Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-07-2017, 09:52   #31
malatxxx
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: sprzęgło kompresora

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie musisz mi tłumaczyć gdzie jest bo robiłem i sam jako mechanik bym zrobił tak samo. Dlatego że na stole widzę stan uszczelnien, gniazda i widzę jak składa się sprzęgło. Do tego nie wiem jakie są przepisy w Polsce, ale w większości krajów są kary za pracę przy klimatyzacji i niesprawdzenie szczelności przy takiej pracy.
Nie brałbym natomiast pełnej kwoty za nabicie, bo to jest tylko ściągnięcie i ewentualnie uzupełnienie brakujacego czynnika.
Odnosnie tulei to jak odkręcisz wahacz zeby go opuścić to moge Ci powiedzieć że jest z 20 minut dodatkowej pracy żeby wahacz zdjąć bo zostaje dolne lub górne mocowanie (zalezy jak robisz), łącznik, jarzmo z przewodem I i kabel czujnika ABS.
Na pewno zauważyłeś jak mocno napręża się tuleja wahacza poprzecznego przy wymianie na aucie i wiesz jakie to ma dla niej konsekwencje. Wiesz też pewnie ze tuleje wahacza wzdłużnego są od 2007 roku wciskane pod lekkim kątem zeby skompensowac pochylenie wahacza wzgledem podwozia. Dlatego Ford długi czas nie przewidywal wymiany tej gumy. Tylko jeden przyrząd jaki widziałem pozwala to zrobić bez kombinowania a pewnie wiesz jak "łatwo" się ten kąt ustawia na aucie.
Polskie "rzemiosło" czyli chałupnicze podrobki narzędzi są tragiczne w praktyce, ciężkie i trzeba ściągać wahacz jeszcze niżej niż robiąc to Pikavantem czy Sealey Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Sent from my E6853 using Tapatalk

u mnie za wymianę sprzęgła kompresora mechanik wziął 200 zł.(wyjął kompresor,wyczyścił porządnie wałek,posprawdzał wszystkie uszczelnienia zewnętrzne,założył sprzęgło wyregulował wszystko)chciałem kupić nowy pasek ale nie było potrzeby,za ponowne nabicie 50 zł

malatxxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2017, 11:29   #32
hamertbu

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2007

Witam
nastąpił kolejny etap mojej przygody ze szwankującą klimą.
wczoraj przestała działać i pojawił się błąd P0645 Obwód sterujący przekaźnika sprzęgła AC. - na początek biało-pomarańczowy kabelek do sprawdzenia. Jednak zanim to, to chciałbym sprawdzić czy jak podłączę na krótko w gnieździe przekaźnika R3 to ruszy klima. i teraz sedno: które Piny zewrzeć?
hamertbu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2017, 12:07   #33
malatxxx

Imię: Paweł
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał hamertbu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
nastąpił kolejny etap mojej przygody ze szwankującą klimą.
wczoraj przestała działać i pojawił się błąd P0645 Obwód sterujący przekaźnika sprzęgła AC. - na początek biało-pomarańczowy kabelek do sprawdzenia. Jednak zanim to, to chciałbym sprawdzić czy jak podłączę na krótko w gnieździe przekaźnika R3 to ruszy klima. i teraz sedno: które Piny zewrzeć?
jak wyjmiesz przekażnik to on jest opisany ,które piny to cewka (czyli 12V do zwarcia styków)ich nie dotykasz zwierasz te dwa pozostałe (jak stoisz od strony koła kierowcy to te dwa ustawione równolegle do koła,na jednym z nich jest na stałe 12 V i po zwarciu te 12 V idzie na cewkę )
malatxxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2017, 13:04   #34
hamertbu

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2007

Dzięki kolego za pomoc

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
hamertbu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-10-2019, 17:45   #35
Moundieu
ford::beginner

Model: Warczy i trąbi Mąłdieło sztery Qąbi
Silnik: dwulitrowybenzynowyszesnastozaworowy
Rocznik: najsampierwszy

Witam. Pozwolę sobie odgrzać.
Mondeo mk4 benzyna 2.0.
Ten sam problem, wszystko wskazuje na uwaloną cewke - nie cyka, nie reaguje na napiecie na gniazdo przekaznika, w foscanie PiD ACC_ALW = off cały czas.. Mam druga sprezarke na stole, dzis dobieralem sie do tej na aucie - czy na pewno jest mozliwosc demontazu 2 pierscienia segera w kole pasowym (osadzony dosc gleboko)???
Do podluznicy od kola sprezarki jest z 5cm, brak dostwpu od gory (kolektor dolotowy), bardzo slaby dostep od reflektora. Ledwo szlo wtyczke z cewki zdjac...
Od dolu sprzeglo odkrecic idzie, ale jakos nie ne moge zwizualizowac sobie pracy szczypcami zdegera w tak malej szparze miedzy podluznica a kolem. Czy ktos to robil i podpowie jak? Robie sam i nie usmiecha mi sie spuszczanie czynnika...

Ostatnio edytowane przez Moundieu ; 22-10-2019 o 17:47
Moundieu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-10-2019, 18:12   #36
Jaryska
ford::professional

Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003

Aby sprawdzic dokładnie elektromagnes, w miejsce wtyczki załóz dwa kable na konektory, jeden podłacz kabel do masy, drugi do plusa akumulatora, i zobaczysz czy elektromagnes reaguje. Jezeli nie, to jest mozliwosc jego wymiany bez zdejmowania sprezarki, jak bedzie za ciasno, to mozna na srubach poluzowac, bez odkrecania przewodów klimatyzacji.
Jaryska jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-10-2019, 18:48   #37
Moundieu
ford::beginner

Model: Warczy i trąbi Mąłdieło sztery Qąbi
Silnik: dwulitrowybenzynowyszesnastozaworowy
Rocznik: najsampierwszy

Aha, czyli jedną z tyłu sprężarki odkręcić a pozostałe 2 rozluzować i opuścić od stroną koła pasowego (jak w wątku s-maxa)? Czy trzeba odkręcić całą sprężarkę (bez rozpinania przewodów) i podwiesić na drucie?

Ostatnio edytowane przez Moundieu ; 22-10-2019 o 18:51
Moundieu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania