Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-11-2015, 06:29   #31
GTB20
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: sharan
Silnik: auy
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Bardzo mocne dymienie

Mit internetowy kolejny. Nawet jakby byl wymiennik wodny na tej recyrkulacji to znikoma jest wymiana energi cieplnej w tym zeby mowic o jakims szybszym nagrzewaniu sie. Grzalka ze swieczek zarowych daje chyab ze 5 razy wiecej ciepla jak ten uklad.

GTB20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2015, 08:21   #32
Eddy
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: Focus
Silnik: 1,8 tddi

Jak już wcześniej wspomniałem miałem zaślepiony EGR i mam wrażenie, że po odślepieniu gorzej z nagrzewaniem. Tzn. nie jest to jakaś wielka różnica, ale strumień powietrza na pierwszym stopniu jest jakby chłodniejszy.
Eddy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2015, 08:38   #33
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 TDCi EcoBlue 130KM
Rocznik: 2013 | 2019

Panowie po zaślepieniu egr temperatura spalania rośnie... wynika to z zależności fizyko-chemicznych procesu spalania (piszę ogólnie).
Więc przy zaślepieniu egr bardziej obciążony jest układ chłodzenia silnika... który zazwyczaj radzi sobie z dodatkowym ciepłem.
Stwierdzenie, że
Cytat:
Napisał Eddy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
miałem zaślepiony EGR i mam wrażenie, że po odślepieniu gorzej z nagrzewaniem
jest jak najbardziej słuszne.

Ale Panowie wróćmy do sedna tematu...

Ostatnio edytowane przez maciej_b ; 13-11-2015 o 08:41
maciej_b jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2015, 09:41   #34
ministerq

Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010

Cytat:
Napisał GTB20 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mit internetowy kolejny.
Który zauważyłem momentalnie na własnej skórze po zaślepieniu. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-11-2015, 17:14   #35
J@colo

Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006

Generalnie jest tak mała różnica z zaślepionym i bez, że nie warto rozważać tej kwestii, jak jest sprawny termostat to bez różnicy, jak ktoś chce szybciej nagrzać zakryć zimą 3/4 chłodnicy by pęd powietrza nie chłodził silnika i będzie ok..
J@colo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2015, 17:21   #36
ministerq

Cytat:
Napisał J@colo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak ktoś chce szybciej nagrzać zakryć zimą 3/4 chłodnicy by pęd powietrza nie chłodził silnika i będzie ok..
No, zwłaszcza że obieg chłodnicy to tzw. "duży obieg", który otwiera się dopiero wtedy, gdy otworzy się termostat... A mówimy tu o szybszym nagrzaniu się "małego obiegu".
A EGR nie bez powodu posiada układ nazywający się "chłodnicą spalin". I ciekawe czym te spaliny są chłodzone? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-11-2015, 17:53   #37
Uziu
ford::expert

Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005

w tddi sa dwa typy rurek od kolektora wydechowego do ssacego, jedna harmonijka, chlodzona powietrzem, a drugi typ to w plaszczu wodnym w malym obiegu, i ten drugi typ moze cos tam daje na nagrzewnice ale nie wiem, bo ja mam pierwszy. Ale to juz sie off robi w temacie.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2015, 18:18   #38
ministerq

Fakt. W sumie harmonijkowa wersja po zaślepieniu nie będzie zmniejszać wydajności chłodzenia... mea culpa.
Stary 13-11-2015, 18:31   #39
GTB20
ford::advanced

Model: sharan
Silnik: auy

Tyle ze uklad EGR jesli nawet mialby oddawac cos ciepla do ukladu chlodzenia to byloby to tak malo ze trudno mowic cos tu o grzaniu i odczuciach. Poza tym istota dzialania i cel ukladu recyrkulacji spalin to obnizenie temperatury gazów wylotowych. Czyli, jesli mnie pamiec nie myli to chodzi o obnizenie temperatury spalin ponizej 700 czy 750 stopni celcjusza. Wiec skoro usuwamy uklad EGR to czysto teoretycznie temperatura w komorze spalania podnosi sie. Skoro sie podnosi to glowica jest nieco cieplejsza. To nie tyle co wydaje mi sie ze temepratura bezie wyzsza co wiem. Jesli trafi do mnie jakis 2.0 tdi w łapy bruden to zbadam jaka jest temperatura na wydechu i dla testów zaslepie EGR i zdam relacje. Takie gadanie ze "wydaje mi sie ze jest cieplej" pewnie o 5 stopni to do mnie nei przemawia. Ludzia zazwyczaj mi gadaja jakei to maja odczucia a sa to ludizska komletnie nieznajacy sie na motoryzacji a odczucia maja takie jak jakis chirurg w tej materii. Zaden specjalista w tej branży nie stwierdzi raczej ze rozgrzewa sie o 5 stopni szybciej itp. Chcecie to spytajcie HEKO czy innych tunerow w PL co o tym sadzą i czy dadza taka odpowiedz. Poza tym niektore uklady egr w roznych markach maja chlodniczke a niektore nie maj i spaliny ida z kolekotra wydechowego przez zawor bezposrednio w kolektor dolotowy.
GTB20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2015, 18:51   #40
Uziu
ford::expert

Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005

EGR nie ma za zadanie obnizac temp. spalin, tylko ma za zadanie wprowadzic je spowrotem do cylindra w celu ponownego dopalenia, noxów, tlenkow wegla i innych ustrojstw, ktore powstaja na skutek spalania paliwa. Obnizenie temp. gazow wylotowych w dieslu nic nie daje, bardziej szkodzi, bo czym wyzsza temp tym bardziej nagrzewa sie katalizator ( w nowszych dpf) i caly wydech lepiej spalajac sadze, i inne ustrojstwa. Wiadomo ze niedogrzany silnik, jazda na ktotkich odcinkach, zimniejsze spaliny to wrog katalizatorw, turbin, DPF. EGR to nic innego jak wynalazek ekologow. Dali tam taka charmonijke niby ktora ma schlodzic te spaliny troche, ale czy jak spaliny przejda przez rurke dl. 20 cm to sie schlodza ? moze ze 2*, to samo jak przejda przez ten plaszcz wodny, jak plyn zimny to moze schlodza sie ciut wiecej, a i przy okazji nagrzeja cos tam troszke ten plyn, ale niewiele. To nie piec CO czy tam gazowy ogrzewajacy wode, bo nie te temperatury i nie takie energie cieplne.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
diesel , dymi , tddi

Zasady postowania