![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Oczywiście że najlepiej nówki bo nie będą zużyte i na pewno będą trzymały wymiar.
Ale jeśli bym szukał na szrocie to wystarczyło by zerknąć z jakiego samochodu będą zdejmowane np. czy z 5 czy z 7 miejscowego i to coś już mówi za siebie co nie oznacza że mogą być już zagniecione i będzie d..a siedziała .
|
|
|
|
#32 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-02-2013
Model: Galaxy A8
Silnik: 2.0 EcoBlue 150km
Rocznik: 11.2018
|
Panowie w takim wypadku też mam pytanie - kiedy szukałem swojego S-Maxa to przeglądałem w Etisie kilkadziesiąt samochodów.
Właśnie wtedy rzucało mi się w oczy, że fabryczne wersje 5 i 7 osobowe miały takie same oznaczenia amoryzatorów 'zwykłe amortyzatory tył' czy jakoś tak. Zresztą wiele osób przerabia wersje 5->7 na pewno nie tykając tylnego zawiasu. Sam jestem zainteresowany czy jest różnica w twardości sprężyn... |
|
|
|
|
|
#33 | ||
|
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#34 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-02-2013
Model: Galaxy A8
Silnik: 2.0 EcoBlue 150km
Rocznik: 11.2018
|
|
|
|
|
|
|
#35 | ||
|
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Są nawet różowe, czyli takie jak lubiszGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#36 |
|
![]() Imię: Leszek
Model: S-Max PowerShift
Silnik: 2.0 TDCI, 163 km
Rocznik: 2011
|
Może inaczej, może ktoś z was kupował nowe sprężyny na tył? Niekoniecznie z oznaczeniem kropkowym czy literowym ale jakiekolwiek, jest z nich zadowolony i szczerze może je polecić. Mowa oczywiście o wersji 5 os.
Wszędzie gdzie znalazłem sprężyny, allegro, sklepy internetowe, nie ma mowy o specyfikacji tych sprężyn. Ograniczają się jedynie do określenia czy ta sprężyna jest sportowa, standard czy do zawieszenia samopoziomującego. |
|
|
|
|
|
#37 |
|
|
No nic, widzę, że nikt nie wie z jakim oznaczeniem są sprężyny montowane w naszych autach.
W związku z powyższym uważam, że temat jest do usunięcia ponieważ nie ma sensu by ktoś inny szukając podobnych informacji tracił czas na czytanie tekstu, z którego nic nie wynika. |
|
|
|
|
|
#38 |
|
|
Jakby ci się chciało, to w katalogu, który wylinkowałem we wcześniejszym poście możesz sobie sam znaleźć, jakie fabrycznie były zamontowane podzespoły (w tym sprężyny tylne) w Twoim aucie. Wystarczy wpisać na głównej stronie VIN swojego auta i wyszukać.
Tyle że ci się nie chce i wolisz tracić czas na gorzkie żale przelewane na forum. |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
|
Cytat:
Gdyby ci się właśnie chciało przeczytać temat od początku wiedziałbyś, że mam NIVOMAT. Poco więc mam sprawdzać jakie mam u siebie sprężyny skoro wiem jakie mam. Tak ciężko zrozumieć, że chciałbym się dowiedzieć jakie mają sprężyny posiadacze s-max'ów 5 os. w standardowym zawieszeniu? Nie wiem więc pytam! A każdy tylko się mądrzy i udaje jakie to proste a ten co nie wie to laik czekający aż mu pod nos wszystko podsuną. Półtora roku temu miałem Tourana 2007 DSG 1.9 tdi BLS. Zapisałem się do forum "TouranKlubPolska". Nie jestem żadnym mechanikiem i moje doświadczenia motoryzacyjne ograniczały się głównie do obsługi zawieszenia ale z pomocą forum TKP porwałem się na remont silnika bo brał olej. Kupiłem trochę narzędzi, klucze dynamometryczne. Ściągnąłem głowicę i dałem ją do regeneracji, turbo też. Wymieniłem pierścienie, panewki korbowodowe i wałka rozrządu i wszystko co wymiany wymagało łącznie z wymianą rozrządu na nowy. Do pomocy miałem tylko forum TKP i telefon do "przyjaciela" mechanika, który czasem przez telefon wytłumaczył co i dlaczego gdy się lekko przyblokowałem. I nikt mi na forum TKP nie napisał, że jestem jakiś laik czy czekam na darmoche, wszyscy chętnie pomagali, pisali i wspierali, że ja chemik z wykształcenia, z zawodu mundurowy porywam się na jakiś remont silnika. Touran ma ponad 400 tys. przebiegu, jeździ nim moja siostra do dziś, pali na widok kluczyka i nie bierze ani grama oleju od wymiany do wymiany. A tu zwykłe pytanie o sprężyny i co czytam? w internecie jest, laik jesteś, czekasz aż pod nos ktoś podsunie. Nie to nie, ludzie poradzę sobie ale myślałem, że to forum jest po to by pomóc sobie a nie żeby się pochwalić co wiem. Znalazłeś pierwszy przede mną, podziel się jeden z drugim, a jak nie to siedź nadąsany gdzieś w dziurze i się nie wychylaj. Ostatnio edytowane przez lsz11 ; 03-02-2020 o 22:11 |
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
|
Podaj nr FINIS sprężyn, które masz u siebie.
BTW. Czytam uważnie Twoje posty. Skończ z tym roszczeniowym tonem, bo to zayczajnie nie działa. |
|
|
|
![]() |
|
|
|