Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-12-2015, 02:43   #31
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Co nas spotkało na trasie czyli nasze nagrania z CAR DVR

wywnioskowalem to z zupelnie pierwszego postu tej dyskusji:
Cytat:
Napisał dobo_28 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziś miałem kolejną akcję z gamoniem drogowym jadąc sobie drogą nr 8 na blacie 100 km/h wyprzedzam pojazd znajdujący się na prawym pasie w odległości ode mnie jakieś 70 metrów pojazd wyprzedzany miał z 70 km/h. A tu z daleka wali mi długimi idiota "PAN I WŁADCA DROGI" by mu "ZJECHAĆ Z DROGI"
Jakos sobie nie wyobrazam aby ktos jadacy prawym pasem z daleka swiecil dlugimi na kogos kto wyprzedza (jedzie lewym). Jesli tak faktycznie bylo, to jednak byles "w prawie" i nie zajechales drogi. Natomiast i tak dalsze twe postepowanie pozostaje karygodne.

Stary 06-12-2015, 02:50   #32
dobo_28
ford::advanced

Imię: Artur
Model: S-MAX, YARIS
Silnik: 2.0 FFV Pb + LPG, 1.0 Pb
Rocznik: 2009, 2006

To co wstawiłem tyczyło się wypowiedzi i Twojego toku rozumowania.
Jesli rozpoczales manewr wyprzedzania i tym samym zmusiles nadjezdzajace z tylu auto do hamowania. to ty wlasnie ty popelniles wykroczenie. A to bez wzgledu na to z jaka predkoscia on jechal. Wiec nie mow nam tu o przyzwoleniu do popelniania wykroczen bo ty ich popelniles duzo wiecej. Co gorsza twoje wykroczenia potencjalnie niosly wieksze ryzyko.

Chyba nie czytasz ze zrozumieniem jadę 100km/h bo tyle zezwalają na to przepisy ruchu drogowego, które ty masz za nic bo masz swoje. Jeśli dobre ponad 150 metrów to zajechanie innemu drogi to Ci gratuluje tak to jedynie opisane jest w Twoich przepisach ruchu drogowego

To tyczyło się twojego toku rozumowania

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jesli tak faktycznie bylo, to jednak byles "w prawie" i nie zajechales drogi.
Według mnie nie ma to zupełnie żadnego znaczenia czy byłem na lewym czy na prawym.
dobo_28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2015, 02:56   #33
MaXyM

To byles w koncu pierwszy w tym lewym pasie czy nie byles? Bo zaczynasz krecic.
BTW piszac "w prawie" mialem na mysli "miales prawo"

Cytat:
Napisał dobo_28 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chyba nie czytasz ze zrozumieniem jadę 100km/h bo tyle zezwalają na to przepisy ruchu drogowego, które ty masz za nic bo masz swoje. Jeśli dobre ponad 150 metrów to zajechanie innemu drogi to Ci gratuluje tak to jedynie opisane jest w Twoich przepisach ruchu drogowego
Widac, ze nie rozumiesz pojecia "zajechania drogi". Zajechanie drogi to potoczna nazwa a oznacza: "zmuszenie innego pojazdu do zmiany predkosci lub toru jazdy". Nie ma tu slowa ani o odleglosci ani o dopuszczalnych predkosciach.

Jesli sie kierowales tylko odlegloscia to popelniles kluczowy blad i tu nalezy szukac problemu. Twym zadaniem bylo ocenic czas i to biorac pod uwage fakt realna predkosc pojazdow.
Stary 06-12-2015, 03:04   #34
dobo_28

To była odpowiedz na twoje rozumowanie.
Ja byłem pierwszy na lewym choć nie ma to znaczenia.

Napisał gorilla Zobacz post
Nalezalo by jeszcze dodac art 20 o prędkosci i wspomnieć coś co wszyscy wysmiewaja i chyba nikt sie nie stosuje - predkość dopuszczalna obowiązuje takze wyprzedzajacego przy wyprzedzaniu!!! jesli ktoś jedzie szybciej niz pozwalaja przepisy i sytuacja na drodze, to nie jemu utrudniają ruch, tylko on utrudnia.[/quote]
pogrubienie do twojej wypowiedzi
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"zmuszenie innego pojazdu do zmiany predkosci lub toru jazdy"
Bump: Nawet jeśli jechał by lewym pasem wcześniej ode mnie jak to ma w zwyczaju Andrzej patrz co napisał gorilla
Stary 06-12-2015, 03:12   #35
MaXyM

Po pierwsze, nie wierze zeby jechal prawym pasem i z daleka ci walil swiatlami kiedy ty byles juz na lewym. To raz. Ale kto tam wie. Rozne oszolomy sie zdarzaja.

Po drugie jednak, w tym wypadku wazniejsze, ma znaczenie kto byl kiedy na jakim pasie. Jesli auto z tylu jechalo lewym pasem zanim ty wykonales manewr zmiany pasa na lewy i twoj manewr zmusil go do hamowania to ty jestes winny wykroczenia zajechania drogi (nawet jesli on jest winny przekroczenia predkosci). Jasne?
Stary 06-12-2015, 03:24   #36
dobo_28

Nie musisz wierzyć dla Ciebie niech będzie to, że jechał tym lewym pasem.
jesli ktoś jedzie szybciej niz pozwalaja przepisy i sytuacja na drodze, to nie jemu utrudniają ruch, tylko on utrudnia koniec kropka i tyle w temacie nie ja mu utrudniam tylko on mi.
Nieraz już spotkałem się z zachowaniem takim, że włączając kierunek by zmienić pas ruchu inny kierowca zaczyna przyspieszać.
Stary 06-12-2015, 03:29   #37
MaXyM

Cytat:
nie ja mu utrudniam tylko on mi.
I dlatego postawiles mu sie na koniec zrewanzowac. Brawo, jak dorosle.

Cytat:
Nieraz już spotkałem się z zachowaniem takim, że włączając kierunek by zmienić pas ruchu inny kierowca zaczyna przyspieszać.
Oczywiscie jest to niepoprawne zachowanie. Tu nie ma o czym dyskutowac. Ale nigdy mi nie wpadlo do glowy zeby sie za to mscic.
Stary 06-12-2015, 03:37   #38
dobo_28

Nie za to, że jechał szybko i za to co dopisałeś
Cytat:
Ale nigdy mi nie wpadlo do glowy zeby sie za to mscic.
tylko za przesadzone miganie długimi.

Bump: To mi podniosło ciśnienie (zirytowało) w zachowaniu kolesia.
Stary 06-12-2015, 08:36   #39
hak64

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Ale się temat rozwinął. Muzę przyznać, że kolega dobo_28 zakręcił się jak domek ślimaka i jego tłumaczenia stają się coraz mniej wiarygodne. Po pierwsze:
Cytat:
jadąc sobie drogą nr 8 na blacie 100 km/h wyprzedzam pojazd znajdujący się na prawym pasie w odległości ode mnie jakieś 70 metrów pojazd wyprzedzany miał z 70 km/h. A tu z daleka wali mi długimi idiota "PAN I WŁADCA DROGI" by mu "ZJECHAĆ Z DROGI"
Świadczy o tym, że gościu od mrugania jechał lewym pasem, a mrugał, bo mu się wpakowałeś przed maskę, zmuszając do zmiany prędkości jazdy.
Po drugie:
Cytat:
Zachowanie tego kolesia mi się nie spodobało bo według jego rozumowania jak ja śmiem prawidłowo wyprzedzać inne auto bo on rozpędził swoją Renówkę do 140 i musi teraz zwolnić i wali długimi z daleka.
Twoje rozumowanie jest o tyle nielogiczne, że chcąc wymusić na innym użytkowniku drogi stosowanie się do przepisów ruchu drogowego, sam się do nich nie stosujesz, ba stworzyłeś sytuacje potencjalnie niebezpieczną, zagrażającą bezpieczeństwu w ruchu drogowym. Podejmując manewr wyprzedzania należy między innymi ustalić, nie tylko odległość, ale i prędkość pojazdu poruszającego się pasem ruchu na który masz zamiar wjechać. Gdyby bowiem zamiast owej Renówki jechał jakiś Hamilton w Lamborghini, czy innym Ferrari, i był bliski prędkości startowej, właściwej dla F16, to Twój manewr mógłby umożliwić wam obu spotkanie ze stwórcą.
I nie truj proszę, że Twoje zachowanie było przepisowe, bo to on łamał przepisy. Twoje dalsze zachowanie (celowe spowolnienie ruchu) można porównać tylko do tego: "motocyklista wyprzedzał mnie na łuku drogi, na podwójnej ciągłej, więc chcąc dać mu nauczkę otworzyłem drzwi..."
Stary 06-12-2015, 09:30   #40
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

Podsumowując wszystkie wywody:
Osoby zachowujące się podobnie do dobo_28 to najniebezpieczniejsi kierowcy na drogach.
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania