Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-01-2010, 18:19   #31
jedna_brew
ford::advanced

Model: Galaxy mk2, Focus mk1
Silnik: 1.9 TDI (AUY), 1.6 NoPB
Rocznik: 2001, 2003
Domyślnie Odp: wolne nagrzewanie silnika?

Cytat:
Napisał Grzaniec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla porównania matiz mojej żony, który ma silnik od kosiark
sam czasem jeżdże matizem i to całkiem szybka kosiarka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jedna_brew jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2010, 19:44   #32
Grzaniec

Imię: Paweł
Model: Ford Galaxy MK2
Silnik: 2.3 noPb
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał jedna_brew Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sam czasem jeżdże matizem i to całkiem szybka kosiarka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ZgodaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ale w porównaniu z 2.3 gala, pojemność 0,8 matiza jest jak w amerykańskiej kosiarceGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.....do tego mały układ chłodniczy, więc sądziłem, że ta puszka będzie zagrzewała się szybciej od galaxy....a tu zdziwienieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Grzaniec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2010, 22:29   #33
czytaczforum

Model: Ford Fokus C Max
Silnik: benzyna-1,6
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał Ryba77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
uruchamia zawór na nagrzewnicy
Powiem szczerze ,że nie słyszałem aby włącznik uruchamiał zawór.Na forum czytałem o pompce i sam dokładnie nie wiem jak jest.Ale na pewno dopóki nie nie ruszę pstryczka elektryczka to rurki mam zimne czyli nic nimi nie płynie.Sprawdzałem.
czytaczforum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2010, 23:05   #34
Ryba77
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0B
Rocznik: 2000.01.28

No właśnie u mnie rurki są gorące bez włączania przycisku dlatego je otuliłem. Po włączeni przycisku na konsoli, można zmieniać bieg wentylatora z drugiego rzędu foteli i ustawić pokrętłem tem. Z tego co wyczytałem to w MK2 dopiero było to naprawione że zawór puszczał płyn z bloku do rurek po włączeniu przycisku na konsoli.( chyba już nie ma tego wątku bo to już bardzo dawno było)
Ryba77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2010, 04:02   #35
ranicha

Imię: Waldek
Model: Kuga 2.5T,Suzuki Wagon R+
Silnik: 2.5T+LPG,1.3+LPG
Rocznik: 2009,2002

odnośnie działania tylnej nagrzewnicy to płyn krąży w obiegu cały czas a temperaturą steruje przepustnica ,która kieruje powietrze przez nagrzewnicę lub ją pomija(dodam że klimę mam manualną)
ranicha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2010, 07:56   #36
marwyk
ford::professional

Model: VW SHARAN
Silnik: 1.9tdi 110KM
Rocznik: 1999

Chłopaki posprawdzajcie termostaty.
Ja nie narzekałem na nagrzewanie, bo mam sprawne webasto i zanim odpalę silnik to juz mi ciepłe powietrze wieje.
Ale nie dało mi spokoju że ten dogrzewacz tak długo pracuje i podpiełęm pod kompa a tu patrze termostat otwiera się przy 75 stopniach, a na liczniku jak byk stoi prawie 90.
marwyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2010, 09:41   #37
driwer19
ford::amateur

Imię: Darek
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009

Witam, widać że problem niedogrzewania jest wszechobecny, mnie też nie ominął.
U mnie w Mk II jest tak, że płyn cały czas krąży bo rurki są ciepłe.A włącznik na pulpicie tylko załącza dmuchawę, dodatkowe sterowanie oczywiście nad głową kierowcy.
Czy tak powinno być, czy włącznik na pulpicie powinien dopiero puszczać płyn na tylną nagrzewnicę nie mam pojęcia, jeśli u mnie coś nie tak to dajcie jakieś rady aby temu zaradzić.
pozdrawiam i ciepełka życzę.
driwer19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2010, 20:06   #38
gumiskrosno

Model: Galaxy
Silnik: 1.9 TDi 145 AUY
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał driwer19 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, widać że problem niedogrzewania jest wszechobecny, mnie też nie ominął.
U mnie w Mk II jest tak, że płyn cały czas krąży bo rurki są ciepłe.A włącznik na pulpicie tylko załącza dmuchawę, dodatkowe sterowanie oczywiście nad głową kierowcy.
Czy tak powinno być, czy włącznik na pulpicie powinien dopiero puszczać płyn na tylną nagrzewnicę nie mam pojęcia, jeśli u mnie coś nie tak to dajcie jakieś rady aby temu zaradzić.
pozdrawiam i ciepełka życzę.
Włącznik na konsoli daje ci możliwość jako kierowcy kontroli na tylną nagrzewnicą i załancza tylko działanie tylnej nagrzewnicy którą później już sterują pasażerowie siedzący w 2 rzędzie za kierowcą. Rurki nawet bez załączenia tylnej nagrzewnicy będą ciepłe przecież pod siedzeniem pasażera masz piecyk który powinien ci teraz dogrzewać silnik a co za tym idzie i wnętrze więc jak miałby to robić bez obiegu w tych rurkach ? ;0
gumiskrosno jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2010, 22:03   #39
czesioczesio1

Model: ford galaxy
Silnik: 2300 lpg BRC
Rocznik: 1998

a właśnie ze płyn nie krąży cały czas na tylnej nagrzewnicy dotyczy to benzyniaków co do diesli to nie wiem, w benzynowych jest zawór na podciśnienie który otwiera obieg na tylnej nagrzewnicy po naciśnięciu przycisku na pulpicie
czesioczesio1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2010, 09:40   #40
driwer19
ford::amateur

Imię: Darek
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał gumiskrosno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Włącznik na konsoli daje ci możliwość jako kierowcy kontroli na tylną nagrzewnicą i załancza tylko działanie tylnej nagrzewnicy którą później już sterują pasażerowie siedzący w 2 rzędzie za kierowcą. Rurki nawet bez załączenia tylnej nagrzewnicy będą ciepłe przecież pod siedzeniem pasażera masz piecyk który powinien ci teraz dogrzewać silnik a co za tym idzie i wnętrze więc jak miałby to robić bez obiegu w tych rurkach ? ;0
Mówiąc o piecyku masz na myśli dogrzewacz znajdujący się przy lewym tylnym kole?? jeśli tak to niestety u mnie kaput.
Ja w zasadzie opisałem w swoim poście jak sprawa wygląda u mnie i zapytałem czy wszystko mam jak należy,nie wspominając o dogrzewaczu bo mam świadomość że on nie żyje i niestety picówka w aucie.Ale chyba nie będe go naprawiał bo czytam na forum że ciągle są jakieś problemy z tym a i koszty naprawy nie małe.Odłącze tylną nagrzewnicę na trójniku i będzie grzało tylko z przednich kratek, podobno zdaje to egzamin.
Pozdrawiam
driwer19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania