![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: ford focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2006
|
wyglada to tak:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] po przeczytaniu postow wyzej raczej trzeba wymienic, lepiej od razu czy na jesien sie tym zajac? idzie cieplo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ma to jakis wplyw na spalanie/prace silnika? Ostatnio edytowane przez rzpaszczytno ; 22-02-2022 o 15:11 |
|
|
|
|
|
#32 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Oczywiście że ma, zwłaszcza w tak wydajnym silniku jak 1.6 TDCI który nawet jak ma sprawny termostat to potrzebuje kilkunastu km żeby się rozgrzać jak jest nieco na minusie. Wymieniaj jak najszybciej. Zimny silnik zużywa się dużo bardziej, o spalaniu nie mówiąc.
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
|
witam ponownie,
kupilem nowy: Korpus termostatu FEBI BILSTEIN 36036 mechanik wymienil i pokazuje jeszcze gorzej, po przejechaniu 10km: https://zapodaj.net/6bb8f5c09b314.jpg.html trafil mi sie wadliwy? moze to nie termostat tylko jakis czujnik? jakos sie odpowietrza? odkrecalem korek i poszedl syk powietrza ale dalej to samo... na postoju jak trzymalem obroty ok 3000tysi to prawie doszedl mi do 90 stopni ale pojechalem jeszcza w trase to w trakcie jazdy juz spadalo a jak dojechalem to tak jak na zdjeciu jakies rady? focus mk2 1.6 tdci 2006 pozdrawiam Ostatnio edytowane przez rzpaszczytno ; 19-03-2022 o 17:50 |
|
|
|
|
|
#34 |
|
|
po pojechaniu do mechanika zmienilem juz na nowy termostat,
sprawdzil rury jak sie nagrzewaja i podlaczeniu komputera, powiedzial ze zegary sa ok a termostat do zmiany, ok napisalem na allegro o zwrot i bez problemu bez odsylania odeslali pieniadze, tym razem kupilem na miejscu firmy GATES, po zmianie pokazuje mi teraz tak: https://zapodaj.net/6764f42022bf6.jpg.html no i wlasnie czy teraz dobrze wskazuje? trzyma temperature przy szybszej jezdzie, wychodzi praktycznie te 83 stopnie tak jak w opisie termostatu kiedy sie otwiera. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
ford::average
![]() Imię: Jakub
Model: Focus MK2 lift
Silnik: 1.6 duratorq
|
Jak w temacie czy to czujnik czy termostat
Ford focus MK2 lift i sytuacja wygląda tak silnik ogólnie dość szybko się nagrzewa lecz temp. Silnika idzie do 60 później staje czasem faluje nie jest to zależne od obrotów . Miałem tak kiedyś w passacie starym ale tam falowały obroty zależnie od obrotów, obieg się nie zamykał nie dogrzewal mi silnika , a wręcz schładzal ,jak to interpretować w focusie ? Jak silnik dostanie już 90 °c to faluje nieraz od 80/90° Ogólnie nie przekracza 90° |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
|
Przepraszam tak pomiędzy 60/90 środek staje xD pomyliłem troszkę
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
|
Czyli 75? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jeśli temperatura nie skacze w losowy sposób, obstawiałbym termostat. Ogólnie 1.6 tdci to bardzo oszczędny i zimny silnik, przekroczenie 90 stopni mi się jeszcze nie zdarzyło. W zimie to nic nowego zejść do 75 na postoju natomiast teraz późnym latem raczej nie powinno tak nisko schodzić co mogłoby znowu wskazywać bardziej na termostat
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
|
W czasie przygazowania nie raz temp. Spadnie z 90 na 85 takie wachania a zanim dostanie 90 to sobie skacze 70/80 , no ale jeździć na niedogrzanym silniki to też źle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
|
No to ja bym mimo wszystko sprawdził ten termostat. Ew. poczekaj aż się zimno zrobi i zobaczysz czy efekt jest jeszcze gorszy.
|
|
|
|