Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-11-2019, 07:38   #31
MichałMONDEO2017
ford::beginner

Imię: Michał
Model: MONDEO Mk5 kombi
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Montaż felg 19 ... czy aby napewno

Szkoda że już kupiłem ... chętnie bym wziął od Ciebie bo takie też brałem pod uwagę... ale wybrałem takie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i dziękuję wszystkim za porade i pomoc
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20191109_080144.jpg (97.8 KB, 174 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez MichałMONDEO2017 ; 10-11-2019 o 07:41
MichałMONDEO2017 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2019, 14:17   #32
Fiesta Mk8 ST Line
ford::professional

Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019

Pany, ma ktoś mk5 na felgach o szerokości 8,5" i ET35? Boje się że będą za bardzo wystawać, ale mogę się mylić... Mile widziane zdjęcia, dziękuję!
Fiesta Mk8 ST Line jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2019, 16:49   #33
kaczor99
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2015

Ja mam odsadzenie 55 i dołożone extra 25mm. Przy 35 to i tak o 5mm mniej i nic nie wystaje. No i zostaje pól cala na pół
Stary 20-11-2019, 23:39   #34
Fiesta Mk8 ST Line

Ale czy masz felgi 8,5"?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Stary 28-01-2020, 09:21   #35
darnag

Imię: Darek
Model: Mondeo MK5 AWD
Silnik: 2 TDCI 180 KM Powershift

Panowie odświeżam temat. Mam Mondka MK5 AWD z felgami 17". Czy lepiej zakupić 18 czy 19. Biorę oczywiście tylko pod uwagę zmniejszenie komfortu, czy to będzie odczuwalne. Zapoznałem się z opiniami tutaj zawartymi ale nie wszystkie dotyczą tematu więc proszę o info najlepiej użytkowników którzy mieli możliwość porównania lub o subiektywną ocenę użytkujących 19. Pozdrawiam.
darnag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2020, 15:43   #36
BigPablo
ford::amateur

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Felgi 19x9,5 Mondeo MK5

Cześć,
Znalazłem kilka wpisów na temat felg do Mondeo MK5 ale nigdzie konkretnie nie napisano jakie felgi można faktycznie założyć. Nie pytam tutaj o to co zaleca producent tylko rozmiar, który faktycznie wejdzie.

Planuję zakup na lato felg 19x9,5 lub 19x8,5 pytanie czy jest ktoś kto zakładał takie koła i obyło się bez demontażu nadkoli itp. Mierzyłem 20" i wydają mi się nieco za duże, przy szerokości 8,5" i ET 0 byłby problem z obcieraniem, celuję raczej w 19/9,5 ET ok 15. Jeśli ktoś ma zdjęcie samochodu z felgami 19/20" też chętnie zobaczę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .
BigPablo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2020, 15:51   #37
Fiesta Mk8 ST Line

Domyślnie Odp: Felgi 19x9,5 Mondeo MK5

fabryka przewiduje 7,5J17 ET55, lub dla 19 8j19 ET50. Zakładając 9,5j19 ET15 koło wysunie się na zewnątrz prawie 5,5 cm... lekkie przegięcie...

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 23-06-2021, 17:45   #38
Sethis
ford::amateur

Model: Fusion
Silnik: 2.0 eb
Rocznik: 2016
Domyślnie Wybór felg

Siemano.
Potrzebuje porady odnośnie felg. Oferta dotyczy się felg Oryginalnych Ford OE po renowacji, prostych nie spawanych jak i nowych felg Borbet Blx które są praktycznie w ten samej cenie. Uważacie, że warto pchać się w felgi po renowacji, czy jednak brać pod uwagę nowe Borbety ? Oba komplety prezentują się odpowiednio, ale jednak Oryginalne do Forda maję większy urok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Sethis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2021, 18:07   #39
kosmik.ajdzi

Model: Mondeo Vignale MK5FL
Silnik: 2.0 Ecoblue 190 A8
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Wybór felg

Nie wiem jak to jest, ale oryginalne felgi zawsze bardziej pasują do samochodu...

W poprzednim Mondeo miałem dwa komplety felg regenerowanych i mają one moim zdaniem trzy wady:

1) Nowe malowanie nigdy nie jest tak wytrzymałe i "twarde" jak oryginał, ale to dotyczy wszystkiego z nieoryginalną powłoką lakierniczą. Trzeba bardziej uważać przy czyszczeniu, zwłaszcza przy kombinacji, którą ja miałem czyli czarna "baza" i na to chrom.

2) W przypadku ciemnych kolorów, w razie uszkodzenia jednej z felg i konieczności ponownego malowania praktycznie niemożliwe jest idealne dobranie odcienia (malowanie proszkowe + utwardzanie w piecu). Temat też przerabiałem, trzeba było zostawić zarysowaną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

3) Jeśli felgi był regenerowane z powodu oksydacji (co w naszych warunkach jest prawdopodobne) i posiadają wiele ostrych krawędzi od wewnątrz to po dwóch latach w tych miejscach znowu pokażą się bąble i farba zacznie odchodzić. Kupując nowe można założyć, że 5 lat wszystko wytrzyma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dlatego zrażony doświadczeniami do nowego Mondeo kupiłem zestaw nieoryginalnych ATSów na zimę... które też nie są bez wad, bo widać z daleka, że nie są oryginalne.

Tak to wygląda w naszych jesiennych i szarych warunkach (dobierając wzór starałem się znaleźć coś najbliżej modelu, nad którym myślisz), tylko to jest 18 cali:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kosmik.ajdzi ; 23-06-2021 o 18:38
kosmik.ajdzi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2021, 08:12   #40
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Domyślnie Odp: Wybór felg

Cytat:
Napisał kosmik.ajdzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1) Nowe malowanie nigdy nie jest tak wytrzymałe i "twarde" jak oryginał, ale to dotyczy wszystkiego z nieoryginalną powłoką lakierniczą. Trzeba bardziej uważać przy czyszczeniu, zwłaszcza przy kombinacji, którą ja miałem czyli czarna "baza" i na to chrom.

2) W przypadku ciemnych kolorów, w razie uszkodzenia jednej z felg i konieczności ponownego malowania praktycznie niemożliwe jest idealne dobranie odcienia (malowanie proszkowe + utwardzanie w piecu). Temat też przerabiałem, trzeba było zostawić zarysowaną
A to niby dlaczego? Przede wszystkim felg nie maluje się proszkowo tylko lakierami akrylowymi są warsztaty które się na tym znają i potrafią to robić.Wtedy nie ma problemu z trwałością,ani doborem koloru.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
felgi

Zasady postowania