Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-09-2009, 22:53   #31
szymonb
ford::average

Imię: Szymon
Model: Ford Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Tarcze nacinane

Honda S2000 - tarcze wentylowane , brak nacięć , wierceń (wersja fabryczna)

Audi TT - tarcze wentylowane , brak nacięć , wierceń (wersja fabryczna)

VW golf r32 - tarcze wentylowane , brak nacięć , wierceń (wersja fabryczna)

Seat Leon cupra - tarcze wentylowane , brak nacięć , wierceń (wersja fabryczna)

Ford Focus mk1 1.8 LPG „galowy” edition (95% szansy że płyn hamulcowy to ten sam rocznik co rocznik auta, temperatura wżenia około 30-35 stopni) – tarcze powerdisc ATE , znaczne skrócenie drogi hamowania

Ford Focus 1.6 szymonb edition - tarcze rowkowane + nawiercane , brak zauważalnej różnicy przy hamowaniu w porównaniu do tarcz seryjnych(rzadko hamuje od 200 do 60 gwałtownie, rzadko omal nie potrącam psa/ pijaka , rzadko się zagapiam na radio / telefon i unikam zderzeń dzięki rowkom)

Wydaje mi się że producenci wszystkich aut z zestawienia (pomińmy auta które maja poniżej 130 koni) przewidzieli sytuacje awaryjnego hamowania a mimo to nie zastosowali rozwiązania rowkowania lub nawiercania. Przyczyną moim zdaniem jest to że przy jednorazowym hamowaniu awaryjnym nawet z 200 do 60 te rozwiązania po prostu nic nie dają. Mają one znaczenie przy wielokrotnym ostrym hamowaniu w krótkich odstępach czasu. Nadal twierdze że do aut typu Focus mk1 to rozwiązanie to tylko i wyłącznie bajer działający na zasadzie efektu placeba. Jeśli natomiast Focusem na LPG ktoś non stop ma awaryjną sytuacje to znaczy że albo jeździ jak oszołom albo ma wielkiego pecha.

szymonb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2009, 09:31   #32
galowy
ford::advanced

Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 1,8 16V+LPG
Rocznik: 1999

Cytat:
Napisał szymonb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Honda S2000 - tarcze wentylowane , brak nacięć , wierceń (wersja fabryczna)

Ford Focus mk1 1.8 LPG „galowy” edition (95% szansy że płyn hamulcowy to ten sam rocznik co rocznik auta, temperatura wżenia około 30-35 stopni) – tarcze powerdisc ATE , znaczne skrócenie drogi hamowania...

..to znaczy że albo jeździ jak oszołom albo ma wielkiego pecha.
Po pierwsze płyn był wymieniany 8 miesięcy temu, czyli jeszcze przed wymianą tarcz.
Nie napisałem, że znacznie skróciły drogę tylko, że różnica jest wyczuwalna!!!.

Po drugie nie obrażaj mnie, bo ja cię nie obraziłem!!! Więc troszeczkę wyhamuj!

Nigdzie nie napisałem ze zwykłe tarcze są do dupy, napisałem, że warto dołożyć parę groszy do lepszych nacinanych.

Dodatkowe zalety tarcz nacinanych to nie tylko odprowadzanie gazów z pomiędzy klocka a tarczy poprzez specjalne nacięcia, przez co hamowanie staje się wydajniejsze.
Są jeszcze inne zalet np:
- utrzymywanie płaskiej i równej nawierzchni klocka poprzez nacięcia na tarczy
- rowki wpływają na nie powstawanie rys na powierzchni tarczy zwłaszcza przy zewnętrznej krawędzi, co powoduje lepsze przyleganie okładzin podczas całej eksploatacji.

Nigdzie nie napisałem, że moje hamulce są the best!!!
Na ATE gładkie nie psioczę, bo w 90% przypadkach krzywienie tarcz jest spowodowane złym montażem.
Stary 27-09-2009, 10:08   #33
Cobretti
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał galowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nigdzie nie napisałem ze zwykłe tarcze są do dupy, napisałem, że warto dołożyć parę groszy do lepszych nacinanych.
Cytat:
Napisał galowy
miałem gładkie ATE, które mi się zwichrowały
odrobina konsekwencji

Cytat:
Napisał galowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Są jeszcze inne zalet np:
- utrzymywanie płaskiej i równej nawierzchni klocka poprzez nacięcia na tarczy
to jest mój ex klocek ATE z GŁADKIEJ TARCZY ATE:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Nigdzie nie napisałem, że moje hamulce są the best!!!
to po co dopłacać ?? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

proponuję zamknąć ten temat bo i tak już do niczego nie prowadzi....
Stary 27-09-2009, 10:29   #34
galowy
ford::advanced

Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 1,8 16V+LPG
Rocznik: 1999

Też proponuje zamknąć ten wątek..

Czy pisząc, że mi się zwichrowały stwierdziłem, że są do dupy???
Nie widzę tu niekonsekwencji.
Stało się tak, ponieważ prawdopodobnie źle były zamontowane. Nie przekręcaj moich słów.
Stary 22-06-2016, 18:25   #35
GHIA115
ford::amateur

Imię: Patryk
Model: mondeo ghia
Silnik: 1.8 benz
Rocznik: 1995

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mialem taką samą kombinację - MIKODA[wiercone,nacinane,malowane]/klocki FERODO Racing +.
Na początku była różnica 100%-owa.
Później przekonałem sie, że była to tylko różnica - między całkiem zużytymi a po prostu tymi-całkiem nowymi...
Po swoich doswiadczeniach - ODRADZAM!!
Szkoda pieniedzy na coś co i tak spelni swoją funkcje tylko w polowie..
Tarcze wiercone i nacinane.
Fakt, lepiej odprowadzają gazy z hamowania i lepiej sie chłodzą ale też szybciej heblują klocki. Gdy Tarczy miałem sporo to klocki byly juz zjechane..
Pozatym, gdy są nagrzane - woda z drogi, z kolein podczas deszczu,kałuża i masz je pogięte czy spękane.
Przez Pierwszy miesiąc było super, później robilo sie coraz gorzej....
szum, dudnienie, chuk przy hamowaniu. Na koncu zrobilo sie tak ,że przy hamowaniu z 200-tu miałem takie bicie na kierownicy ze wyrywalo mi ja z rąk i jazda stawala sie niebezpieczna a kazde hamowania przyprawialo o jeszcze wieksza niechęć..
Zmuszony bylem do szybkiej wymiany. wstawilem pelne-gladkie TRW i jakiejs tam klocki. Cisza, zadnego szarpania na kierownicy. A i po lekkim dotarciu zaczely lepiej kleić niż te wiercowe i nacinane tuz przed wymianą...

Takie tarcze to fajna wizualna bajera ale nic poza tym. Z czasem coraz gorzej.
chyba że masz ceramiczne i zaciski 4-6 tloczkowe to inna gadkaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. albo jakies wiercone i nacinane ale jakiejś bardzo dobrej firmy - ktore sa taaaaaaak drogie ze wogole to nie jest oplacalne..
Wrzucam fotki dla lepszego przedstawienia problemu hamulców wierconych.
Dla przykładu wrzucam fotki.
GHIA115 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 22:55   #36
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010

Fajny temat. Jż prawie się szykowałem na zakup zestawu Willwood wraz z wzmocnionymi przeowdami a tu wychodzi, ze ATE ma coś co jest i tanie i dobre. I zgadzam się z wieksozścią twierdzeń CObrettiego. Do codziennej zwykłej jazdy naprawdę zakup i montaz jakiś kosmicznych preciozów ma taki sens jak wiara w to, ze poduszki powietrzne ratują zycie powyżej 120km/h. NIe jestem delikatny w jeździe. Lubię sobie opóźniź hamowanie i lubie tez pogonić autem troche wiecej niż to przewidują przepisy. Moze czasem i rozsądek. Ale jak dotąd na zwykłych dorgach tylko raz w zyciu udało mi się ( itak dośc kiepskie) hamulce doprowadzić do zjawiska faddingu. trzeba tez pamietać o jednym. Tarcze, klocki i opony czy nawet przeowdy to nie wszystko. Jak macie płyn, który gotuje sie przy 240st. to najlepszy zestaw nie bedzie dobrze hamował. Czasem...a w Foce nawet bardzo, pomaga wymiana zwykłego płynu na ...nie pryzmierzając - Motul RBF660. I nagle świat hamowania staje się piekniejszy. oczywiście trzeba tez dokładnie zapoznać sie z produktem przed zakupem, by nie kupić takiego, ktory swoją skuteczną prace zaczyna przy temperaturach, przy których wiele płynów już kończy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Taki Motul jest prawie normalnym płynem hamulcowym ale o bardzo wysokiej temperaturze wrzenia (325st) i ograniczonej maksymalnie zdolnosci whłaniania wilgoci itp. Owszem, kosztuje 2-3 razy tyle ( i wiekszosc takich płynów tak kosztuje lub wiecej) ale nawet seryjnemu zestawowi nadaje nową jakość hamowania.
Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2016, 08:15   #37
madamsz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004

C-maxem zrobiłem na nacinanych i wierconych Mikodach prawie 100tyś, i pewnie jeszcze by chwile były dłużej gdyby nie twardy klocek Boscha (porażka). Kupiłem teraz komplet EBC, klocki Green, a tarcze z ciekawości seria BSD, nie powiem - było drogo, ale co do hamulca jestem bardzo zadowolony, musze teraz wymienić tylko płyn hamulcowy bo już mu trochę czas, chociaż przy mojej agresywnej jeździe sprawuje się jeszcze bardzo dobrze.

Mariusz
Stary 23-06-2016, 17:42   #38
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010

NIe iwem po co tak gmerasz przy hamulcach w aucie o mocy 136KM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Do tego w rodzinnym minivanie. Serio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Najwyraźniej hamujesz za czesto i za ostro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No..może to tłumaczyć jedynie fakt, że zawsze jeździsz zapakowany po dach jak niegdysiejsi przedstaiwciele handlowi i handlarze obwoźni...
Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania