![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-02-2021
Model: Ford focus mk3
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2015
|
Acha tzn ze cos innego z osprzetu moze przenosic te bicia.
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 21-12-2024
Model: Ford Focus mk3
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
|
Jakieś pomysły co to może być oprócz poduszki(tak, wymieniłem)? Przebieg 82k, żadnych błędów
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-07-2023
Model: Ford Focus
Silnik: 1.0 EB 125KM
Rocznik: 2013
|
Witaj. Co prawda silnik inny(1.0 EB, 125 KM) ale objawy podobne tak więc postanowiłem trochę się wypowiedzieć.
Sądzę, że trzeba zacząć od poduszek. U mnie zwłaszcza 2 dały takie objawy: olejowa i pod skrzynią. Co ciekawe w 2023 wymieniłem oryginały na Lemforder, który ponoć hiper-super, 1 montaż i takie tam duperszwance. Oryginalne Kosztuje w ciul... Wytrzymało nie całe 2 lata. Jak wyczytałem teraz to często to produkcja z ryżowego mocarstwa. I chyba tak jest.... Do rzeczy: zacznij od poduszek ale oryginał albo te różne dywagacje. wiem. No to co ja zrobiłem? Kupiłem poduszki Hutchinson bo tak radzili fordziarze na forach w UE. Dziś zrobili, miodzio, tego nie miałem po wymianie w 2023 na Lemforder. No aksamitnie to wujstwo pracuje. Jak długo, nie wiem... Mam znajomego fordziarza co zrobił co ja ale za 2 podejściem pierdolnął oryginały i po bólu. Ja jeszcze się łudzę. Ale ogólnie fordziarze co raz częściej mówią, że Hutchinson i np. SIDEM to bdb poziom i Europa ( w tym wypadku Polska i Belgia). Mam całe zawieszenie SIDEM i po 20 tyś KM Ok, więc może Hutchinson da radę??? |
|
|
|
|
|
#34 |
|
|
Dzięki za odpowiedź. Sprawdzę jeszcze te 2 poduszki. Dzisiaj myślałem o dwumasie, ale nie słychać stamtąd żadnych niepokojących dźwięków.
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
![]() Imię: Miro
Model: focus trend sedan
Silnik: Pb TI-VCT 105 KM
Rocznik: 2016
|
EB 1,5 150KM, 2017r. 170 tys. km
Na jałowym wyraźne drgania, a raczej telepanie na boki. Auto sprawdzone, niby nie ma błędów. Nie miałem za bardzo dużo czasu na ogląd ze względu na urwania chmur dzisiaj.. Dodatkowo jakby minimalne popiskiwabie, pojękiwanie pod maską (na jałowym). Ale drgania (nie wibracje) na pewno. Niestety, nie mogłem sie przejechać, nie mogłem podnieść maski przez deszcz. I pytanie do forumowiczów. Czy ten typ tak ma?? W innym wątku wyczytałem, że to może byc objaw końcówki dwumasy i sprzęgła?? Czy wasze EB 1.5 150KM też tak mają?? i jeszce jedna sprawa. Po włączeniu zimnego silnika obroty poszły gdzieś na 1500 potem powoli spadały, ale potem tak skokowo podniosły sie o 100, potem znowu w dół. Powiedzcie, jak ten model ma się zachowywać, bo po zachowaniu silnika musze podjąc pewne decyzje... pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#36 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-07-2023
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5EB
Rocznik: 2015
|
telepanie to moze byc poduszka silnika, wypadanie zapłonu, dwumasa etc.
czy telepie tak samo na cieplym jak i na zimnym? czy telepie po wcisnieciu i trzymaniu sprzegla tak samo jak na jałowym? i popiskiwanie i pojękiwanie, moze nagraj wideo? z jakich okolic to się wydobywa? Z tak mala iloscia informacji nie ma szans zeby chociaz naprowadzic cie co moze byc nie tak. Na zimnym silniku obroty powinni po kilku chwilach spaść na okolice 1000 po czym po powiedzmy minucie czy dwóch (zalezy jaka temp powietrza) ustabilizowac sie na ok 800. Nie ma mowy o skakaniu obrotów. |
|
|
|
|
|
#37 |
|
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) no właśnie był skok w górę o 100-200. Deszcz pokrzyżował mi plany..stąd niepełne informacje.. Ostatnio edytowane przez Speedo ; 11-07-2025 o 07:31 |
|
|
|
|
|
#38 |
|
|
Doszedłeś co było przyczyną?
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) nie pojechałem tam..a mam kawałek...jesli nie zostanie sprzedany, a bedę w pobliżu, to zajade i wypytam sie mechaników Ostatnio edytowane przez Speedo ; 11-07-2025 o 07:30 |
|
|
|
![]() |
|
|
|