![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#31 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
|
![]()
Przecież 182 ciągnie do 6200 obr/min, a 150 jest wykastrowany powyżej 5000 wyraźnie, więc różnica jest jak dla mnie diametralna, na niskich obrotach jej oczywiście nie ma, jest dopiero po czipie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
ford::average
![]() Imię: Bartek
Model: Focus III FL/Mondeo V
Silnik: 1.5 EB (183 KM)/1.5 EB (165 KM)
Rocznik: 2015/2019
|
![]()
nie wiem jak 1.6 ale 1.5 (150KM) to wykastrowany jest już powyżej 4200 obr/min (182KM) ciągnie jak zły ale mam chrapke na chipa na te ok. 200KM/325Nm . Tutaj to pewnie czuć jak "zły" jest ten samochód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
![]() |
#33 |
![]() Zarejestrowany: 29-02-2016
Model: Focus mk 3
Silnik: 1.6 EB 150km
Rocznik: 2011
|
![]()
Hej,
Kilka newbie pytań, więc nie zlinczujcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 1) Jak bardzo oszukuje licznik średniego spalania w cyklu miejskim na podstawowym sofcie? Czy da się coś zrobić by był on dokładniejszy? Głupio mi przyznać czytając wasze posty bo u mnie średnie spalanie w cyklu miejskim (średnia 30km) w Łodzi to około 7.2l/100km. Nigdy nie liczyłem ręcznie bo Focusa mam od 2 miesięcy.... 2) Czy taka zmiana softu w ogóle ma sens? Jaki to koszt i czy w ogóle gra jest warta świeczki? W mniejsze spalanie to nie wierzę, ale faktycznie ostatnio lecąc z Wrocławia do Łodzi na przelotówce przy prędkości 160km czuć już było spadek mocy. Posty są od skrajności w skrajność Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 3) Na trasie Poznań - Łódź autostradą dla testu sprawdzałem przy jakiej prędkości mogę przycebulić. Jadąc 90km na 6 biegu spalanie było wysokości 5l~ jadąc na tempomacie przez 50km. Tak, wiem że próbka 50km jest dość z dupy bo krótka odległość ale od bramki udało mi się do tylu zejść. Stąd wracam do pytania z ptk 1. Da się lepiej skalibrować licznik średniego spalania czy przywyknąć że oszukuje ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
![]() Zarejestrowany: 01-06-2005
Model: Focus HB
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 2016
|
![]()
1 i 3 tyle oszukuje ile sprawdzisz tankując do pełna i potem jak wrócisz na stację sprawdzisz ile pokazuje komputer a ile wlałeś.
2 Zmiana softu nie zmniejsza spalania tylko zwiększa moc powyżej 4 tysięcy obrotów. Zapewne są konkursy, żeby jechać jak najoszczędniej.....możesz się zapisać z tym co zrobiłeś na autostradzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Do oszczędności paliwa to nie ten silnik |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
|
![]() Cytat:
Teścik na oszczędność był z czystej ciekawości ale odnośnie samego spalania to coś faktycznie mi nie pasuje. Civic 1.8 (ufo co ma 140 kónia) palił między 8l a 9l na tej samej trasie gdzie focus pokazuje 7~. Jak zatankuje do pełna to podliczę ile to wyświetlane 7l jest warte Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||||
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
|
![]() Cytat:
Ja resetowałem wszystkie wskazania licznika komputerowego już 2 razy i na wyświetlaczu znowu (po raz kolejny) mam 7.2 litra / 100km. nie wiem czy jest tak zaprogramowany żeby tak wyświetlać czy też ja po prostu tak jeżdżę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do 182KM, każdy kto przeszedł na wyższą moc jest zadowolony z rezultatu. Ja bym się nie zastanawiał. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
|
![]()
Civica 1.8 Type S 140 KM czyli UFO 3d miałem - spalanie przy ostrej jeździe mniej więcej te same co w Foce 182, a osiągi nieporównywalne, 25-30 km/h więcej na poszczególnych "odcinkach kontrolnych" i przepaść w elastyczności - to co robię Foką na czwórce to robiłem Cifem na dwójce, to co na trójce Cifem, Foką na piątce ciszej (2 razy !), płynniej i łatwiej i tu nie chodzi wcale o wyższą moc, a przede wszystkim o wyższy moment przy niższych obrotach....Co do wskazań kompa z paliwem to zależy ile się zatankuje - ile odbić pistoletu itp., ale oszukuje nie więcej jak ok. 0,5 l na setkę.
Bump: Cytat:
Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 18-08-2016 o 18:40 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | ||
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: '14
|
![]() Cytat:
Cytat:
W obu wersjach, przy 4 tyś obr silnik ma moc ok. 150KM. W przypadku wersji 182 wyższa moc uzyskiwana jest z obrotów (jak w silnikach wolnossących) i wolno opadającego momentu. W zakresie 4 - 6tyś obrotów jest bardzo zrywny. Dla porównania: Wartość momentu przy 5.5tyś obrotów dla wersji 150 to ok 190Nm (moc ok 150KM), a w wersji 182 to 240Nm (moc ok 180KM). |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
|
![]() Cytat:
Uwaga kolejne newbie pytania! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 1) Czym różni się fabryczny 150 od 180~? Czy są jakieś różnice w silniku czy faktyczna różnica jest w oprogramowaniu? 2) Mówimy o plusach zmiany oprogramowania z 150 na 180~. Pytanie brzmi, jakie są minusy? I nie piszę tutaj o spalaniu. Czy jest szansa że coś popsuję w znacznie szybszy sposób? Lubię dynamiczną jazdę ale nie mam w zwyczaju przeciągać biegów w mieście (więc pewnie nie odczuję w cyklu miejskim zmiany softu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Czy powinienem sie z czymś liczyć przy takiej zmianie? Przykładowo zajadę turbinę 2x szybciej? Mówimy tutaj o dość normalnym stylu jazd, bez ciągłego nadużywania mocy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 3) Czy jak pojadę do ASO i zobaczą że oprogramowanie nie jest fabryczne to bardzo będą kręcili nosem? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak bardzo będzie im to przeszkadzało przykładowo w standardowej diagnostyce komputerem? Czy oprogramowanie z 180~ nie będzie miało szansy generować błędów? @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] : Sory za offtop ale tak chciałem pociągnąć flow rozmowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
|
![]()
Te same pytania powtarzają się na forum, ale postaram się odpowiedzieć:
1) różni się tylko oprogramowaniem 2) brak minusów 3) do tej pory nikt nigdy nie napomniał, żeby jakiekolwiek ASO sprawdziło wersję oprogramowania |
![]() |
![]() |