Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-01-2014, 22:48   #391
paablod
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Focus Kombi Mk2 Ghia
Silnik: 1,6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Dostęp do nagrzewnicy

Cytat:
Napisał from.cupertino Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam automatyczną. Czy ma to znaczenie? Czy ktoś mógłby nagrać film jak wyglądają wskazania pracy nagrzewnicy na komputerze zaraz po uruchomieniu auta i podczas jazdy przez kilkadziesiąt pierwszych metrów?
W modelu z 2007 r. nagrzewnica załącza się po przekręceniu kluczyka i jej % wskazanie jest zależne od ustawienia temperatury na panelu klimatyzacji. Im jest niższa, tym nagrzewnica słabiej pracuje.

paablod jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2014, 23:07   #392
from.cupertino
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Focus MK3 Titanium
Silnik: 1.6 Ecoboost 182km
Rocznik: 2012

Jest to jakieś wytłumaczenie dlaczego nie działa zaraz po przekręceniu kluczyka. Tylko dalej jest pytanie, który podzespół w moim aucie jest słaby, i nie pozwala nagrzewnicy efektywnie pracować? Zaznaczę, że inne prądożerne odbiorniki jak grzane szyby mam wyłączone.

Bump:
Cytat:
Napisał Teisejas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Generalnie u mnie jest podobnie- nagrzewnica odzywa się dopiero po lekkim przyciśnięciu gazu (żeby było śmieszniej w obecne mrozy jest inaczej, co jest konsekwencją tego, że zaraz po rozruchu utrzymywane są wyższe niż zwykle obroty).
Klimatyzację mam manualną, przewody zasilania PTC już miałem, reszta dokładana.
Akumulator wymieniłem dwa lata temu na Centre Futurę 72Ah (i tu mała dygresja- wybierając aku kierowałem się parametrami z naklejki zamontowanego oryginalnego- 71Ah, prąd rozruchu 650A; gostek, który mi aku wymieniał stwierdził jednak, że oryginalny wbrew znajdującej się na nim naklejce to 80Ah- było już po zakupie, więc mogłem się tylko pocieszyć, że Centra i tak ma większy prąd rozruchu niż faktycznie wcześniej założony; rada dla innych- przed wymianą akumulator trzeba zwyczajnie zmierzyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).
Z nowym akumulatorem nie mam żadnych problemów, ale po obserwacji pracy PTC podpiąłem go ostatnio pod prostownik mikroprocesorowy- po niecałej godzinie zaświeciła się lampka Full, odpaliłem samochód, ogrzewanie na maxa i tak jak dotychczas PTC ożyła dopiero po lekkim przyciśnięciu gazu.

Nie wydaje mi się, żeby ten problem był związany z alternatorem, bo akumulator ładuje bardzo dobrze. Może różnice w działaniu PTC wiążą się z jakimiś zmianami softu w różnych wersjach GEMa i strategią zarządzania dostępnym prądem.. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co z efektywnością grzania? Po jakim czasie czujesz ciepłe powietrze z nawiewów? Jak wyglądają wskazania na komputerze w początkowej fazie jazdy?

Ostatnio edytowane przez from.cupertino ; 27-01-2014 o 23:12
from.cupertino jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2014, 23:29   #393
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Panowie - nagrzewnica dostaje do dyspozycji "resztówkę" prądu po zasileniu wszystkich odbiorników o stałym poborze oraz - co bardzo ważne - ładowania aku. Ma to szczególnie duże znaczenie dla słabszych alternatorów - nawet altek 120A jest na to czuły. Po rozruchu i zimnej nocy aku pobiera dość duży prąd ładowania i nagrzewnica w związku z tym może w ogóle nie być załączona. Dopiero po podładowaniu aku wystarcza prądu dla nagrzewnicy. Nie wspomnę już o ewentualnym automatycznym grzaniu szyb - ono praktycznie uniemożliwia załączenie nagrzewnicy w odczuwalnym stopniu.
Stary 27-01-2014, 23:49   #394
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
. Nie wspomnę już o ewentualnym automatycznym grzaniu szyb - ono praktycznie uniemożliwia załączenie nagrzewnicy w odczuwalnym stopniu.
Wyłączyłem automatyczne grzanie szyb w GEM po obserwacjach kolegi kielich89 z 26-11-2013, 21:37
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 00:42   #395
from.cupertino

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie - nagrzewnica dostaje do dyspozycji "resztówkę" prądu po zasileniu wszystkich odbiorników o stałym poborze oraz - co bardzo ważne - ładowania aku. Ma to szczególnie duże znaczenie dla słabszych alternatorów - nawet altek 120A jest na to czuły. Po rozruchu i zimnej nocy aku pobiera dość duży prąd ładowania i nagrzewnica w związku z tym może w ogóle nie być załączona. Dopiero po podładowaniu aku wystarcza prądu dla nagrzewnicy. Nie wspomnę już o ewentualnym automatycznym grzaniu szyb - ono praktycznie uniemożliwia załączenie nagrzewnicy w odczuwalnym stopniu.
Czyli główny podejrzany to akumulator i jego należy sprawdzić? Może okazać się, że jest już zbyt słaby, zbytnio obciąża alternator przez co nagrzewnica nie może efektywnie pracować, tak?
Stary 28-01-2014, 00:54   #396
Teisejas

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał from.cupertino Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co z efektywnością grzania? Po jakim czasie czujesz ciepłe powietrze z nawiewów? Jak wyglądają wskazania na komputerze w początkowej fazie jazdy?
Jak już ruszę i dodaję gazu to wskazania wzrastają do 100%. Jak zjeżdżam z góry hamując silnikiem to GEM trochę wariuje, bo mimo utrzymujących się mniej więcej obrotów wartość ta może spaść do 60%, żeby zaraz się podnieść do 100%. Przy utrzymywaniu stałej prędkości 70 km/h na płaskim terenie to w zasadzie pokazuje 100%. Jak wyruszam spod pracy i na zimnym silniku podjeżdżam w korku 80-100% jest jak dodaję gazu, a jak puszczam to spada do jakiś 20%, czasami nawet wyłącza PTC. Co do czasu nagrzewania to nigdy tego nie mierzyłem, ale mniej więcej po 4-5 min od wyruszania z domu w samochodzie czuć ciepło (w tym czasie jadę w zasadzie z góry hamując silnikiem). Dzisiaj natomiast nagrzewnica załączyła się jeszcze przed ruszeniem i byłem mile zaskoczony- po włączeniu silnika otworzyłem bramę, wyjechałem samochodem, zamknąłem bramę i jak z powrotem wsiadłem (czyli po ok. 2 min. od rozruchu) to wyraźnie poczułem ciepło (duża różnica temperatur jakby nie było).
Przy utrzymaniu nagrzewnicy na 100%, dodając gazu, to rzeczywiście z kratek czuć ciepłe powietrze po ok. 1 min. W moim odczuciu, gdy GEM zmienia cały czas procent wykorzystania nagrzewnicy to w rzeczywistości w ogóle ona nie grzeje, bo brak jest niezbędnej chwili na jej odpowiednią reakcję na sygnał sterowania. W konsekwencji to jak długo trzeba czekać na ciepłe powietrze jest uzależnione od czasu w jakim będzie ona pracowała przy stabilnej wartości wykorzystania. Przy zimnym silniku GEM dąży zaś do jej wykorzystania w 100%.
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 08:21   #397
michtat

Imię: Michał
Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: czerwiec 2007

Poniżej filmik (co prawda "kiepskiej" jakości, ale coś tam widać).
Podczas rozruchu -10stopni
Klima manualna
Akumulator już kiepski - fabryczny 60Ah
Alternator 120

Ps nie patrzcie na średnie zużycie paliwa - pokazuje tak, bo aku był odłączany :-)

Jak widać na początku filmu włączyłem na chwilkę nagrzewnicę bez silnika!!

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez michtat ; 28-01-2014 o 09:25
michtat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 09:19   #398
from.cupertino

Bardzo Ci dziękuje za ten film. Wcześniej nie miałem okazji zobaczyć jak nagrzewnica działa w innym samochodzie. Masz akumulator i alternator o fabrycznie słabszych parametrach a mimo to praca nagrzewnicy wyglada zupełnie inaczej niż u mnie. Ciekawe czy za wszystko odpowiedzialny jest poliftowy gem...
Stary 28-01-2014, 10:31   #399
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

mam na półce jeden poliftowy GEM, więc można na próbę go zamienić
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-02-2014, 13:00   #400
Harisonl

Model: Focus MK2 FL
Silnik: TDCi 1.8
Rocznik: 2010

Cześć,
Jestem zainteresowany dołożeniem nagrzewnicy do swojego autka.

Pytanie nr 1 czy taka nagrzewnica będzie odpowiednia?

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

pyt. 2 mam zegary wersja 2 czyli taki średni wyświetlacz. da się na nim ustawić te procentowe wyświetlanie obciążenia nagrzewnicy?

pyt. 3 jako że auto jest po lifcie 2010 rok to nie powinno być kłopotów z domontowaniem ? Jeżeli będę miał wszystkie kable i złącza (sprawdzę to w ten weekend)

I jeszcze jedno w jaki sposób sprawdzę czy mam altarnator słabszy czy mocniejszy ( w auce mam klime 2 strefowa i podgrzewana przednia szybe + dysze spryskiwacza i lusterka )

Jako że z częscią mechaniczną sobie poradzę to jedyne obawy mam do konfiguracji Elmconfigiem ( mam elm a w domu ale bez przełącznika i nie ardzo chce coś robić żeby nie popsuć więc tutaj zdałbym się na kogoś z forum)

Pozdrawiam
Harisonl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania