Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-05-2020, 01:45   #31
koza0007
ford::average

Imię: Robert
Model: Edge
Silnik: 3,5
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Sync3 - nowy "starter", wyświetlanie logo stacji radiowych

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ponadto - za "cenę 1 rezystora" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - udało mi się "nalać na stole" ponad pół baku paliwa!!
Jeżdżę Edgem na LPG i co jakiś czas wyświetla mi informację o pustym baku mimo że jest ponad połowa benzyny. Czy poziom paliwa sterowany jest rezystancją. Jeśli tak to jaki opór odpowiada za pełny bak? Zastanawiałem się nad podłączeniem poziomu LPG pod licznik.

koza0007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2020, 09:43   #32
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał koza0007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.... Zastanawiałem się nad podłączeniem poziomu LPG pod licznik.
Nie sądzę by działało to poprawnie. Po pierwsze to w parametrach w liczniku zawarta jest informacja o pojemności zbiornika. Od tego zależy informacja jaka rezystancja odpowiada "pełnemu zbiornikowi". Po drugie - dla wszystkich aut 4x4 stosowane są zbiorniki 2-komorowe ("siodłowe"), które mają 2 odrębne czujniki poziomu paliwa. W sytuacji, gdy są 2 czujniki poziomu zachowanie wskaźnika paliwa na liczniku wyliczane jest jakimś złożonym algorytmem...

Generalnie temat na "odrębny doktorat":
- jak w parametrach licznika ustawić pojemność zbiornika
- co się stanie jeśli w parametrach ustawimy obecność 1 czujnika (jeśli były 2)
- itp. itd..

Może oczywiście jakiś miłośnik "kuchenek gazowych" posiadający UCDSa zabrać się za ten doktorat - nie ma tu żadnej wiedzy tajemnej. Czujnik podstawowy (albo jedyny) podpięty jest pod piny 2 i 15 kostki licznika a czujnik pomocniczy (drugi) podpięty jest pod piny 1 i 14 tej kostki.
Po wypięciu licznika nic się nie dzieje i można sobie pomierzyć rezystancję przy różnej ilości paliwa w zbiorniku. Nastawy w UCDSie parametrów zbiornika oraz analiza "co się dzieje" to stosownie "długi proces".
Jaki będzie tego wynik - zgadywanie nic tu nie da.
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2020, 19:54   #33
tedi_k
FCP member

To znowu ja...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Temat wcale nie umarł!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nadeszła z Chin spora dostawa różnych "zabawek", to można było "tchnąć w temat nowe życie"...

W oparciu o "świeżą dostawę" udało się nawet poskładać "serię informacyjną" takich urządzeń...

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Realizowane funkcje (w obsłudze licznika i Sync3) pozostały na razie nie zmienione, jednak - z uwagi na zupełnie inny sprzęt zastosowany w tej wersji - istotnie zwiększyła się wygoda obsługi...

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Filmy z pracy ze sprzętem "na stole" też będą...

BTW - aktualna wersja "startera" zbudowana jest na:

1) Arduino UNO - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
w akrylowej obudowie - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
2) Nakładce CAN na Arduino UNO - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
3) Nakładce z ekranem LCD i klawiaturą - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Szczególnie ta nakładka-ekran LCD z klawiaturą to fajny dodatek poprawiający komfort obsługi... Orogramowuje się to niesłychanie prosto...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 13-06-2020 o 20:09
Stary 17-08-2020, 21:02   #34
Karrol_PL
ford::beginner

Imię: Karol
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2015

Popatrzyłem na wasze posty i pozazdrościłem

Też sprawiłem sobie Arduino z nakładka CAN tylko do sterowania licznika użyłem nakładki joystick-owej

Ogólnie całość zrobiłem sam. Mimo tego, że nie jestem informatykiem i z tym też dużo nie mam wspólnego

Ogólnie sync 2 (w drodze sync3), ACM i IPC działają bez zarzutu.

Jakby ktoś chciał podaję link do nakładki.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z mojego MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowane przez Karrol_PL ; 17-08-2020 o 21:29
Karrol_PL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2020, 22:41   #35
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał Karrol_PL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Popatrzyłem na wasze posty...
Patrzę na ten stelaż i "zazdraszczam"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie mam takich zdolności "mechanicznych" ani determinacji by aż taki porządek sobie zrobić na biureczku "warsztatowym"... GratulacjeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pewnie o innych szczegółach (np. typu jakie ramki CAN i w jakiej kolejności sa wysyłane...) i tak "nie da się pogadać"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-08-2020, 23:29   #36
Karrol_PL

U mnie akurat porządek musi być, bo lepiej się wtedy pracuje

Co do ramek, żeby to uruchomić było początkowo 5 w pętli.

Teraz jest ich więcej bo doszły ramki zerujace naciśnięcie przycisków i itp. ale dopiero zaczynam z poszukiwaniem ramek i chętnie bym kilka poznał

Stary 18-08-2020, 00:12   #37
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał Karrol_PL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie akurat porządek musi być...
Moja żona twierdzi, że niewielu jest większych pedantów ode mnie...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tyle, że życie mnie nauczyło, iż porządek jest środkiem do uzyskania celów a nie celem samym w sobie... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak więc stelaża już pewnie sobie nie zbuduję... Ale APIMy Sync3 mimo wszystko nie spadają mi ze stołu a za to mam bardzo fajny patent na kabelki podłączające poszczególne sprzęty do "startera"...

BTW - "na 5 ramkach" licznik na "starterze" nie jedzie z prędkością 45km/h...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak więc moja wiara "w 5 ramek" jest silnie ograniczona...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Można sobie użyć do wyłączenia tej świecącej kontrolki poduszki:
Kod:
    CAN_MsgWrite(0x04C, 8, "\x20\x6F\xFF\xDE\x00\x00\x00\x00");      // LICZNIK - kontrolka poduszki OFF

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 18-08-2020 o 09:14
Stary 18-08-2020, 05:23   #38
Karrol_PL

Z głowy całych danych ramki nie znam teraz.
Ale u mnie wysyłanie ramki 3B3 "budzi" licznik
A ramka 202 odpowiada za sterowanie prędkością.

Stary 18-08-2020, 09:09   #39
tedi_k
FCP member

Cytat:
Z głowy całych danych ramki nie znam teraz.
...
Podstawowa zasada w tym temacie - "NIE ŚCIEMNIAMY".Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pokazałem wcześniej jak zachowuje się "obudzony licznik": wszystkie możliwe kontrolki się świecą i jest "milion komunikatów o wszystkim".
Aby to "doprowadzić do ładu" potrzebnych jest kilkanaście ramek... Inaczej - posiadanie "manipulatora joystickowego" nic nie da, bo nie nadąży się z zatwierdzaniem komunikatów o błędach. Ponadto - niektóre komunikaty o błędach (np. o przegrzaniu silnika) nie dają się "zdjąć z wyświetlacza"...

Uprzejmie więc proszę o podawanie RZETELNYCH informacji.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-08-2020, 10:45   #40
Karrol_PL

Nikt tu nic nie ściemnia

Jak mówię do obudzenia licznika wystarczy ramka 3B3, a żeby pozbyć się błędów to jest coś innego.

Odpowiedz

Zasady postowania