Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-01-2020, 19:07   #31
markokon
ford::beginner

Imię: Marek
Model: Focus SE, 163 KM
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Światła przeciwmgielne tył - USA

Cytat:
Napisał dudinet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrobiłem same światła na żarówkach 2 włóknowych w miejscu świateł postojowych, jak włączam przeciwmgłowe światła świecą mocniej.
Sterowanie zrobiłem tak :
po zmianie włącznika świateł na europejski, po naciś
Działa, to dobrze, ale jak sprzedasz auto i komuś się zepsuje to chciałbym zobaczyć minę elektryka który to będzie naprawiał !
A nie lepiej wymienić BCM na taki który ma wyjście pmg i je uaktywnić w ccconf, przeważnie trzeba dołożyć pin do wtyczki i przecągnąć kabelek do lamp

Stary 26-01-2020, 21:53   #32
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał markokon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....A nie lepiej wymienić BCM na taki który ma wyjście pmg...
Chętnie zobaczę tego, co to dokona "bez problemu"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2020, 22:06   #33
markokon

Może nie bez problemu ale w moim mk3 taka operacja mi się powiodła i pacjent żyje, tylko trzeba kupić odpowiedni BCM i problemem jest przeciągnięcie kabelka. Sama konfiguracja nie jest trudna, trzeba zmienić na swój vin i ustawić konfigurację auta -to robiłem na stole Forscanem z wcześniejsza sesją z auta bo inaczej nie chce się łączyć bo nie widzi PCM.
Stary 26-01-2020, 22:35   #34
lukaszooo
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020

Kluczyki też dopisałeś Forscanem ????
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2020, 22:38   #35
markokon

Nie, klucze dopisane zostały po wmontowaniu modułu w auto chińczykiem SVCI
Stary 26-01-2020, 22:40   #36
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

Cytat:
Napisał markokon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po wmontowaniu modułu w auto chińczykiem SVCI
kablem SVCI , ale za pomocą idsa z dostępem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2020, 22:50   #37
markokon

Wiele rzeczy można samemu zrobić, trochę zakupów na aliexpressie i trzeba tylko poczytać na ruskim forum drive2.ru tam wszystkiego można się dowiedzieć, dobre forum dla początkujących i zaawansowanych. Właśnie kupiłem kitajski interfejs UCDSa na eksperymenty za 119 zł na moje osobiste potrzeby wystarczy i rodzinkę obskoczy:p
Stary 28-01-2020, 20:57   #38
dudinet

Imię: Artur
Model: focus mk1, mk3
Silnik: 1.8 TDDI, 2.0 se
Rocznik: 2002, 2013

Cytat:
Działa, to dobrze, ale jak sprzedasz auto i komuś się zepsuje to chciałbym zobaczyć minę elektryka który to będzie naprawiał !
A nie lepiej wymienić BCM na taki który ma wyjście pmg i je uaktywnić w ccconf, przeważnie trzeba dołożyć pin do wtyczki i przecągnąć kabelek do lamp
Zrobiłem to na miarę swoich możliwości.
dudinet jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2020, 15:50   #39
markokon

Thumbs up Odp: Światła przeciwmgielne tył - USA

Cytat:
Napisał dudinet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrobiłem to na miarę swoich możliwości.
Oczywiście że dobrze, najważniejsze że działa, pomysł z przekaźnikiem monostabilnym jest OK i nie miałem zamiaru negowaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Wymieniłeś przełącznik świateł który komunikuje się po LIN z BCM, który dalej po can wysyła ramke danych np do IPC aby zapalił kontrolkę. Na tym forum wyczytałem że ktoś produkuje przekaźniki z elektroniką którą podpina się pod zasilanie i can aby sterować pmg (scalak reaguje na ramke danych od pmg i załącza przekaźnik). Nie znam ceny i namiarów ale rozwiązanie jest ciekawe pod warunkiem że can jest w bagażniku i nie trzeba się wpinać daleko i ciągnąc kabelków przez całe auto. Może ktoś zna cenę i poda namiary - może się kiedyś przydać. Pozdrawiam
Stary 28-03-2020, 19:54   #40
nouki
ford::average

Imię: Maciej
Model: focus mk3
Rocznik: 17

Witam.

Ja zrobiłem takie coś.

Działa w skrócie tak:
Czeka na ramkę o włączonych światłach - zezwolenie na włączenie przeciwmgielnych. Jeśli już się pojawi to klawisze stają się aktywne.
Gdy wyłączę światła drogowe automatycznie wyłączają się przeciwmgielne i klawisze znów nie są aktywne.
Jedna kontrolka zapala się na liczniku - przednie tylne nie zapalają więc dodałem diody w klawiszach.
Nie czytam ramek can-u tylko samego procesora między linią lin.

Pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20200328_194052[1].jpg (98.1 KB, 110 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20200328_194034[1].jpg (99.7 KB, 103 wyświetleń)
nouki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania