![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 | |
|
ford::average
![]() Imię: Robert
Model: Edge
Silnik: 3,5
Rocznik: 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Generalnie temat na "odrębny doktorat": - jak w parametrach licznika ustawić pojemność zbiornika - co się stanie jeśli w parametrach ustawimy obecność 1 czujnika (jeśli były 2) - itp. itd.. Może oczywiście jakiś miłośnik "kuchenek gazowych" posiadający UCDSa zabrać się za ten doktorat - nie ma tu żadnej wiedzy tajemnej. Czujnik podstawowy (albo jedyny) podpięty jest pod piny 2 i 15 kostki licznika a czujnik pomocniczy (drugi) podpięty jest pod piny 1 i 14 tej kostki. Po wypięciu licznika nic się nie dzieje i można sobie pomierzyć rezystancję przy różnej ilości paliwa w zbiorniku. Nastawy w UCDSie parametrów zbiornika oraz analiza "co się dzieje" to stosownie "długi proces". Jaki będzie tego wynik - zgadywanie nic tu nie da. |
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
FCP member
|
To znowu ja...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Temat wcale nie umarł!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nadeszła z Chin spora dostawa różnych "zabawek", to można było "tchnąć w temat nowe życie"... W oparciu o "świeżą dostawę" udało się nawet poskładać "serię informacyjną" takich urządzeń... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Realizowane funkcje (w obsłudze licznika i Sync3) pozostały na razie nie zmienione, jednak - z uwagi na zupełnie inny sprzęt zastosowany w tej wersji - istotnie zwiększyła się wygoda obsługi... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Filmy z pracy ze sprzętem "na stole" też będą... BTW - aktualna wersja "startera" zbudowana jest na: 1) Arduino UNO - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] w akrylowej obudowie - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2) Nakładce CAN na Arduino UNO - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 3) Nakładce z ekranem LCD i klawiaturą - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Szczególnie ta nakładka-ekran LCD z klawiaturą to fajny dodatek poprawiający komfort obsługi... Orogramowuje się to niesłychanie prosto... Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 13-06-2020 o 20:09 |
|
|
|
|
|
#34 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Karol
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2015
|
Popatrzyłem na wasze posty i pozazdrościłem
![]() Też sprawiłem sobie Arduino z nakładka CAN tylko do sterowania licznika użyłem nakładki joystick-owej ![]() Ogólnie całość zrobiłem sam. Mimo tego, że nie jestem informatykiem i z tym też dużo nie mam wspólnego ![]() Ogólnie sync 2 (w drodze sync3), ACM i IPC działają bez zarzutu. Jakby ktoś chciał podaję link do nakładki. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wysłane z mojego MIX 2S przy użyciu Tapatalka Ostatnio edytowane przez Karrol_PL ; 17-08-2020 o 21:29 |
|
|
|
|
|
#35 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Pewnie o innych szczegółach (np. typu jakie ramki CAN i w jakiej kolejności sa wysyłane...) i tak "nie da się pogadać"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
|
U mnie akurat porządek musi być, bo lepiej się wtedy pracuje
![]() Co do ramek, żeby to uruchomić było początkowo 5 w pętli. Teraz jest ich więcej bo doszły ramki zerujace naciśnięcie przycisków i itp. ale dopiero zaczynam z poszukiwaniem ramek i chętnie bym kilka poznał ![]() Wysłane z mojego MIX 2S przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Tyle, że życie mnie nauczyło, iż porządek jest środkiem do uzyskania celów a nie celem samym w sobie... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak więc stelaża już pewnie sobie nie zbuduję... Ale APIMy Sync3 mimo wszystko nie spadają mi ze stołu a za to mam bardzo fajny patent na kabelki podłączające poszczególne sprzęty do "startera"... BTW - "na 5 ramkach" licznik na "starterze" nie jedzie z prędkością 45km/h...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak więc moja wiara "w 5 ramek" jest silnie ograniczona...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Można sobie użyć do wyłączenia tej świecącej kontrolki poduszki: Kod:
CAN_MsgWrite(0x04C, 8, "\x20\x6F\xFF\xDE\x00\x00\x00\x00"); // LICZNIK - kontrolka poduszki OFF Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 18-08-2020 o 09:14 |
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
|
Z głowy całych danych ramki nie znam teraz.
Ale u mnie wysyłanie ramki 3B3 "budzi" licznik A ramka 202 odpowiada za sterowanie prędkością. Wysłane z mojego MIX 2S przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Pokazałem wcześniej jak zachowuje się "obudzony licznik": wszystkie możliwe kontrolki się świecą i jest "milion komunikatów o wszystkim". Aby to "doprowadzić do ładu" potrzebnych jest kilkanaście ramek... Inaczej - posiadanie "manipulatora joystickowego" nic nie da, bo nie nadąży się z zatwierdzaniem komunikatów o błędach. Ponadto - niektóre komunikaty o błędach (np. o przegrzaniu silnika) nie dają się "zdjąć z wyświetlacza"... Uprzejmie więc proszę o podawanie RZETELNYCH informacji.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
|
Nikt tu nic nie ściemnia
![]() Jak mówię do obudzenia licznika wystarczy ramka 3B3, a żeby pozbyć się błędów to jest coś innego. Wysłane z mojego MIX 2S przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
![]() |
|
|
|