![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-08-2007
Model: Focus Ghia
Silnik: 2.0tdci 136km
Rocznik: 2006
|
A wiesz po jakim przebiegu . Ja robiłem remont tylnej zawiechy ok. 250t . Wymieniałem wszystkie tuleje metalowo gumowe.
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2009
|
A nie wiem jaki przebieg auta, plan jest taki że zdemontuje te stare wahacze z kupionej belki, kupie cały nowy kompletny zawias i założe do tej belki i wjadę całym zawiasem nowym, a starą belką wyjadę, belkę zostawie na zapas, a reszta pójdzie na śmietnik.
Ja mam 312tys km i jest jeszcze oryginał. Niby nic się nie dzieje, nic nie stuka, nie pływa, ale mam z tyłu głowy to że może to być kwestia czasu jak zacznie się odzywać. Dlatego sobie wszystko skompletuje na spokoju i wymienię, nowe amorki + sprężyny +wahacze |
|
|
|
|
|
#33 |
|
|
Tak wiem że może być krótsza lub dłuższa a jeszcze dochodzi przełożnie główne.
|
|
|
|
|
|
#34 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Czyli jest po prostu krótsza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
No i w mieście łatwiej dobrać bieg pod kątem właściwych obrotów i niższego spalania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
|
Podbije jeszcze raz wątek.
Co tam teraz ( w 2022) jest polecane z zamienników na tył zawias? Najlepiej jakby wypowiedział się ktoś kto to ostatnio robił. Robię dla siebie, zamierzam pojeździć nim jeszcze. Pytam bo teraz to jest chyba loteria co się dostaje w pudełku i nie chce przepłacać za znaczek firmy gdzie w pudełku okazuje się ryż. Ostatnio zawiodłem się na Lemforderze a to w sumie 1 wybór przy zawieszeniu. Myślałem nad Sidem + TRW. |
|
|
|
|
|
#38 |
|
ford::professional
![]() Imię: Rafał
Model: ford focus 3 i pół
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2017
|
TRW miałem założone w MK2 fl. Przód i tył kompletny. Nie było żadnych problemów.
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
|
Odgrzewam kotleta bo jako ostatni pytałem o remont.
Ja już po i stwierdzam że całkiem inne auto. Na starym niby w porządku, nie pływało, amorki po 70% na stacji(wiem że to żaden wyznacznik) - po zdemontowaniu, w ręce, śmietnik totalny. Po remoncie czuć że auto sztywniejsze, żadne podmuchy wiatru nic nie robią, no i w winklach różnica znaczna. Wymieniłem cały tył, nowe wahacze, amortyzatory, sprężyny, gumy/łączniki stabilizatora, z przodu nowe kolumny i nowe sworznie i gumy na starym wahaczu, końcówki, łączniki/gumy staba. Droga impreza ale warto było. Użyłem LEM/TRW/Monroe/Sachs/Sidem A i zostawiłem sobie stare wahacze, na 1 rzut oka nie zdecydowałbym się na montaz samych tulejek, kupa rdzy, te otwory na tuleje jakieś cieniutkie - ale w lato kupie jedną/dwie tulejki i zobacze jak wygląda stary wahacz z nową tulejką, z czystej ciekawości. Aaa i żadna śruba się nie ukreciła, wszystko poszło z klucza, aż sam w szoku byłem Ogólnie to jestem w 100% zadowolony. Ostatnio edytowane przez blaugrana_ ; 27-02-2023 o 20:57 Powód: śruby |
|
|
|
|
|
#40 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
stary wahacz z nową tulejką na stole wygląda zacnie
problem się robi, jak się nie da geometrii ustawić, albo koła \ koło tylne ma plus zamiast pochylenia negatywnego jak ktoś lubi przygody, to polecam. jak ktoś woli inne zajęcia, nie polecam |
|
|
|