Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-02-2010, 22:02   #31
Gregor90
ford::average

Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDCI 130
Rocznik: 10.2003
Domyślnie Odp: [MK3] TDCI wahania temperatury płynu chłodzącego

Cytat:
Napisał Arni 11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i jaka była przyczyna?????????
Haha, padłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja uważam, że to nie jest normalne, jak któryś z kolegów wspomniał. Ponieważ, owszem mimo, że to temp głowicy i zdaża się spaść poniżej nominalnych 90 stopni to po pełnym nagrzaniu np 100km w trasie, moge naprawdę długo stać z włączonym ogrzewaniem(20 st) i wskazówka nawet nie drgnie. Jeżeli oba termostaty ok, czujnik temp ok, to może rzeczywiście sprawdzić czy wentylator czasem nie chodzi?

Gregor90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-06-2010, 22:16   #32
zuko
ford::amateur

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2005

Witam kolegow

Przejrzałem cala mase postow na temat wahania temperatury w MK3. W moim mondku temperatura nie przekracza 82st (dokladna temperature mozna odczytac z self-testu) niezaleznie od czasu jazdy, temp otoczenia czy przejechanych kilometrow. Dodatkowo maleje ona przy zjezdzaniu z gorki (i na biegu i na luzie). Moje pytanie to:
- czy wogole jest sens szukac usterki? w ASO mi mowia ze te silniki maja tak duza sprawnosc ze tego typu wachania sa normalne?
- czy mozna wykonac test czujnika temperatury bez wykrecania go z glowicy?
- ewentulanie co wymienic wczesniej - maly termostat czy czujnik temperatury?
- pare osob mowilo mi ze maly termostat powinno sie wymienic w przypadku jesli silnik by sie przegrzewal a nie niedogrzewal - czy to prawda?

Komputer nie pokazuje zadnych bledow.
Wymienilem do tej pory duzy termostat i dalej mam tak samo

Z gory dzieki za pomoc :-)
zuko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-06-2010, 11:14   #33
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Wymiana małego termostatu (w układzie chłodzenia oleju) ma sens w przypadku falowania temperatury czynnika chłodz./głowicy. Jedziesz, temp. na wskaźniku w pionie jak drut, zwalniasz (korek, światła itp.) temp. spada nawet do 1/4 wskaźnika. W takim wypadku winien jest mały termostat. W przypadku przegrzewania się czynnika chłodz./głowicy winien jest duży termostat, czytaj: nie otwiera się.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2010, 10:41   #34
falkof790

Model: Mondeo
Silnik: 2,0 TDDI
Rocznik: 2001

Do niedawna miałem ten sam problem. Auto długo się nagrzewało a jak już złapał 90 st. to przy hamowaniu silnikiem lub na postoju temperatura leciała w dół do 1/4 a czasem i niżej.
Po wymianie małego termostatu auto szybko się zagrzewało do temp. roboczej ale przy małym obciążeniu silnika temp. leciała w dół.
Po wymianie dużego termostatu wszystko jest ok. Auto szybko się zagrzewa (3-5km przy temp. zewnętrznej 5st) i jak się już zagrzeje to wskazówka jest o grubość strzałki przed centralną kreską i ani nie drgnie.

Jeśli kogoś interesują koszty to zapłaciłem za wszystko 300zł. Termostaty 110 mały (oryginał) + 80 duży (wahler - robią dla Forda) + 110 robocizna -czyli tanio biorąc pod uwagę że mam TDDI 90KM.

Gdy mechanik zmieniał mi termostaty zapytałem go co jeśli po wymianie obu objawy nie ustąpią. Powiedział że kolejny krok to czujnik temp. a jak to nie pomoże to jeszcze pompa wody (ale z tą pompą to mniej prawdopodobne).
falkof790 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2010, 12:15   #35
Luk@s

Imię: Łukasz
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM

falkof790 problem w tym, że taka wymiana u niektórych skutkuje, a u innych nie.
Stary 03-10-2010, 18:14   #36
bulion771

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 Ecoblue
Rocznik: 2020

A ja u siebie wymieniłem termostat i płyn chłodzący jakieś 3 tyg. temu i nic.
Temperatura jak była tak jest około 1/4 skali chyba, że polecę 140 czy więcej przez kilka minut to podskoczy do prawie połowy, ale gdy zwolnie to spada prawie "w oczach".
Więcej nie robię nic , nic już nie wymieniam skoro ogrzewanie i klima działają bez zarzutów to pierniczę. Widocznie ten typ tak ma.
bulion771 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2010, 18:39   #37
falkof790

Silnik: 2,0 TDDI

Cytat:
Napisał bulion771 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ja u siebie wymieniłem termostat i płyn chłodzący jakieś 3 tyg. temu i nic.
Temperatura jak była tak jest około 1/4 skali chyba, że polecę 140 czy więcej przez kilka minut to podskoczy do prawie połowy, ale gdy zwolnie to spada prawie "w oczach".
Więcej nie robię nic , nic już nie wymieniam skoro ogrzewanie i klima działają bez zarzutów to pierniczę. Widocznie ten typ tak ma.
A który termostat wymieniłeś? Wymień jeszcze drugi bo jazda z niedogrzanym silnikiem powoduje zwiększone zużycie paliwa. Czujnik wysyła sygnał o temperaturze poniżej optymalnej i podawana jest bogatsza mieszanka. Policz dobrze, a zobaczysz że to co wydasz teraz na naprawę to zwróci Ci się w dwa- trzy miesiące na paliwie. O ile oczywiście wymiana drugiego termostatu rozwiąże problem.
falkof790 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2010, 20:50   #38
bulion771

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 Ecoblue
Rocznik: 2020

Wymieniłem tylko mały termostat ale czytałem, że nie zawsze pomaga wymiana termostatów.
Badałem też silnik kompem w kierunku jakichś błędów ( żadnych nie było ). Szkoda,że nie sprawdziłem temperatury silnika na kompie,wiedziałbym przynajmniej czy wskaźnik dobrze pokazuje.
bulion771 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2010, 21:12   #39
Luk@s

Imię: Łukasz
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM

Temperatura wyświetla Ci się podczas testu zegarów.
Stary 04-10-2010, 21:36   #40
juri231

Model: mondeo kombi
Silnik: 2.0 130km
Rocznik: 2005

witam kolegów ja miałem to samo i po wymianie dwóch termostatów orginalnych jest wszystko ok już ponad rok pozdrawiam
juri231 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania