imię: Janusz
Model: Mondeo mkV kombi Titanium
Silnik: 2.0 150PS -> 180PS by Tedi_K
Rocznik: 2015

Zgodnie z tym co podał kolega Teisejas,
"światła pozycyjne przednie w samochodzie mają być tylko dwa", dlatego zapewne serwis wyciągnął Tobie żarówki.
J_QuestWRO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2015, 14:24   #35
Wojtek O.
ford::advanced

Imię: Wojtek
Model: Foka mk.3 Dłuuuga, a teraz mk4 też z plecakiem
Silnik: 1,6TDCi 95/116KM, Przelogowano na MK4 Connected 1,5 EcoBlue bez blue
Rocznik: 2011, 2020

Kolego wyjaśnij to innym producentom. Fiat Stilo ma 4 postojówki z przodu(miałem takiego). Volvo i DAF w ciężarowych stosują nawet po 6 + obrysówki pomarańczowe na rogach z przodu
Wojtek O. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2015, 17:32   #36
Pitol321
FCP member

Imię: Piotr
Model: VW Arteon Elegance
Silnik: 2.0TDi 200PS DSG
Rocznik: 2021

Homologowane wyposażenie z jakim dane auto opuszcza fabrykę - jest dopuszczone do użytku.
Sprawa wygląda przecież całkiem inaczej, jeśli rozmawiamy o własnej inwencji właściciela pojazdu, który był wyposażony fabrycznie w dany rodzaj oświetlenia w tym właśnie jeden zestaw postojówek... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeśli jest się o co przyczepić, to wygłodniała na efekty władza, na pewno się przyczepi.

Ostatnio edytowane przez Pitol321 ; 14-06-2015 o 17:34
Pitol321 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2015, 20:09   #37
Teisejas

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie

Cytat:
Napisał Wojtek O. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fiat Stilo ma 4 postojówki z przodu(miałem takiego). Volvo i DAF w ciężarowych stosują nawet po 6 + obrysówki pomarańczowe na rogach z przodu
To że są dwie żarówki (albo wiecej), które świecą jako postojowe- szczególnie w jednym reflektorze, to nie znaczy samo z siebie, że według warunków technicznych będą to już dwa lub więcej świateł tego samego rodzaju- w przepisach są też określone odległości pomiędzy modułami świetlnymi (termin nie jest z przepisów - ale nie chce mi się teraz tam szukać) przy zachowaniu których można je uznać za jedno światło, co jest też istotne dla kontroli czy ma ono odpowiednią jasność i powierzchnię. Tym tematem zajmowałem się jak chciałem sobie założyć w przedliftowym FF2 Drl w formie 5 oczek. Zresztą większość ledowych dziennych to świecące obok pojedyńcze diody tylko że zamknięte w jednej obudowie i nikomu nie przychodzi do głowy, żeby je z tego powodu kwestionować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A obrysówki to inny rodzaj światła niż postojowe..
Poza tym zapewne producenci mają możliwość uzyskania zgody na jakieś drobne odstępstwa od warunków i uzyskują homologację - kolega Pitol321 ma rację tak czy siak nikt nie zakwestionuje rozwiązania fabryki bo to już z chwilą homologacji jest legalne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale co do Policji to nie wiem czy są oni tacy chętni do zatrzymywania za wykroczenia, po stwierdzeniu których musieliby zabrać dowód rejestracyjny - takie mam wrażenia jak widzę ile samochodów jeździ na HIDach włożonych do zwykłych lamp...

EDIT:
Zadałem sobie trud i poszukałem w naszym rozporządzeniu warunku, który uzależnia uznanie kilka świateł za jedno- nie ma co prawda w nim nic odległościach ale w zasadzie, jak na mój rozum do tego to się sprowadza:
Załącznik nr 6 do Rozporządzenia Min. Infr. z z dnia 31 grudnia 2002 r. w*sprawie*warunków*technicznych*pojazdów*oraz*zakr esu*ich*niezbędnego*wyposażenia
Par. 1 ust. 1. Zespół dwóch niezależnych lub zgrupowanych świateł, takich samych lub różnych, lecz o jednakowym przeznaczeniu i jednakowej barwy, uważa się za jedno światło, jeżeli rzut ich powierzchni świetlnych na płaszczyznę poprzeczną zajmuje co najmniej 60% powierzchni najmniejszego prostokąta opisanego na rzutach tych powierzchni świetlnych oraz pod warunkiem, że światła te zostały homologowane jako światło typu D (zgodnie z oznaczeniem homologacyjnym); nie stosuje się do świateł drogowych, świateł mijania i świateł przeciwmgłowych przednich.

Brzmi to trochę, jak zadanie na maturę z matematyki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więcej warunków jest w odpowiednim rozporządzeniu unijnym dotyczącym tego tematu, np. pamiętam, że jest taki wymóg, że jeżeli DRL są w odległości mniejszej niż 40mm od kierunkowskazów to muszą przygasać lub wyłączać się po stronie włączonego kierunku, na czas jego działania (patrz fabryczne rozwiązanie w nowych audi)- w naszym tego jakoś nie znalazłem.

Ostatnio edytowane przez Teisejas ; 14-06-2015 o 21:30
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2015, 21:33   #38
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

To jak prawidłowo podłączyć te lampy aby działały jako postojówki i żeby można by było wyjąć żarówki z postojówek. DRL podłączone tak, że nie przejęły wszystkich "zadań" postojówek. Gdy silnik nie działa to palą się standardowe postojówki przy pozycji przełącznika "postojowe". Przy poz "0" i działającym silniku palą się DRL a po właczeniu mijania DRL się przyciemnia i zapalają dodatkowo standardowe postojówki.
Gdyby wyjąc żarówki od postojówek to nie palą się żadne światła (przód) gdy chcemy mieć postojówki, bo jak wspomniałem te DRL nie przyjmują ich zadań przy wyłączonym silniku.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2015, 22:50   #39
Teisejas

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011

Kolega TBomek pisał wcześniej, że przy wyłączonym silniku i napięciu 9,8V ledy mu świeciły (kwestia sterownika DRL,). Przy tym założeniu myślę, że można spróbować tak, że zasilanie ledów pociągnąć równolegle z dwóch źródeł- 1. skądś po zapłonie (np. wskazywany wcześniej bezpiecznik F42) 2. z przewodu postojowych. Konieczne będzie zastosowanie jakiegoś zabezpieczenia (diodą?) na obudwu przewodach, żeby napięcie z drugiego źródła nie wracało po przewodzie postojowych do BCM i vice versa. Niebieski przewód (odpowiadający za przyciemnienie) również podpiąć pod przewód od postojowych. Jeżeli napięcie na przewodzie postojowych przy wyłączonym silniku będzie wystarczające żeby ledy zaświeciły, to da to oczekiwany efekt- przy wyłączonym silniku i włączonych postojowych ledy, zasilane z tego przewodu będą świecić w trybie postojowych; przy włączonym silniku i wyłączonych postojowych, zasilnie będzie z drugiego źródła i ledy będą działać w trybie DRL (brak sygnału z postojowych); przy włączonym siniku i postojowych- wiadomo.
Elektrykiem nie jestem, więc może takie połączenie generować jakiś problem, o którym nie wiem. Najpierw sugeruje zapytać jakiegoś specjalisty w tej dziedzinie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 15-06-2015, 20:02   #40
Wojtek O.

Imię: Wojtek
Model: Foka mk.3 Dłuuuga, a teraz mk4 też z plecakiem
Silnik: 1,6TDCi 95/116KM, Przelogowano na MK4 Connected 1,5 EcoBlue bez blue
Rocznik: 2011, 2020

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] miło sie coś dowiedzieć więcej na ten temat. Różne szaleństwa stosowali i stosują producenci w światłach i nie tylkoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A policja jak nie ma akcji konkretnie na światła długie źle ustawione, halogeny to po prostu ma to gdzieś. Ze 2 lata temu jechałem za radiowozem i z przeciwka ciągnął jakiś osioł na długich i halogenach, albo raczej dalekosiężnych paląc po oczach tak że musieliśmy zwolnić, bo nic nie było widać. A potem pojechali dalej. Mając Stilo ciągle jeździłem bez jednej sprawnej żarówki(tam sie w lewej lampie paliły czasem 2 w tygodniu, a wymiana to 40 minut) I zostałem zatrzymany raz, a rozwodzili sie nad tym że na bocznym kierunkowskazie ktoś zakosił mi obudowę ze szkłem, żarówka była(pomarańcz) i działała.
Wojtek O. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania