Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-12-2021, 21:32   #31
Andrew1.8tddi
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza

Kilka obserwacji z ostatnich dni...
1) Czujnik MAP - wymieniony na nowy oryginał i brak poprawy....
Kolejna część mniej na liście elementów do wymiany.... :D

2) zaobserwowałem takie oto działanie EGR i przepustnicy:
- jazda na zimnym silniku:
Hamując silnikiem przepustnica z pozycji otwartej 100% domyka się do wartości ok 18% a EGR z wartości ok 30% otwiera się do ok 70%. Wciskając lekko gaz przepustnica wraca do pozycji 100% a EGR do ok 30%.
Do momentu rozgrzania się silnika takie działanie można zaobserwować za każdym razem hamując silnikiem i przyśpieszając

-jazda przy rozgrzanym silniku:
Przepustnica praktycznie cały czas jest w pozycji 100% niezależnie od stylu jazdy czy hamowania silnikiem.
Jedynie co można zaobserwować to gdy jedzie się w stałą prędkością obrotową ok. 2000obr./min, przepustnica domyka się do ok 20% i EGR domyka się z ok. 30% do ok.12%. Po ok. 8-10 sekundach jazdy wszystko wraca do poprzedniego stanu i tak to się powtarza cyklicznie co kilka minut.
Wygląda to tak, jakby przymknięcie klapy było zainicjowane, ale z racji na brak spełnienia pewnych "parametrów" sterownik ponownie ją otwiera.

- jazda w momencie wypalania DPF:
Przepustnica domyka się nawet do ok. 20% przy hamowaniu silnikiem.
W czasie płynnej jazdy domknięcie przepustnicy to ok 30%.

3) Występowanie błędu P1102 występuje w momencie hamowania silnikiem i "przejścia" przez 3000obr/min.
Kiedy zaczniemy hamować silnikiem od 2800obr. lub zakończymy do ok. 3200obr. błąd P1102 nie wyskoczy....
W czasie hamowania silnikiem i w momencie wywalenia błędu pozycja EGR oraz EGR_ERR = 0%.
MAF spada gwałtownie z 57 na 40g/s.

W momencie wypalania DPF można te "3000" przekraczać ile razy się chce i nić nie wyskoczy....
MAF płynnie i powoli spada, ale jest poniżej 35g/s.

No i teraz czy z tych obserwacji da się coś wywnioskować?
Zastanawia mnie te działanie przepustnicy na rozgrzanym silniku, ale nie mam pojęcia czy tak właśnie ma być czy nie.
Kolejna sprawa to jakie parametry wpływają na sterowanie przepustnicą?
Czy może po stronie turbo trzeba szukać problemów?

Andrew1.8tddi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2021, 08:57   #32
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016

Wracam z małym updatem tego co zrobiłem dotychczas.

Przede wszystkim wymieniłem EGR na nowy, oryginał Ford z 2 letnią gwarancją. Stary poszedł do zwrotu (kaucja).
Wymiana poszła gładko, dodatkowo wyczyściłem sobie przepustnicę jak i tą metalową część przepustnicy, która przykręcana jest do głowicy (siedzi w niej MAP). Było tam trochę nagaru. Oczywiście wjechały nowe uszczelki itp.

Wrażenia z jazdy całkiem ok, PCM zresetowany by przyuczyć silnik do nowego EGR. Zrobione parę logów dynamicznych i... generalnie z odczytów nie było żadnej różnicy jeśli chodzi o przepływ powietrza, a parametr TQ_ACT osiągał również takie same wyniki jak na starym EGR. No ale błędów nie było, nawet po ostrym bucie, generalnie wszystko było ok.

Wciąż jednak niepokoiły mnie te odczyty, tym bardziej, że mam logi z Focusa od Czarka i tam ewidentnie auto potrafi utrzymać wysoki moment przez dłuższy czas, a u mnie po prostu on po chwili spada... Ponadto parametry pracy nowego egr dość znacznie różniły się od mojego starego - egr_err o wartości 99.22% pojawiał się baaardzo często, a egrvpb1 przy pełnym gazie nie pokazywał 0% tylko np 0,78%. No coż być może tak to ma pracować. Sam już nie wiem. Wiem tylko tyle że EGR Cezarego pracuje zupełnie inaczej.

I tak wczoraj zrobiłem dość sporą trasę bo łącznie 850km. Zero problemów, zero błędów... Dojeżdżałem do domu, zostało mi jakieś 3km, puszczam nogę z gazu na 3 biegu i "Awaria silnika, serwis natychmiast"...

Tak więc wniosek dość przygnębiający, wygląda na to że to nie EGR jest problemem, bo nie sądzę by nowy, który kupiłem był uszkodzony i działał niewłaściwie...

Ponieważ kupiłem nowy MAF i MAP, dziś spróbuję je podmienić, ale czytając poprzednie posty, jakoś nie mam nadziei na poprawę...
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2021, 13:47   #33
zmulim
FCP member

Mały update: założony nowy MAP i MAF, trochę potrwało aż się zaadaptował i…. Auto pracuje jak pracowało. Co prawda błędu brak, ale jestem pewien że powróci w najbliższym czasie. Odczyty z nowego MAF są praktycznie takie same co na starym. To samo MAP. A auto nadal ma niedobór przepływu powietrza…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 17-12-2021, 14:14   #34
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

A sam dolot jak wygląda? Dużo syfu?
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2021, 14:18   #35
zmulim
FCP member

Nieee, dolot wygląda Ok, natomiast z racji tego że Ford tak genialnie to wymyślił i kolektor ssący jest zintegrowany z głowicą, ciężko powiedzieć jak to wygląda w środku tych kanałów, ale z tego co udało mi się zobaczyć jak zdjąłem przepustnicę to jest ok. Sam dolot jest czysty, praktycznie bez oleju.

Stary 17-12-2021, 15:37   #36
kln1920

Masz pełną skrzynkę, więc wrzucam tutaj

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jest csv, fsl i filmik. Zobacz, czy masz dostęp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. niestety do 4k rpm na 4tym biegu nie dociągnąłem, niestety godziny szczytu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. MAF dochodzi do 170g/s, TQ_ACT dość długo utrzymuje 120%

Ostatnio edytowane przez kln1920 ; 17-12-2021 o 15:42
Stary 17-12-2021, 15:38   #37
zmulim
FCP member

Super, zaraz biorę się za analizę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bardzo Ci dziękuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 17-12-2021, 15:42   #38
kln1920

Nie ma sprawy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to raczej nieważne, ale rozpędzanie na 4 z butem w podłodze było pod lekką górkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kln1920 ; 17-12-2021 o 15:47
Stary 17-12-2021, 16:22   #39
zmulim
FCP member

Domyślnie Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza

Nie ma znaczenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wnioski mam już w sumie wyciągnięte. Zarówno Twoje auto jak i fura Czarka mają bardzo zbliżone odczyty z MAF a również współczynnik mocy TQ zachowuje się w waszych autach tak samo. Czyli wasze fury są Ok, moja nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. u mnie zjada z TQ 10% momentu i zaniża odczyty z MAF nawet o 30g. Masakra.
Wnioski są, tylko w którą stronę pójść? Czego szukać? Może dziurka w IC? Przetarcie węża raczej wykluczam, bo widziałbym zaraz olej…

Stary 17-12-2021, 16:28   #40
kln1920

No właśnie myślałem, czy z IC nie jest coś nie tak. A co z wydechem, DPF jest ok, nie zapycha się powoli?
Odpowiedz

Zasady postowania