Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-04-2010, 22:32   #31
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
Domyślnie Odp: trzeszcząca konsola środkowa koło popielniczki-rozwiązanie problemu!!

taaa z oklurami tez to przechodziłem , zajęło mi to tydzień Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-04-2010, 13:03   #32
gluszczenko
ford::average

Imię: Mateusz
Model: Mondeo Titanium X
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: trzeszcząca konsola środkowa koło popielniczki-rozwiązanie problemu!!

trzeszczało u mnie jak cholera, nie tylko przy środkowej konsoli, ale też przy środkowym słupku (np przy zjeżdżaniu z krawężnika).

w ASO załatwili to w 2 dni, z racji że ze środkowym słupkiem musieli jechać do blacharni, ponoć jakaś narośl ze spawu została :/

tak czy inaczej już nic nie trzeszczy, nawet po dociskaniu paluchem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gluszczenko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-04-2010, 22:58   #33
robert2

Imię: Robert
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI180km
Rocznik: 2016

Kolego ja rozebrałem konsole i poskładałem doklejając rzep taki do kurtek ten miększy i jest cisza nic nie skrzypi pozdrawiam.
robert2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-04-2010, 19:30   #34
Pulse
ford::professional

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015

Jako, że u mnie również to ustrojstwo trzeszczy zaprawiony w bojach w rozgrzebywaniu mkIII pokusiłem się na rozgrzebanie tego elementu w mkIV.

Mamy tu podłużną główną część konsoli, obudowę przy mieszku przekładni skrzyni biegów i wbudowaną w nią ramkę, ramkę wokół miejsca na kubki i samą obudowę na kubki. W głównej części są dwa elementy klejone.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeden generalny wniosek. Konsola trzeszczy nie tylko z powodu złego połączenia elementów, które się na nią składają ale IMO przede wszystkim z powodu samego plastiku, który jest skandalicznie miękki i cienki. Plastik, z którego zrobiono główną największą część konsoli (z prawej) jest tak cienki, że chwytając ją z brzegu od przodu lub tyłu można nią pomachać jak gałązką. Pomimo że rozłączyłem wszystkie elementy plastik trzeszczy prawie sam z siebie, szczególnie w miejscu gdzie jest schowek i zapalniczka bo ten element (u mnie chrom) jest przyklejony a właściwie zgrzany z resztą. Podobnie obudowa przy przełączniku podgrzewania siedzeń i miejsca na kubki, która też jest wklejona.

Ta konsola to jakieś totalnie nieporozumienie. W mkIII jest to o niebo solidniej rozwiązane.
Chyba zacznę wierzyć w argumenty Gerconsa. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wniosek: Aby solidnie rozwiązać problem na moje oko najlepiej byłoby podkleić konsolę od spodu matą bitumiczną aby wzmocnić i usztywnić plastik. No i oczywiście zastosować rozwiązania na zaizolowanie miejsc w których łączą się plastiki, które już tu opisano.

Ostatnio edytowane przez Pulse ; 17-04-2010 o 13:59 Powód: Wniosek
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2010, 21:19   #35
KierRat
ford::amateur

Model: Mondeo MK IV
Silnik: Duratec 1,6 125 KM
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał dario6273 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy jeszcze u kogoś występował taki problem czy tylko u mnie?
Trzeszczala oslonka mieszka lewarka skrzyni biegow. Nie pamietam jak to rozwiazalem ale chyba metoda silowa na wcisk/docisk i przestalo... jak narazie...
Za to skrzypi cos z tylu (kombi) i nie wiem czy to jest ten slawetny problem gdzies pomiedzy drzwiami kierowcy a pasazera z tylu czy cos innego.
KierRat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2010, 22:59   #36
keisim
ford::professional

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał Pulse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ta konsola to jakieś totalnie nieporozumienie.
Jestem przekonany, że w tej chwili obrażasz któregoś z szeregu zasłużonych księgowy... wrrrróć inżynierów Forda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Resztę plastiku przetopili na premię dla racjonalizatora Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-04-2010, 11:32   #37
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
Talking Odp: trzeszcząca konsola środkowa koło popielniczki-rozwiązanie problemu!!

Cytat:
Napisał Pulse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jako, że u mnie również to ustrojstwo trzeszczy zaprawiony w bojach w rozgrzebywaniu mkIII pokusiłem się na rozgrzebanie tego elementu w mkIV.

Mamy tu podłużną główną część konsoli, obudowę przy mieszku przekładni skrzyni biegów i wbudowaną w nią ramkę, ramkę wokół miejsca na kubki i samą obudowę na kubki. W głównej części są dwa elementy klejone.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeden generalny wniosek. Konsola trzeszczy nie tylko z powodu złego połączenia elementów, które się na nią składają ale IMO przede wszystkim z powodu samego plastiku, który jest skandalicznie miękki i cienki. Plastik, z którego zrobiono główną największą część konsoli (z prawej) jest tak cienki, że chwytając ją z brzegu od przodu lub tyłu można nią pomachać jak gałązką. Pomimo że rozłączyłem wszystkie elementy plastik trzeszczy prawie sam z siebie, szczególnie w miejscu gdzie jest schowek i zapalniczka bo ten element (u mnie chrom) jest przyklejony a właściwie zgrzany z resztą. Podobnie obudowa przy przełączniku podgrzewania siedzeń i miejsca na kubki, która też jest wklejona.

Ta konsola to jakieś totalnie nieporozumienie. W mkIII jest to o niebo solidniej rozwiązane.
Chyba zacznę wierzyć w argumenty Gerconsa. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wniosek: Aby solidnie rozwiązać problem na moje oko najlepiej byłoby podkleić konsolę od spodu matą bitumiczną aby wzmocnić i usztywnić plastik. No i oczywiście zastosować rozwiązania na zaizolowanie miejsc w których łączą się plastiki, które już tu opisano.
a u mnie nic nie trzeszczy . może należę do szczęśliwców
Stary 21-04-2010, 20:45   #38
Kipa
ford::advanced

Model: Mondeo 5DR MK4
Silnik: 2,0 145 KM
Rocznik: 2009

Nie wiadomo jak długo, bo ja też słyszą już jakieś lekkie trzeszczenie.
Na razie staram się nie szukać specjalnie, a zarazem uspokoić, że to mocowanie nawigacji wydaje takie odgłosy - tyle ze dotychczas nie wydawało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kipa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2010, 15:10   #39
spiczek

Model: Mondeo MK4 Silver X
Silnik: 1.6 125KM
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał dario6273 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nikt mnie nie musi prosić o opis;-
---trzeba zdjąć plastik w kolorze czarnym(piano) na tunelu środkowym i tam gdzie wypełnia przestrzeń między popielniczką(tytanium) jest w kolorze aluminium własnie chodzi oto---więc trzeba zrobić tak !

1.na odwrocie widoczne sa zgrzewy które trzeba usunąć mechanicznie
2.nastepnie trzeba rozłaczyć delikatnie czarny plastik z aluminium(imitacja)
3.po rozłączeniu należy oczyścić i skleić na klej elastyczny najlepiej do klejenia szyb (sikaflex)
4. odstawic na 12h i ponownie zamontować

Połączenie tych dwóch elementów na klej elastyczny powoduje to że plastiki w tym miejscu "pracując" nie wydają dziwnych odgłosów a w moim przypadku
po dołożeniu w wielu miejscach cienkich gąbek teflonową nic to nie dawało aż do momentu sklejenia tych dwóch plastików .sorki ze dopiero to teraz opisałem a nie odrazu!!!!!!!!!!1
Witam,
Mój mądziak ma na liczniku 500km i już zaczęły się trzaski tego plastiku wkoło popielniczki. Jeżdżę bardzo ostrożnie, omijam dziury i złe nawierzchnie. Okazuje się jednak, że to za mało. Chciałbym zdemontować ten kawałek plastiku, ale boję się, że coś uszkodzę. Poradźcie szczegółowo jak zdemondować ten plastik?

Dzięki
spiczek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2011, 16:07   #40
Yaskier
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 1,8
Rocznik: 2008

Poradziłem sobie z tym problemem nastepujaco:
podczas przeglądu w ASO Szumilas (Sosnowiec) poprosiłem o rozwiązanie problemu w ramach kończącej się gwarancji, co mili Panowie niniejszym uczynili Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jest cicho jak makiem zasiał. Posmarowali chyba czymś, może silikonem i nie żałowali bo jego resztki jeszcze w okolicy wyczułem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Yaskier jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
konsola , trzeszczy , tunel

Zasady postowania