![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-12-2009
Model: Focus mkII
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2006
|
No tak Wojtku zgadza się ale wczoraj odpalałem go tylko na jednym bo drugi padł.
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
No... ale co w tym dziwnego? Dziwiłbym się, gdybyś odpalił na jednym akumulatorze po całej nocy przy ponad -20 stopniach. To już byłoby coś....
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 06-01-2010 o 20:18 |
|
|
|
|
|
#33 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-01-2010
Model: FORD TRANSIT
Silnik: 2.5
Rocznik: 1993
|
witam!jak długo mozna mieć włączony elektrozawór na krótko bo brak napięcia w przewodzie do elektrozaworu oczywiście jak silnik odpali?
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Samemu zaworowi długie zasilanie nie szkodzi, chodzi o to żeby paliwo nie leciało cały czas przez świecę do kolektora ssącego, nawet jak świeca zgaśnie i silnik już prawidłowo pracuje. To bardzo szkodzi silnikowi.
|
|
|
#35 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
Cytat:
|
|
|
|
#36 |
|
|
witam!i dzięki za pomoc odpaliłem silnik z zaworem na krótko Wojtek odpisał mi ze silnik się uszkodzi ale jak elektrozawór odłącze pare sek.po odpaleniu to chyba nic się nie stanie?no czy ten zawór ze brak zasilania w przewodach do niego to w kostce szukać bo nic nie widać aby na przewodach był przerwany?warto kostke otworzyć?
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Jasne, że jak chwilę pochodzi silnik z włączonym zaworem paliwa, to się nic nie stanie...
Co do sprawdzenia jego zasilania - wpierw sprawdź może, czy na pinie modułu na którym wisi przewód do elektrozaworu (czarno-srebrny) pojawia się napięcie, kiedy układ jest odpalony. Dopiero jak by się okazało, że nie ma napięcia, to warto otworzyć moduł i sprawdzić, czy ścieżki na płytce nie pokorodowały (tak było u mnie). Trzeba je wtedy połatać cienkim przewodem - nie samą cyną, bo sama cyna łatwo pęka! Elektrozawór wisi na tym samym przekaźniku co świeca - więc skoro ona się włącza, to już niewiele brakuje do szczęścia. Potem dokładnie uszczelnij moduł, ja to zrobiłem klejem kauczukowym (najlepszy jest tzw szewski).
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 07-01-2010 o 20:27 |
|
|
|
|
|
#38 |
|
|
Witam!mam pytanie kontrolka prądu świeci misię po odpalenio silnika,na wolnych obrotach ale jak lekko dam gaz to gaśnie kolega powiedział że u niego też tak było czy to mże być alternator od bęzyniaka?i musi teraz dostać mocniejszy impuls?
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Trzeba lekko przegazować silnik, żeby zgasła - aż do następnego odpalenia. Czasem po wilgotnym dniu trzeba nawet trochę mocniej.
Ten typ tak ma...
|
|
|
#40 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-01-2010
Model: mondeo
Silnik: 2,5 v6
Rocznik: 1999
|
przedwczoraj przeczytałem porade stefano dotyczącą montażu świecy od fergusona wczoraj zamontowałem całkowity koszt wszystkiego co było potrzebne 37 zeta. do tej pory jak było zimniej niż minus 6 nie mogłem odpalić byłem przed chwilą zrobić próbe termometr pokazuje -12 i sukces po kilku obrotach zapalił. wielkie dzięki
|
|
|
|
![]() |
|
|
|