Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-11-2009, 08:15   #31
jarecki46
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2.5 T
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: S-MAX 2.5 T Spalanie, Wrażenia

[QUOTE=maciekr7;1217757]
Sama praca silnika mogłaby być przyjemniejsza, ale to takie moje subiektywne odczucie. Kolega ma esia w dieslu i jemu się praca podobała.

Właśnie szukam dla siebie 2.5,i powiem szczerze,że jadąc Focusem ST ten silniczek śpiewał przepięknie a tutaj tak jakoś sucho trochę chodzi,nie wiem jak sie tym jeździ bo powiem szczerze,że nie jechałem esiem z volvoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.,tylko go odpaliłem w zatłoczonym komisie i posłuchałem...czegoś mu brakuje w porównaniu z pracą w ST,chyba nie ma poprowadzonej "rurki z dzwiękiem" tak jak w FocusieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale i tak jest nieźleGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale powiem szczerze,na razie nie mogę znaleźć nic ciekawego z drugiej ręki,w całej UK jest w tej chwili ok 15 S-maxów z 2.5T i w sumie nic ciekawego jeśli chodzi o wyposażenie,sami zobaczcie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] golutkie albo jak coś sie ciekawego trafi to jest chwila i "znika"...ale jak to mówią cierpliwość popłacaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 06-11-2009, 12:01   #32
foxtrot
ford::advanced

Imię: Marek
Model: S-Max Titanium
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

Hit;

lekkie rozszerzenie tematu:

..."Pojawią się też nowe, benzynowe silniki z serii EcoBoost. Wszystkie będą miały po cztery clindry, szesnaście zaworów, bezpośredni wtrysk paliwa, turbodoładowanie oraz układ niezależnych, zmiennych faz rozrządu. Pierwsze dwa silniki z serii Ford EcoBoost to jednostki o pojemności 1.6 i 2.0 l. Ten pierwszy będzie osiągał moc od 150 do 180 KM, ten drugi co najmniej 200 KM. Inżynierowie amerykańskiego koncernu pracują też nad mniejszym silnikiem, generującym 130 KM mocy.

W "Auto Express" czytamy także, że 2,5-litrowy silnik benzynowy, znany z obecnej generacji Forda Mondeo, może być zastąpiony przez 3,5-litrową jednostkę V6 z serii EcoBoost. Jej osiągi zapowiadają się imponująco - 350 KM i 475 Nm momentu obrotowego. Silniki z serii EcoBoost będą oznaczane skrótem SCTi (Sequential Charge Turbo injection), wskazującym na zastosowanie zaawansowanego sekwencyjnego wtrysku, w którym dawkowanie paliwa jest powiązane z charakterystyką pracy turbosprężarki."
foxtrot jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2010, 19:58   #33
jarecki46

W końcu i ja zrealizowałem swoje marzenie które zwie się 2.5 T Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeździ pieknie i szybko,spala dużo ale frajda ogromna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-12-2010, 15:01   #34
jarecki46

Domyślnie Odp: 2.5 T Spalanie, Wrażenia

Zrobiłem moje pierwsze 2 tysiące km i mam już jakiś obraz spalania mojego samochodzika.Otóż,po mieście robię 400 km na pełnym baku,do zapalenia sie rezerwy,przy normalnej jeździe bez specjalnego wciskania acceleratoraGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (no może czasem coś tam przycisne).Więc bierze jakieś 16 literków.Po autostradzie najniżej udało mi się zejść do 9 litrów jadąc do 120 km\h,szósty bieg i zero niepotrzebnych przyspieszeń.Zatanawia mnie jeszcze czy problem dwumasy dotyczy tego silnika i jaką awaryjność ma turbina ? Z doświadczeń z moim poprzednim maksiem w dieslu boję się przyszłości... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam tylko nadzieję,że Volvo dopracowało te podzespoły i żadna niemiła niespodziaka mnie nie spotka...Piszcie jak tam u Was,spalanie,jakieś problemy ? Pozdrawiam
Stary 03-12-2010, 15:45   #35
Zoltyy

Model: byly dwa S-Maxy, jest Mazda CX-5
Silnik: był 2.5T, był 2.0 EB 240PS, jest 2.5 NA
Rocznik: był 2007, był 2012, jest 2016.

Co do spalania - mniej więcej tak jak pisał Krootki: okolo 14.5-15 l/100km w miescie i okolo 10-11 w trasie. Tylko ostatnio spalaniem ustanawiam nowe rekordy - zima, rozgrzewanie samochodu i krótkie trasy: 18.6 l/100 km ....
Po zakupie (z drugiej ręki, 47 tys km nakręcone) pytałem w ASO o sprzęgło i dwumasę, ale nic mi ciekawego nie powiedziano nt trwałości...
Sam zacząłem rozglądać się za jakimś kompletem (dwumasa + sprzęgło) który wytrzymałby trochę więcej niż fabryczne KM i Nm (Bluefin w planie na wiosne) i trafiłem na stronę brytyjskiego tunera od fordów z której wynika że zestaw od Focusa RS pasuje do S-Max'a (potwierdzone mailowo przez tegoż tunera).
ASO w Gdyni takiej "podmiany" nie robiło i nie jest mi w stanie powiedzieć czy to się uda.
Jedyny problem z samochodem to zgubiony przez moją małzonkę chromowany uchwycik klapki nawiewu...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i odczuwalne ograniczenie momentu obrotowego na 1. i 2. biegu.

Ostatnio edytowane przez Zoltyy ; 03-12-2010 o 15:48
Zoltyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2010, 10:42   #36
leszek.czajka
ford::amateur

Rocznik: 2006

ja ostatnio jeżdżę mało i tylko po mieście. wg. komputera mam średnią prędkość 20km/h i spalanie 17 l.
ale autko jest bardzo przyjemne. im dłużej nim jeżdżę, tym bardziej mi się podoba. przed świętami czeka mnie trasa 3 osoby dorosłe plus 3 dzieciaków, plus bagaże - zobaczymy jak się będzie spisywał.
leszek.czajka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2010, 20:20   #37
jarecki46

A jak jest z wymianą rozrządu w 2.5 T ? Po jakim przebiegu powinno sie to zrobić ?.Olej np. u mnie w książce jest co 10 tys mil,a jak jest w Polsce podane ?,czy warto wymieniać wcześniej ,ktoś spotkał się z jakimiś zaleceniami ?
Dzieki z góry
Stary 07-12-2010, 20:31   #38
Zoltyy

Model: byly dwa S-Maxy, jest Mazda CX-5
Silnik: był 2.5T, był 2.0 EB 240PS, jest 2.5 NA
Rocznik: był 2007, był 2012, jest 2016.

Ja w każdym samochodzie wymieniam częściej niż to przykazano - dużo krótkich odcinków po mieście. Co do rozrządu - czy ten silnik nie jest na łańcuchu?
A co do wrażeń - ostatnio zauważyłem przykry objaw: podczas przyspieszania na drugim biegu (z pedałem prawie w podłodze) przy ok. 4-4.5 tys obrotów na chwilę (pół sekundy?) samochód "traci ciąg" potem wraca do normy. Najpierw myślałem że z racji mokrej/zimnej nawierzchni traci przyczepność i ESP/ASR go wyhamowuje ale to chyba nie to.... (kontrolka się nie zapala).
A jeśli nie to to może turbo???? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zoltyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2010, 21:04   #39
Palek_PL

Model: Smax
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał leszek.czajka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja ostatnio jeżdżę mało i tylko po mieście. wg. komputera mam średnią prędkość 20km/h i spalanie 17 l.
ale autko jest bardzo przyjemne. im dłużej nim jeżdżę, tym bardziej mi się podoba. przed świętami czeka mnie trasa 3 osoby dorosłe plus 3 dzieciaków, plus bagaże - zobaczymy jak się będzie spisywał.
mam dokladnie to samo.co prawda silnik 2l 203km ale spalanie identyczne.likendowa podroz 4 dorosle , junior , pies , bagaze i zobaczymy jak silnik pije...pzdr!
Palek_PL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2010, 10:34   #40
leszek.czajka
ford::amateur

Rocznik: 2006

No i zrobiłem w weekend trasę 300 km. 3 osoby dorosłe, 3 dzieciaków w fotelikach, wózek bliźniaczy (z gondolami), wózek "parasolka", bagaże dla wszystkich. sam się zdziwiłem, że to się zmieściło. nie zabrałem tylko krzesełka do karmienia, bo już nie było gdzie ;-)
Średnia prędkość 74 km/h, spalanie 9,4 l.
Przy pełnym obłożeniu auto nie robi się mulaste - i to mi się podoba. Wciąż można przyspieszyć jeśli trzeba. Jedynie co to się nakląłem na dziury na drogach, ech...
leszek.czajka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania