![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 | ||
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-08-2008
Model: Focus MK3 Titanium
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#32 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Focus III FL Kombi
Silnik: 1.5 EB 150 KM
Rocznik: 2015
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
pewnie chodzi koledze o to, że koło wygłusza i stabilizuje i można jeździć na mniejszych obrotach, choć bym się z tym kłócił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#34 | ||
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
Cytat:
No to warto to przeanalizować bo w tym temacie to podstawa-do tego by zrozumieć jakie przyśpieszenia-opóznienia występują na wale korbowym na niższych a na wyższych obrotach. Cytat:
Tak koło 2 masowe wymyslono do tego by silniki pracowały równiej na wolnych obrotach. Bo zaraz sie okaże ze mniej paliwa zuzywać bedzie automat w którym silnik pracuje równo i stabilnie na 1100-1300rpm przy spokojnej jezdzie jak manualna skrzynia przy 1500rpm. I kolo 2 masowe jest po to by zejść z obrotami silnika i mozna było jezdzić bez drgań na niskich obrotach. To jest teoria... ale w praktyce ...jest różnie. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 01-07-2015 o 11:14 |
||
|
|
|
|
|
#35 | |
|
|
Cytat:
Napisałeś, że koło dwumasowe służy do obniżania obrotów. Czy wyraziłeś się jasno? Nie. Nie służy do obniżania obrotów - służy tak jak już sam napisałeś w kolejnym poście by silnik pracował równiej na wolnych obrotach. Nie demonizowałbym tak tego rozwiązania. Każdy by chciał auto o niezawodności merca z lat 80, a mocy ponad 200km i ponad 400 Nm momentu i by spalał 6 litrów. Tak się nie da by komfortowo jeździć. |
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
jak kolwiek by nie powiedziec to to akurat są 2 rożne zdania
w których treść tak naprwdę jest taka sama bo z jednego wychodzi drugie. Ważne aby tylko rozumieć o co chodzi. |
|
|
|
|
|
#37 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-08-2008
Model: Focus MK3 Titanium
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2012
|
wracając do tematu wątku... nie jestem autorem, ale jak pisałem: mam podobny problem i (jak również pisałem): jest to tylko kwestia wyrobionych nawyków (przynajmniej u mnie).
Po latach jeżdżenia dieslem przyzwyczaiłem się, że pedał gazu wciskam bardzo delikatnie i to jest po prostu za słabe dla tego benzyniaka. trzeba go wcisnąć nieco głębiej (w momencie puszczania sprzęgła) i tyle. jeżeli nie chcesz dalej przyśpieszać, bo np jedziesz w korku, można też nawet nie dotykać pedału gazu, ale trzeba wtedy puszczać sprzęgło naprawdę powoli (dużo wolniej, niż w dieslu, przynajmniej tym, do którego ja przywykłem). U mnie po 2 tygodniach jeżdżenia mogę powiedzieć, że szarpanie zostało zredukowane o 80-90%. Czasem mi się jeszcze zdarzy, ale to pewnie kwestia kolejnych kilku dni i nabiorę w pełni nowych nawyków |
|
|
|
|
|
#38 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 EcoBoost
|
Faktycznie zjawisko szarpania przy zmianie na 2 też zaobserwowałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. myślę że to kwestia przyzwyczajenia się i wkomponowania w auto.
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
|
Ja w końcu swoje odebrałem i mogę się wypowiedzieć już w tej kwestii.
Jak chcę mu dać po garach to faktycznie jest szarpnięcie (duże) jak jadę powoli to tego problemu nie ma w ogóle, ale im dalej w las tym czuję, że jest co raz lepiej nawet przy dynamicznej jeździe. |
|
|
|
|
|
#40 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 03-03-2008
Model: Focus mk3 ST / C-max II
Silnik: 2.0 ecoboost +290KM,490Nm / 1.5 ecoboost 150KM
Rocznik: 2013 / 2018
|
Musiałbyś przejechać się moim bravo II 1.4 t-jet (w serii miał 150koni i 230Nm, po remapie 173konie i 273Nm). Mam tak cholernie krótką jedynkę że jak wcisnę tryb ,,sport" (dużo szybsza reakcja na pedał gazu, układ kierowniczy bardziej precyzyjny itp. to wiele osób pytało się mnie czy coś z autem mi się dzieje jak ruszam nim i dodam więcej gazu na tyle że turbina już jest na granicy i myśli że dam mu pełnego ognia a ja odejmuję gaz i włączam dwójkę, to przy odjęciu gazu i jak nabierze pewne obr. to jest szarpnięcie :-) ale tak już mają bravo II z tym silnikiem i w tym trybie :-) Ps. a ja tam już doczekać się nie mogę na zakup mk3 st 250 (który i tak pójdzie do rempowania chciałbym ok. 300 koni i 400Nm:-) i znowu w domu będą dwa fordy (żony mk2 i mój mk3) :-)
Ostatnio edytowane przez jarekfxsilver ; 18-07-2015 o 13:02 |
|
|
|
![]() |
|
|
|