Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-01-2015, 14:22   #31
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Jak sprawdzić ile zostało do serwisu/wymiany oleju

Z reguły przy kupnie auta i tak i tak się wymienia olej i filtry więc jakieś informacje wyświetlane miałyby dla mnie drugorzędną ważność i pierwsze co bym zrobił to wywalił taką opcję gdyby się dało.

Z aut robią roboty które już wszystko wyświetlają , wszędzie mają czujniki i same parkują jak i niedlugo same będą jeździć. Tak samo wspomniany elektroniczny ręczny. Dla mnie ręczny to ręczny a nie jakiś przycisk.
Moim zdaniem świat schodzi na psy.

Jak to się mówi chłop ma wyglądać jak chłop a nie jak pedał. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2015, 14:29   #32
dariuszk24
ford::advanced

Imię: Dariusz
Model: MK III GHIA,MK4 Titanium
Silnik: obydwa 2.0 benzyna
Rocznik: 2002 i 2009

jezeli kontrolka olejowa ci sie zaswieci to przewaznie jset juz po panewkach
ale niektore z mondeo maja zamontowany czujnik w bloku silnika pokazujacy na desce aktualny poziom i temp oleju ,a jak to sprawdzic,wgramolic sie pod auto i obadac blok silika obok rurki na bagnet olejowy
dariuszk24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2015, 14:37   #33
juri2069

Jeżdżąc zadbanym samochodem musimy mu zaufać odpowiednio w niego inwestując.
Co to za frajda jeździć autem i co tydzien dolewać oleju.
Zadbany silnik nie ma prawa brac oleju od wymiany do wymiany i niech tak zostanie.
Chwila niepewności pojawia się przy kupnie auta. A potem nic tylko jeździć.
Ja przez 6 tys km sprawdziłem tylko 2 razy olej. Po wymianie oraz miesiąc temu przy naprawie zamka maski. Jest cały czas tyle co ma być i już sprawdzał nie będę , ewentualnie przed długą trasą kiedy to trzeba wszystko doglądnąć
Stary 27-01-2015, 15:26   #34
jaceks
ford::professional

Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM

oj tam, kontrolka oleju to słaby wskaźnik. miałem peugota w rodzinie, kontrolka sprawna nic nie wskazywała, bagnet suchy, do silnika wlazło 4l oleju. i działa dalej
jaceks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2015, 15:37   #35
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to mi chodziło o tą kontrolkę od ciśnienia. Ale może nie 1/10 bo w audicy mi się włączała jak było ok 4 litry - dolałem 4 i było po środku bagnetu.
Chyba że w każdym aucie jest inaczej.
do audicy wchodzilo 8-9l oleju?
Stary 27-01-2015, 15:37   #36
juri2069

8 . Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-01-2015, 16:11   #37
wildthink
ford::average

Imię: Tomek
Model: Mondeo mk4 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał 195kuker Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Obczaj, że tą metodą, twoim rozumowaniem, skoro kupiłeś auto za kilkadziesiąt tysięcy, to rozrząd też powinieneś wymienić bo ktoś sobie naklejkę przykleił.

Gdybym mógł sprawdzić jak w 90% przypadków, ile mniej/więcej zostało do serwisu miałbym blade pojęcie czy np wpisy w książce serwisowej się pokrywają. Tu było sedno sprawy.
Ale większość ludzi tak robi. Jak nie mają 100% pewności to wymieniają rozrząd i potem śpią spokojnie. Tutaj wydatek jest większy, ale i tak warto - naprawa (a w zasadzie wymiana) silnika wyjdzie dużo drożej. Oczywiście, że ma się poczucie niepotrzebnie być może wydanych pieniędzy, ale taki urok samochodów używanych. Jak ktoś nie chce mieć takich dylematów to kupuje nowe.
Mój miał przy kupnie nakręcone 162000 km, olej wymieniłem od razu. Następnie zrobiłem nowy rozrząd (wymienia się go przy 200000km - miałem sprawdzony przebieg, ale wolałem: po pierwsze nie czekać do planowego terminu, a po drugie może jednak przebieg był większy. A przy tej samej wizycie w warsztacie wymieniłem olej i filtr w skrzyni PS (planowana wymiana co 60000km) tym bardziej było blisko - więc też nie czekałem - koszt to tyle co wymiana rozrządu - więc też niemało.
Teraz mam pewność, że zrobiłem co trzeba - na rozrząd mam gwarancję, i spokój - jak się coś sypnie, to nie z powodu mojego zaniechania.
Kupując używane auto przewidziałem, że na początku wydam trochę więcej, coś więc utargowałem przy kupnie, resztę dołożyłem.
Stary 27-01-2015, 22:43   #38
edmol
ford::beginner

Imię: Mateusz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2008

To może ja się wypowiem. Co do tych kontrolek stanu oleju, w poprzednim aucie (vectra c 1,9cdti) była takowa, ale co z tego jeśli zaczynała się świecić jak na bagnet wskazywał połowę stanu(miedzy max i min),jak dla mnie bezsensu... jeśli ktoś zamontował bagnet w samochodzie to po to żeby go używać. Co do wymian oleju i rozrządu po zakupie używanego auta, teraz kupiłem MK4 z książką ( auto wykupione z firmy ) i tylko dlatego nie zmieniłem, w każdym poprzednim aucie wymieniałem odrazu po zakupie rozrząd i oleje plus generalny przegląd u znajomego mechanika, przynajmniej wiedziałem że mam dobry olej i nowy rozrząd ( gdy kupiłem Vectre, sprzedawca pokazywał mi niemiecką fakturę że rozrząd niedawno wymieniony, a jak się okazało był tylko wymieniony pasek, pompa wody była już przytarta, całe szczęscie że się nie rozleciała)więc co jak co ale olej i rozrząd wg. mojej opinii powinno się wymienić, jak to mówią "Stać na konia stać i na bat)
edmol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2015, 00:28   #39
195kuker

Imię: Kuker
Model: Mondeo
Silnik: 2.2TDCI

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zadbany silnik nie ma prawa brac oleju od wymiany do wymiany i niech tak zostanie.
Kolego bredzisz głupoty....i nie znasz się na silnikach, bywają takie silniki, że nowe biorą 1-2l pomiędzy wymianami.

W dieslach z filtrami cząstek stałych oleju przybywa szczególnie w suchych filtrach gdzie elektronika podlewa paliwem do wypalenia tegoż filtra. Nie ubywanie oleju w silnikach diesla z 400000 km przebiegu można łatwo wytłumaczyć. Do oleju przedostaje się w dieslach sadza, więc zwiększa ona objętość czarnej zupy z czasem, tak samo dostaje się olej napędowy. Im bardziej zajechane wtryski tym większe ilości ropy w oleju. I tu jest wytłumaczenie proste i logiczne.

Widziałem/naprawiałem silnik pracujący na mieszance oleju z ropą w proporcjach co najmniej 70/30,( w wyniku zaniedbania operatora), po kilku tygodniach pracy silnika w takich warunkach, szkód większych nie było tylko, wyciek ropy był już na tyle duży, że silnik tracić na mocy i operator ogarnął że jest coś nie halo.

Ostatnio edytowane przez 195kuker ; 28-01-2015 o 00:59
195kuker jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2015, 01:30   #40
195kuker

Imię: Kuker
Model: Mondeo
Silnik: 2.2TDCI

Cytat:
Napisał jaceks Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
oj tam, kontrolka oleju to słaby wskaźnik. miałem peugota w rodzinie, kontrolka sprawna nic nie wskazywała, bagnet suchy, do silnika wlazło 4l oleju. i działa dalej
No widzisz kolego, a mi tak kontrolka w Puziu 407 uratowała życie. Między min, a max na bagnecie było 1.8 litra różnicy, zeszło poniżej minimum i dało o sobie znać. Poniżej minimum czyli 3 litry oleju było w silniku. Był sprawdzony przed wyjazdem w trasę, ale ekspresowa prędkość na autobanach, 30*C i 1500 kilometrów zrobiło swoje. Jak auto miało między wymianą dwie dolewki łącznie litr oleju na 15000 tak w trasie wypiło prawie 2l na 1500km
195kuker jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania