Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-08-2008, 21:47   #31
DarekJ
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 01/28/2003
Domyślnie Re: [MK3] TDCI - Regeneracja wtrysków MOTOMAXIMUS

Nie no, z faktu że nie wiem które wtryski są do zrobienia będę musiał je pewnie wysłać, więc nie będę się bawił, ale z ciekawości zobaczę.. Własnie opisz swoje przygody ?

Stary 26-08-2008, 21:53   #32
Tomek2907

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Te zaworki, które można kupić na allegro są badziewiastą chińską podróbą oryginału. Wykonane są z tak kiepskiego materiału, że padają po przebiegu od 500 do 1000 km. U mnie wytrzymały 900 km i samochód zaczął tak dymić ,że nic nie było z tyłu widać. Zapalająca się przy tym sprężynka przy większym obciążeniu silnika to oczywiście standard .Poza tym można je uszkodzić już w trakcie montażu wtryskiwacza , gdyż kołki ustalające tych zaworków są tak miękkie że ścinają się podczas skręcania wtryskiwacza, w efekcie czego przestawiają się względem siebie otworki przez które płynie paliwo i samochodu oczywiście nie można odpalić. Ja u siebie wróciłem do oryginału i narazie tak jeżdżę, chociaż musze powiedzieć że kultura pracy silnika znacznie się poprawiła, nawet po zwykłym czyszczeniu w ultradźwiękach.
Pozdrawiam
Tomek2907 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2008, 21:59   #33
DarekJ

Aha, czyli chodzi o te uszczelniacze, trochę to jest dziwne bo jak ktos regneruje u nich to na pewno montują te same uszczelniacze, dają gwarancje itd. wiec to co mówisz było efektem albo złego montażu - czyli nie brać się za to bez odpowiedniego sprzętu, albo byłeś w tych 1% i masz uszkodzone coś innego. A dymił na biało czy na czarno ??
Stary 26-08-2008, 22:09   #34
Tomek2907

Nie wiem co wkładają jak się regeneruje u nich, bardzo możliwe że to samo, ale nie wiem czy ktoś jest na forum kto regenerował u nich i może się wypowiedzieć.
Natomiast jeśli chodzi o montaż , to uwierz mi że jest on bardzo prosty i każdy kto miał cokolwiek do czynienia z mechaniką z powodzeniem sobie z nim poradzi.
Jeśli chodzi natomiast o pracę silnika i zapalanie sprężynki, to u mnie w 100 % odpowiedzialne były za to te właśnie zaworki. Po założeniu "starych" , czyli oryginalnych wszystko wróciło do normy, żadnych sprężynek i dymienia , a i silnik nawet ładniej pracuje -mniej klekocze niż to miało miejsce przed naprawą.
Pzdr.
Stary 26-08-2008, 22:26   #35
DarekJ

W tym wątku wypowiadała się jedna osoba i z tego co pisała była zadowolona z wykonanej roboty, tylko stwierdziła że nie opłacało się bo można samemu wymienić te uszczelniacze.. Co do tego co piszesz to dziwna na prawdę sprawa bo średnio chce mi się wierzyć w słabą jakość tego elementu, co do firmy która je produkuje to nie jest to jakiś tam chiński dostawca, tylko europejski [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Może być także zaprzeczeniem wczesniejszych ustaleń, że w Twoim przypadku wymiana tego elementu w tak drastyczny sposób zmieniła charakterystykę wtrysku, że działo się to co działo ? ale pytanie .. czy na początku było lepiej jeszcze przed tymi 900km ? - nie napisałeś dlaczego na początku wymieniłeś te uszczelniacze ? co Cie do tego skłoniło ?
Stary 26-08-2008, 23:08   #36
Tomek2907

Kolego do wymiany skłoniła mnie głośna praca silnika ( czyt. klekot ) i dość wysokie zużycie paliwa. Bezpośrednio po wymianie było wręcz idealnie-silnik pracował miękko, nie dymił i w jeździe mieszanej miałem około 6 l /100 km. Ale z upływem kilometrów praca silnika zaczęła stawać się nieregularna, przy porannym rozruchu obroty falowały i silnik puszczał kłąb szaro-białego dymu.
Jeżeli chcesz się osobiście przekonać o jakości tych zaworków, to je zakup i zamontuj , ale osobiście naprawdę odradzam.
Dodam tylko , że już po zakupie i mojej euforii spowodowanej kulturą pracy silnika na początku spotkałem się z osoba pracującą w serwisie aparatury wtryskowej Boscha, bez autoryzacji Delphi co prawda i dowiedziałem się że mam przed sobą nie więcej jak 1000 km do przejechania na tych zaworkach. Firma ta również stosowała do regeneracji wtryskiwaczy zaworki kupowane wiadomo gdzie i szybko się z tego wycofała , jak klienci wracali jak bumerang z reklamacjami.
Specyfika pracy wtryskiwaczy stosowanych do naszych mondkach jest rzeczywiście taka, że ten feralny zaworek odgrywa kluczową rolę w precyzyjnym dawkowaniu paliwa ( wielkość dawki i czas wtrysku ) i niestety najczęściej ulega zużyciu pierwszy przed rozpylaczem.Niestety jest on nieosiągalny poza autoryzowanymi stacjami Delphi, a nie jest nawet mocno drogi , bo oryginał kosztuje niewiele więcej co zamiennik na allegro. Niestety monopol robi swoje i ceny regeneracji wtrysków są takie jakie są......
Pozdrawiam
Stary 27-08-2008, 09:14   #37
DarekJ

Ja nie jestem w stanie tego wymienić bo nie wiem które wtryski mam popsute, ale jakbym wiedział to mimo to bym spróbował. Jeżeli jest prawdą co mówisz to dlaczego firma motomaximus na allegro wystawia zamienniki - jest chyba autoryzowanym serwisem delphi skoro ma sprzęt delphi to i powinna miec oryginały i teraz pytanie czy u nich regenerować czy szukać gdzieś indziej. A co do oryginałów to gdzie można je kupić ?

Edycja 15:52

Wyjąłem wtryski, po numerze seryjnym wiem który wtrysk jest nowy. wiec go nie wysyłam. Pozostałe 3 wysyłam do motomaximus, dzwoniłem do nich i pytałem czy robią to na oryginalnych częściach powiedziano mi że tak, wiec dziwne ze na allegro sprzedają zamienniki. Dają gwarancje więc mam nadzieje ze przejadę na nich więcej niż te 1000km o których pisałeś. Znalazłem też w mieście gościa który jest w stanie wykasować błędy w ECU i zaprogramować wtryski za 100 zł - tak przynajmniej twierdzi. Po regeneracji i włożeniu wtryskiwaczy - pewnie środa/czwartek w następnym tygodniu napiszę o efektach.
Stary 27-08-2008, 21:19   #38
berg
ford::beginner

[MK3] Pytałem sie na allegro maximusa , są to nowe i zapakowane oryginalnie części produkcji Auto..coś tam i nic więcej na temat, chyba spróbuję jednak przynajmniej jeden, który mi klekota zrobić a mam ich już trzy po wymianach. Dam znać jak poszło :fcp29
berg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2008, 10:59   #39
Tomek2907

Tak , tak to oryginalne opakowanie to plastikowa torebka nawet nie zgrzana na końcu................
Stary 28-08-2008, 11:28   #40
berg
ford::beginner

[MK3] Kreecik!Co Ty na to "diktum"?
Ja cały czas czuję w głosie Tomka rozżalony ton konkurencji, której się wymyka niezły kąsek kasy! :fcp12 Ja jednak poświęcę się (149 zł + 20) bo i tak mi "tyrpie" na wolnych obrotach i zrobię ten eksperyment :fcp3
berg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania