Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-07-2015, 08:57   #31
mkay
ford::average

Model: Focus MK3 Titanium
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 1.5 EB 150KM szarpanie przy zmianie biegu z 1 na 2

Cytat:
Napisał tgrzebien Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A to ciekawe co mówisz. Ale w takim wypadku przy zmianie biegu z 1 na 2, można by puszczać sprzęgło praktycznie od razu błyskawicznie i nie powinno nawet trochę czuć tej zmiany. Dzisiaj to sprawdzę.
też to u siebie zauważyłem. obroty spadają niżej po krótkiej chwili (może 2-3s) albo natychmiast jeśli wraz ze sprzęgłem chociaż musnę hamulec. nie można natomiast puścić sprzęgła od razu i błyskawicznie, bo szarpnięcie będzie

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli koło dwumasowe to taki wynalazek, który psuje się jakkolwiek by człowiek autem nie jeździł. Piękne te wynalazki w motoryzacji XXI wieku, panie, piękne!
nie powiedziałbym, że się psuje - po prostu się zżywa jak amortyzatory, czy inne elementy zawieszenia...

mkay jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2015, 10:12   #32
rybov
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: Focus III FL Kombi
Silnik: 1.5 EB 150 KM
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozatym koło 2 masowe zostało po to zrobione aby obniżyć obroty silnika a nie jeździć na wyzszych.
Gdzieś Ty to wyczytał? Koło zamachowe do obniżania obrotów silnika, a to ciekawe. Mnie czego innego uczyli na studiach o kołach zamachowych...
rybov jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2015, 10:18   #33
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

pewnie chodzi koledze o to, że koło wygłusza i stabilizuje i można jeździć na mniejszych obrotach, choć bym się z tym kłócił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2015, 11:06   #34
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał rybov Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdzieś Ty to wyczytał? Koło zamachowe do obniżania obrotów silnika, a to ciekawe. Mnie czego innego uczyli na studiach o kołach zamachowych...
A miałeś na studiach charakterystykę dynamiki ruchu wału korbowego w zależności od obciążenia i prędkości obrotowej silnika?

No to warto to przeanalizować bo w tym temacie to podstawa-do tego by zrozumieć jakie przyśpieszenia-opóznienia występują na wale korbowym na niższych a na wyższych obrotach.

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pewnie chodzi koledze o to, że koło wygłusza i stabilizuje i można jeździć na mniejszych obrotach, choć bym się z tym kłócił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak dokładnie o to chodzi... choć fakt spotkałem sie z takimi kołami dwumasowymi ze moj stary diesel z jednym ciężkim kołem mniej drgań przenosił na naped na niskich obrotach jak te nowe koło. to był chyba hyundai i30 1,6 tdci gdzie nie dało sie zejść z obrotami poniżej 1500rpm bo samochód wpadał w rezonans dosłownie a samochód był nowy dosłownie(1500km).

Tak koło 2 masowe wymyslono do tego by silniki pracowały równiej na wolnych obrotach.

Bo zaraz sie okaże ze mniej paliwa zuzywać bedzie automat w którym silnik pracuje równo i stabilnie na 1100-1300rpm przy spokojnej jezdzie jak manualna skrzynia przy 1500rpm.

I kolo 2 masowe jest po to by zejść z obrotami silnika i mozna było jezdzić bez drgań na niskich obrotach.
To jest teoria... ale w praktyce ...jest różnie.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 01-07-2015 o 11:14
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-07-2015, 11:55   #35
rybov

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A miałeś na studiach charakterystykę dynamiki ruchu wału korbowego w zależności od obciążenia i prędkości obrotowej silnika?

Tak koło 2 masowe wymyslono do tego by silniki pracowały równiej na wolnych obrotach.
Tak miałem.

Napisałeś, że koło dwumasowe służy do obniżania obrotów. Czy wyraziłeś się jasno? Nie. Nie służy do obniżania obrotów - służy tak jak już sam napisałeś w kolejnym poście by silnik pracował równiej na wolnych obrotach.

Nie demonizowałbym tak tego rozwiązania. Każdy by chciał auto o niezawodności merca z lat 80, a mocy ponad 200km i ponad 400 Nm momentu i by spalał 6 litrów. Tak się nie da by komfortowo jeździć.
Stary 02-07-2015, 15:13   #36
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

jak kolwiek by nie powiedziec to to akurat są 2 rożne zdania
w których treść tak naprwdę jest taka sama bo z jednego wychodzi drugie.
Ważne aby tylko rozumieć o co chodzi.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2015, 09:22   #37
mkay

Model: Focus MK3 Titanium
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2012

wracając do tematu wątku... nie jestem autorem, ale jak pisałem: mam podobny problem i (jak również pisałem): jest to tylko kwestia wyrobionych nawyków (przynajmniej u mnie).

Po latach jeżdżenia dieslem przyzwyczaiłem się, że pedał gazu wciskam bardzo delikatnie i to jest po prostu za słabe dla tego benzyniaka. trzeba go wcisnąć nieco głębiej (w momencie puszczania sprzęgła) i tyle. jeżeli nie chcesz dalej przyśpieszać, bo np jedziesz w korku, można też nawet nie dotykać pedału gazu, ale trzeba wtedy puszczać sprzęgło naprawdę powoli (dużo wolniej, niż w dieslu, przynajmniej tym, do którego ja przywykłem).

U mnie po 2 tygodniach jeżdżenia mogę powiedzieć, że szarpanie zostało zredukowane o 80-90%. Czasem mi się jeszcze zdarzy, ale to pewnie kwestia kolejnych kilku dni i nabiorę w pełni nowych nawyków
mkay jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2015, 09:21   #38
azitoshi

Imię: Michał
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 EcoBoost

Faktycznie zjawisko szarpania przy zmianie na 2 też zaobserwowałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. myślę że to kwestia przyzwyczajenia się i wkomponowania w auto.
azitoshi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2015, 11:00   #39
rybov

Ja w końcu swoje odebrałem i mogę się wypowiedzieć już w tej kwestii.

Jak chcę mu dać po garach to faktycznie jest szarpnięcie (duże) jak jadę powoli to tego problemu nie ma w ogóle, ale im dalej w las tym czuję, że jest co raz lepiej nawet przy dynamicznej jeździe.
Stary 18-07-2015, 12:55   #40
jarekfxsilver
ford::advanced

Model: Focus mk3 ST / C-max II
Silnik: 2.0 ecoboost +290KM,490Nm / 1.5 ecoboost 150KM
Rocznik: 2013 / 2018

Musiałbyś przejechać się moim bravo II 1.4 t-jet (w serii miał 150koni i 230Nm, po remapie 173konie i 273Nm). Mam tak cholernie krótką jedynkę że jak wcisnę tryb ,,sport" (dużo szybsza reakcja na pedał gazu, układ kierowniczy bardziej precyzyjny itp. to wiele osób pytało się mnie czy coś z autem mi się dzieje jak ruszam nim i dodam więcej gazu na tyle że turbina już jest na granicy i myśli że dam mu pełnego ognia a ja odejmuję gaz i włączam dwójkę, to przy odjęciu gazu i jak nabierze pewne obr. to jest szarpnięcie :-) ale tak już mają bravo II z tym silnikiem i w tym trybie :-) Ps. a ja tam już doczekać się nie mogę na zakup mk3 st 250 (który i tak pójdzie do rempowania chciałbym ok. 300 koni i 400Nm:-) i znowu w domu będą dwa fordy (żony mk2 i mój mk3) :-)

Ostatnio edytowane przez jarekfxsilver ; 18-07-2015 o 13:02
jarekfxsilver jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania