Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-12-2021, 12:57   #31
Siwy120481
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Fokus mk2
Silnik: 1.6Tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: 1.6TDCI dymi na biało przy porannym odpaleniu

Mam szwagra co trochę tam kuma te klimaty bardziej niż ja no i mi mówi że nie wie co może być ale odkręcił korek oleju i mówi zakreć chwilę - wałek się kręci nie blokuje .ma chęć ale nie może odpalić no to co się zapowietrzył czy co? Na elmie nie ma błędów. Szwagier mówi że na plaka można sprawdzić no i się zgodziłem silnik zagadał na plaka ale zgasł i mówi że wtryski. Nie dawało mi to spokoju i nie chciałem uwierzyć że wtryski mogły paść tak od razu bez objawów wkurzyłem się i już bez szwagra odpaliłem typa na plaku i gaz w podłogę chyba się odpowietrzył i załapał bo chodził kopcił tak że pół wsi zadymilem ale już mi było wszystko obojętnie wyjechałem z garażu zostawiłem go na jałowym i udałem się na bok bo było siwo wszędzie. I tak kopcił z 5 minut zgasiłem poczekałem 30 minut aż dym się dobrze rozejdzie. Odpaliłem ponownie już tak nie kopci ale jednak jeszcze dymi co mogło mu się stać? Wtryski turbina ( od jakiegoś czasu zrobiła się czarna turbina odymiona 2lata temu był wymieniany przewód olejowy bo ciekł olej i chulał dobrze aż do teraz z tym że była odymiona) nie wiem czy warto inwestować może ktoś coś mi poradzi był bym wdzięczny.
Dziękuję za uwagę i przepraszam za pisownię. Nie znalazłem też podobnego przypadku na forum.

Bump: Follow this forum
with Tapatalk for Android

FREE - on Google Play
VIEW
Forum Focus Klub Polska

Default Style Wyloguj się
Home Nowe posty Szukaj

Panel użytkownika
Inne techniczne>Dymienie,tyrkotanie
siwy120481 19:41 18-12-21
Dzień dobry dawno mnie nie było. Postanowiłem się podzielić z wami tym co mnie spotkało nie miłego może ktoś tak miał i mi doradzi co z tym zrobić.
Pacjent to 1.6tdci 109km z wyciętym DPF.

Auto jeżdziło normalnie ale zaczęło gasnąć.po weryfikacji został wymieniony filtr paliwa i dodany Stp do czyszczenia wtryskiwaczy.odpowietrzone odpaliło i jeżdziło . drugie tankowanie z dodatkiem Stp czysty uklad paliwowy auto jeździ ale coś go blokuje kuleje i cieżko się zbiera czasami zgaśnie tak jak by się zdławiło. ale na to pomogło trzymanie go wyrzej na obrotach.
Planowałem zrzucić zbiornik i dostać się do sitka w baku ( czy jest dostęp do sitka gdzieś z pod siedziska czy trza zrzucić zbiornik i dopiero???)
Póki co jeździłem i postanowiłem go trochę przegonić i niestety stało się fordzik nie podołał.
Mianowicie cisnołem mu zdrowi do 4 tysięcy obrotów aż za jednym razem zatyrkotał metalicznym głosem zadymił jak szlak na biało zgasł i ani be ani me. Gdy obroty spadały po dodaniu gazu tyrkotał i odpusciłem zgasł i dotoczylem się na awaryjnych na poboczną drogę.
Auto zcholowałem i stoi w garażu. Co to może być.???

---------- Post dodany o 19:27 ---------- Poprzedni post był z 18:48 ----------

Mam szwagra co trochę tam kuma te klimaty bardziej niż ja no i mi mówi że nie wie co może być ale odkręcił korek oleju i mówi zakreć chwilę - wałek się kręci nie blokuje .ma chęć ale nie może odpalić no to co się zapowietrzył czy co? Na elmie nie ma błędów. Szwagier mówi że na plaka można sprawdzić no i się zgodziłem silnik zagadał na plaka ale zgasł i mówi że wtryski. Nie dawało mi to spokoju i nie chciałem uwierzyć że wtryski mogły paść tak od razu bez objawów wkurzyłem się i już bez szwagra odpaliłem typa na plaku i gaz w podłogę chyba się odpowietrzył i załapał bo chodził kopcił tak że pół wsi zadymilem ale już mi było wszystko obojętnie wyjechałem z garażu zostawiłem go na jałowym i udałem się na bok bo było siwo wszędzie. I tak kopcił z 5 minut zgasiłem poczekałem 30 minut aż dym się dobrze rozejdzie. Odpaliłem ponownie już tak nie kopci ale jednak jeszcze dymi co mogło mu się stać? Wtryski turbina ( od jakiegoś czasu zrobiła się czarna turbina odymiona 2lata temu był wymieniany przewód olejowy bo ciekł olej i chulał dobrze aż do teraz z tym że była odymiona) nie wiem czy warto inwestować może ktoś coś mi poradzi był bym wdzięczny.
Dziękuję za uwagę i przepraszam za pisownię. Nie znalazłem też podobnego przypadku na forum.

Acha wyjeżdżając z garażu zauważyłem czarna plamę oleju czego przed awarią nie było.

Bump: Coś mi się tutaj za dużo wkleiło z forum mk2. Przepraszam za zaśmiecanie.
Ogólnie mi już nie zależy ale z sentymentu chciałbym uruchomić foczkę i jeszcze pomęczyć. Bardzo dużo zainwestowałem w to auto i ma u mnie 70tysi przejechane. Obstawiam że to turbina tylko nie wiem jak się za nią zabrać. Chodź wtryski też napewno nie są zdrowe ale auto odpala od strzała i żal mi je zezłomować.

Siwy120481 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2021, 15:55   #32
Siwy120481

Auto oddałem do pobliskiego mechanika.werdykt wtrysk padnięty i odma olejowa.
Stary 07-01-2022, 00:20   #33
Siwy120481

Witam ponownie fokus odebrany i zrobiony.Wymieniony wtryskiwacz i odma,auto jeździ nie kopci wróciło do normy. Dla mnie temat zamknięty życzę wszystkim by też udało się naprawić swoje fokusiki.Pozdrawiam.
Stary 29-08-2022, 12:56   #34
Maciek54
ford::beginner

Imię: Maciej
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Biały dym Focus 1.6 tdci

Witam mam problem z Focusem 2007 1.6 tdci diesel, 263tysiące przejechane. Musiałem wymienić jeden wtrysk, bo był nieszczelny. Wymieniłem go przy okazji naprawiłem alternator, bo skończyły się szczotki. Po wymianie wtrysku auto zaczęło dymić na biało. Na zimnym dość mocno a na rozgrzanym mniej, ale jak dam mu delikatnie powyżej 3 tysięcy obrotów to potrafi wypluć sporą chmurę białego dymu niezależnie zimny czy ciepły. Szukałem odpowiedzi po forum, ale nic nie znalazłem. Jest to mój pierwszy kontakt z Fordem i słabo znam się w ogóle na autach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakieś porady? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ps. czuć olejem..

Ostatnio edytowane przez Maciek54 ; 29-08-2022 o 13:07
Maciek54 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2022, 13:25   #35
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Biały dym Focus 1.6 tdci

Jaki stan oleju i płynu chłodniczego? Rośnie? Maleje?
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2022, 13:42   #36
Maciek54

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jaki stan oleju i płynu chłodniczego? Rośnie? Maleje?
Olej w normie na 2 'pasku' z 3 czyli jeden brakuje do MAXA, a płyn chłodniczy w normie również.
Stary 29-08-2022, 13:52   #37
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Zerknij w jakim stanie jest turbina, może puszcza olej w dolot.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2022, 14:18   #38
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016

Przed wymianą wtrysku nie kopcił na biało. Wymiana wtrysku spowodowała nieszczelność turbiny? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Maciek54 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...) Po wymianie wtrysku auto zaczęło dymić na biało. (...)
Stary 29-08-2022, 15:52   #39
Maciek54

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy z tego zdjęcia coś możecie wywnioskować, mam jeszcze parę innych z podobnej perspektywy.

https://zapodaj.net/b5b85959a835d.jpg.html

No i jeszcze jakiś cudotwórca zrobił takie coś jak na zdjęciu niżej zaznaczyłem punktem 1 gdzie powinna byc rurka a 2 gdzie aktualnie wchodzi. Już zamówiłem odpowiednie złącze żeby to zmienić, ale nie wydaje mi się żeby to miało wpływ na biały dym bo było przed wymianą wtrysku i nie było takiego dymu, chyba że się mylę. Teraz płacę za swoje błędy, błąd żółtodzioba samochdowego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. edit. tam gdzie aktualnie wchodzi rura z odmy tak to chyba odma poprawcie ewentualnie proszę znajduje się filtr. Nie chcecie wiedzieć jak wygląda...

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Maciek54 ; 29-08-2022 o 16:03
Stary 29-08-2022, 16:33   #40
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016

Odłączył odmę. Jeśli już tak zrobił to przewód 2 powinien być puszczony gdzieś na dół i do jakiegoś pojemnika (niewidoczne dla kogoś postronnego), a 1 powinna być zaślepiona.
Odpowiedz

Zasady postowania