![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-01-2009
Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDCI 130
Rocznik: 10.2003
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 16-11-2007
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2005
|
Witam kolegow
Przejrzałem cala mase postow na temat wahania temperatury w MK3. W moim mondku temperatura nie przekracza 82st (dokladna temperature mozna odczytac z self-testu) niezaleznie od czasu jazdy, temp otoczenia czy przejechanych kilometrow. Dodatkowo maleje ona przy zjezdzaniu z gorki (i na biegu i na luzie). Moje pytanie to: - czy wogole jest sens szukac usterki? w ASO mi mowia ze te silniki maja tak duza sprawnosc ze tego typu wachania sa normalne? - czy mozna wykonac test czujnika temperatury bez wykrecania go z glowicy? - ewentulanie co wymienic wczesniej - maly termostat czy czujnik temperatury? - pare osob mowilo mi ze maly termostat powinno sie wymienic w przypadku jesli silnik by sie przegrzewal a nie niedogrzewal - czy to prawda? Komputer nie pokazuje zadnych bledow. Wymienilem do tej pory duzy termostat i dalej mam tak samo Z gory dzieki za pomoc :-) |
|
|
|
|
|
#33 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Wymiana małego termostatu (w układzie chłodzenia oleju) ma sens w przypadku falowania temperatury czynnika chłodz./głowicy. Jedziesz, temp. na wskaźniku w pionie jak drut, zwalniasz (korek, światła itp.) temp. spada nawet do 1/4 wskaźnika. W takim wypadku winien jest mały termostat. W przypadku przegrzewania się czynnika chłodz./głowicy winien jest duży termostat, czytaj: nie otwiera się.
|
|
|
#34 |
|
![]() Zarejestrowany: 10-07-2010
Model: Mondeo
Silnik: 2,0 TDDI
Rocznik: 2001
|
Do niedawna miałem ten sam problem. Auto długo się nagrzewało a jak już złapał 90 st. to przy hamowaniu silnikiem lub na postoju temperatura leciała w dół do 1/4 a czasem i niżej.
Po wymianie małego termostatu auto szybko się zagrzewało do temp. roboczej ale przy małym obciążeniu silnika temp. leciała w dół. Po wymianie dużego termostatu wszystko jest ok. Auto szybko się zagrzewa (3-5km przy temp. zewnętrznej 5st) i jak się już zagrzeje to wskazówka jest o grubość strzałki przed centralną kreską i ani nie drgnie. Jeśli kogoś interesują koszty to zapłaciłem za wszystko 300zł. Termostaty 110 mały (oryginał) + 80 duży (wahler - robią dla Forda) + 110 robocizna -czyli tanio biorąc pod uwagę że mam TDDI 90KM. Gdy mechanik zmieniał mi termostaty zapytałem go co jeśli po wymianie obu objawy nie ustąpią. Powiedział że kolejny krok to czujnik temp. a jak to nie pomoże to jeszcze pompa wody (ale z tą pompą to mniej prawdopodobne). |
|
|
|
|
|
#35 |
|
![]() Imię: Łukasz
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
|
falkof790 problem w tym, że taka wymiana u niektórych skutkuje, a u innych nie.
|
|
|
#36 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 Ecoblue
Rocznik: 2020
|
A ja u siebie wymieniłem termostat i płyn chłodzący jakieś 3 tyg. temu i nic.
Temperatura jak była tak jest około 1/4 skali chyba, że polecę 140 czy więcej przez kilka minut to podskoczy do prawie połowy, ale gdy zwolnie to spada prawie "w oczach". Więcej nie robię nic , nic już nie wymieniam skoro ogrzewanie i klima działają bez zarzutów to pierniczę. Widocznie ten typ tak ma. |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
![]() Zarejestrowany: 10-07-2010
Silnik: 2,0 TDDI
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 Ecoblue
Rocznik: 2020
|
Wymieniłem tylko mały termostat ale czytałem, że nie zawsze pomaga wymiana termostatów.
Badałem też silnik kompem w kierunku jakichś błędów ( żadnych nie było ). Szkoda,że nie sprawdziłem temperatury silnika na kompie,wiedziałbym przynajmniej czy wskaźnik dobrze pokazuje. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
![]() Imię: Łukasz
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
|
Temperatura wyświetla Ci się podczas testu zegarów.
|
|
|
#40 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-10-2009
Model: mondeo kombi
Silnik: 2.0 130km
Rocznik: 2005
|
witam kolegów ja miałem to samo i po wymianie dwóch termostatów orginalnych jest wszystko ok już ponad rok pozdrawiam
|
|
|
|