Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-08-2016, 11:09   #31
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 1.6 ecobost spalanie

Przecież 182 ciągnie do 6200 obr/min, a 150 jest wykastrowany powyżej 5000 wyraźnie, więc różnica jest jak dla mnie diametralna, na niskich obrotach jej oczywiście nie ma, jest dopiero po czipie.

zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2016, 11:23   #32
disaster3
ford::average

Imię: Bartek
Model: Focus III FL/Mondeo V
Silnik: 1.5 EB (183 KM)/1.5 EB (165 KM)
Rocznik: 2015/2019

nie wiem jak 1.6 ale 1.5 (150KM) to wykastrowany jest już powyżej 4200 obr/min (182KM) ciągnie jak zły ale mam chrapke na chipa na te ok. 200KM/325Nm . Tutaj to pewnie czuć jak "zły" jest ten samochód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-08-2016, 14:41   #33
Odene

Model: Focus mk 3
Silnik: 1.6 EB 150km
Rocznik: 2011

Hej,

Kilka newbie pytań, więc nie zlinczujcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

1) Jak bardzo oszukuje licznik średniego spalania w cyklu miejskim na podstawowym sofcie? Czy da się coś zrobić by był on dokładniejszy?
Głupio mi przyznać czytając wasze posty bo u mnie średnie spalanie w cyklu miejskim (średnia 30km) w Łodzi to około 7.2l/100km. Nigdy nie liczyłem ręcznie bo Focusa mam od 2 miesięcy....

2) Czy taka zmiana softu w ogóle ma sens? Jaki to koszt i czy w ogóle gra jest warta świeczki? W mniejsze spalanie to nie wierzę, ale faktycznie ostatnio lecąc z Wrocławia do Łodzi na przelotówce przy prędkości 160km czuć już było spadek mocy. Posty są od skrajności w skrajność Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

3) Na trasie Poznań - Łódź autostradą dla testu sprawdzałem przy jakiej prędkości mogę przycebulić. Jadąc 90km na 6 biegu spalanie było wysokości 5l~ jadąc na tempomacie przez 50km. Tak, wiem że próbka 50km jest dość z dupy bo krótka odległość ale od bramki udało mi się do tylu zejść. Stąd wracam do pytania z ptk 1. Da się lepiej skalibrować licznik średniego spalania czy przywyknąć że oszukuje ?
Odene jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2016, 14:54   #34
orczyk5

Model: Focus HB
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 2016

1 i 3 tyle oszukuje ile sprawdzisz tankując do pełna i potem jak wrócisz na stację sprawdzisz ile pokazuje komputer a ile wlałeś.
2 Zmiana softu nie zmniejsza spalania tylko zwiększa moc powyżej 4 tysięcy obrotów.
Zapewne są konkursy, żeby jechać jak najoszczędniej.....możesz się zapisać z tym co zrobiłeś na autostradzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Do oszczędności paliwa to nie ten silnik
orczyk5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2016, 15:07   #35
Odene

Cytat:
Napisał orczyk5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1 i 3 tyle oszukuje ile sprawdzisz tankując do pełna i potem jak wrócisz na stację sprawdzisz ile pokazuje komputer a ile wlałeś.
2 Zmiana softu nie zmniejsza spalania tylko zwiększa moc powyżej 4 tysięcy obrotów.
Zapewne są konkursy, żeby jechać jak najoszczędniej.....możesz się zapisać z tym co zrobiłeś na autostradzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Do oszczędności paliwa to nie ten silnik
Nie kupowałem 150km silnika z turbiną licząc na oszczędność! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teścik na oszczędność był z czystej ciekawości ale odnośnie samego spalania to coś faktycznie mi nie pasuje.

Civic 1.8 (ufo co ma 140 kónia) palił między 8l a 9l na tej samej trasie gdzie focus pokazuje 7~. Jak zatankuje do pełna to podliczę ile to wyświetlane 7l jest warte Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-08-2016, 16:48   #36
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6

Cytat:
Napisał Odene Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Głupio mi przyznać czytając wasze posty bo u mnie średnie spalanie w cyklu miejskim (średnia 30km) w Łodzi to około 7.2l/100km. Nigdy nie liczyłem ręcznie bo Focusa mam od 2 miesięcy....
czemu ma być Ci głupio?
Ja resetowałem wszystkie wskazania licznika komputerowego już 2 razy i na wyświetlaczu znowu (po raz kolejny) mam 7.2 litra / 100km. nie wiem czy jest tak zaprogramowany żeby tak wyświetlać czy też ja po prostu tak jeżdżę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Odene Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy taka zmiana softu w ogóle ma sens? Jaki to koszt i czy w ogóle gra jest warta świeczki? W mniejsze spalanie to nie wierzę, ale faktycznie ostatnio lecąc z Wrocławia do Łodzi na przelotówce przy prędkości 160km czuć już było spadek mocy. Posty są od skrajności w skrajność
Tak. Ma sens. Sam miałem już od zakupu, ale wystarczy mi że czasami w drodze do domu pobawię się z Fiestami ST na dwupasmowej i jest "zadowalająco" a z foczkami które mają 150KM to widać jak wchodzisz na wyższe obroty że oni już musieli bieg zmienić.

Cytat:
Jadąc 90km na 6 biegu spalanie było wysokości 5l~ jadąc na tempomacie przez 50km.
Teoretycznie mam podobne wyniki, dlaczego teoretycznie? Bo ciężko mi się gdziekolwiek utrzymać z prędkością 90km/h. Choć miło mi było jak na wyświetlaczu zasięgu przez dłuższy czas albo leciały kilometry do góry (bo spalałem o wiele mniej niż średnia spalania) albo nie leciały długi czas w dół. Zauważyłem że magiczną granicą u mnie, żeby było spalanie bardzo na eko, a potem już jest spalanie standardowe żeby przejść na trzecią granicę że mam gdzieś dzisiaj to spalanie to: 1) 96 km/h 2) 115 km/h 3) cokolwiek powyżej 125km/h - oczywiście w przypadku c) musimy brać pod uwagę że tu już opór powietrza i opór opon zawsze będzie robił swoje. Jakoś nie mogę wciąż uwierzyć w historie osób które mają jakieś tam Audi szóstki z 2010 roku czy duże mercedesy z 2008 że oni palą na trasie tylko 6 litrów przy prędkości 160km/h.

Cytat:
Civic 1.8 (ufo co ma 140 kónia) palił między 8l a 9l na tej samej trasie gdzie focus pokazuje 7~. Jak zatankuje do pełna to podliczę ile to wyświetlane 7l jest warte
Tylko pytanko, czy Civic był tak samo elastyczny z tą mocą i czy też nie pokazywał pazura dopiero powyżej pewnych obrotów, które pewnie na spalanie też ładnie wpływały.
Co do 182KM, każdy kto przeszedł na wyższą moc jest zadowolony z rezultatu.
Ja bym się nie zastanawiał.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2016, 18:29   #37
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM

Civica 1.8 Type S 140 KM czyli UFO 3d miałem - spalanie przy ostrej jeździe mniej więcej te same co w Foce 182, a osiągi nieporównywalne, 25-30 km/h więcej na poszczególnych "odcinkach kontrolnych" i przepaść w elastyczności - to co robię Foką na czwórce to robiłem Cifem na dwójce, to co na trójce Cifem, Foką na piątce ciszej (2 razy !), płynniej i łatwiej i tu nie chodzi wcale o wyższą moc, a przede wszystkim o wyższy moment przy niższych obrotach....Co do wskazań kompa z paliwem to zależy ile się zatankuje - ile odbić pistoletu itp., ale oszukuje nie więcej jak ok. 0,5 l na setkę.

Bump:
Cytat:
Hej,
2) Czy taka zmiana softu w ogóle ma sens? Jaki to koszt i czy w ogóle gra jest warta świeczki? W mniejsze spalanie to nie wierzę, ale faktycznie ostatnio lecąc z Wrocławia do Łodzi na przelotówce przy prędkości 160km czuć już było spadek mocy. Posty są od skrajności w skrajność Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zależy czego oczekujesz - znaczący zysk jest głównie dla pociskaczy autostradowych i tutaj zmiana ma zdecydowany sens, czasami bezcenne są też miny kierowników aut premium, kiedy są mijani mając 210 na blacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dla takich zabaw 150 jest za słaby Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z drugiej strony jak ktoś nie ciśnie specjalnie na trasie i nie bawi się z Audikami/Mercami/BMW to 150 też wystarcza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 18-08-2016 o 18:40
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2016, 13:55   #38
Pitterek
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: '14

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przecież 182 ciągnie do 6200 obr/min, a 150 jest wykastrowany powyżej 5000 wyraźnie, więc różnica jest jak dla mnie diametralna, na niskich obrotach jej oczywiście nie ma, jest dopiero po czipie.
Cytat:
Napisał disaster3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie wiem jak 1.6 ale 1.5 (150KM) to wykastrowany jest już powyżej 4200 obr/min...
Patrząc na wykresy z hamowni 1.6EB 150 moment opada bardzo ostro przy ok. 4 tyś obrotów (zależy od silnika - najczęściej trochę przed) a w wersji 182 również opada przy tych obrotach, ale bardzo delikatnie.
W obu wersjach, przy 4 tyś obr silnik ma moc ok. 150KM.

W przypadku wersji 182 wyższa moc uzyskiwana jest z obrotów (jak w silnikach wolnossących) i wolno opadającego momentu. W zakresie 4 - 6tyś obrotów jest bardzo zrywny.

Dla porównania:
Wartość momentu przy 5.5tyś obrotów dla wersji 150 to ok 190Nm (moc ok 150KM), a w wersji 182 to 240Nm (moc ok 180KM).
Pitterek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2016, 13:33   #39
Odene

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zależy czego oczekujesz - znaczący zysk jest głównie dla pociskaczy autostradowych i tutaj zmiana ma zdecydowany sens, czasami bezcenne są też miny kierowników aut premium, kiedy są mijani mając 210 na blacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dla takich zabaw 150 jest za słaby Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z drugiej strony jak ktoś nie ciśnie specjalnie na trasie i nie bawi się z Audikami/Mercami/BMW to 150 też wystarcza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
150 złotych to nie dużo.
Uwaga kolejne newbie pytania! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

1) Czym różni się fabryczny 150 od 180~? Czy są jakieś różnice w silniku czy faktyczna różnica jest w oprogramowaniu?

2) Mówimy o plusach zmiany oprogramowania z 150 na 180~. Pytanie brzmi, jakie są minusy? I nie piszę tutaj o spalaniu. Czy jest szansa że coś popsuję w znacznie szybszy sposób? Lubię dynamiczną jazdę ale nie mam w zwyczaju przeciągać biegów w mieście (więc pewnie nie odczuję w cyklu miejskim zmiany softu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Czy powinienem sie z czymś liczyć przy takiej zmianie? Przykładowo zajadę turbinę 2x szybciej?
Mówimy tutaj o dość normalnym stylu jazd, bez ciągłego nadużywania mocy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

3) Czy jak pojadę do ASO i zobaczą że oprogramowanie nie jest fabryczne to bardzo będą kręcili nosem? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak bardzo będzie im to przeszkadzało przykładowo w standardowej diagnostyce komputerem? Czy oprogramowanie z 180~ nie będzie miało szansy generować błędów?
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] : Sory za offtop ale tak chciałem pociągnąć flow rozmowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-08-2016, 14:21   #40
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6

Te same pytania powtarzają się na forum, ale postaram się odpowiedzieć:

1) różni się tylko oprogramowaniem
2) brak minusów
3) do tej pory nikt nigdy nie napomniał, żeby jakiekolwiek ASO sprawdziło wersję oprogramowania
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania