Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-07-2017, 19:05   #4051
dizel1982
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Orientuje się może ktoś z Was czy wiązka idąca od mikrofonu do modułu jest do dokupienia w ASO? Kurde, nigdzie nie mogę jej znaleźć. Obdzwoniłem wszystkie szroty i wszędzie słyszę że pewnie gdzieś mają ale jest już na stercie z innymi wiązkami i nie handlują tym. Nie wiem już gdzie mam szukać tego kabla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

dizel1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2017, 19:21   #4052
jerry73

Imię: Jarek
Model: S-Max Mk2, Fiesta mk7 Silver X
Silnik: 2.0 TDCi 150KM, 1.25 82KM
Rocznik: 2018, 2016

Ma ktoś jakieś pomysły? Jak mogę zaktualizować software radia?
Cytat:
Napisał jerry73 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Wpadł mi w ręce moduł BT/BC CS7T-14D212-AE więc pomyślałem, że może spróbuję go zainstalować w moim S-maxi aby mieć komendy głosowe po polsku. Obecnie posiadam moduł 8M5T-19C112-AM zaktualizowany do AV. Posiadam radio Sony CD6 z softem 05_06_01. Wszystko śmiga. Niestety po podpięciu tego nowego modułu nie reaguje przycisk od VC i nie mogę sparować telefonu - prosi o PIN ale na radiu nic się nie pojawia. Sprawdzałem Elmconfigiem i Forscanem - moduł jest widoczny. Próby restartu modułu ( z poziomu SRM dla focusa) i radia (bezpiecznik F6) nic nie dały. Czy jest jakaś szansa (potrzebne jakieś programowanie) uruchomienia tego modułu w moim samochodzie? A może moduł jest zepsuty?
jerry73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2017, 07:11   #4053
lsulima
FCP member

Imię: Łukasz
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016

UCDSem możesz zaktualizować soft radia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
lsulima jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-07-2017, 17:52   #4054
andrzej999
ford::average

Imię: andrzej
Model: mondeo mk4
Rocznik: 2007

witam serdecznie. może ktoś mi podpowie co mam zrobić. aktualnie mam w swoim mk4 moduł 7M5T-19G488-DE i postanowiłem dołożyć moduł z usb więc zakupiłem moduł 8M5T-19C112-BM. Podłączyłem i radio znalazło moduł i niby wszysto działa normalnie tj. na radiu NX pojawiają się kontakty, połączenia odebrane,wybierane. na conversie też jest wszystko wyświetlane. problem pojawia sie przy połączeniach tj.nic nie słychać na głośnikach, osoba do której dzwonie słyszy mnie ale ja jej nie słyszę. wiem że muszę przestawić w elmconfig ustawienia na moduł z .... bt+usb tylko chwilowo nie mam kabelka.lae czy w tym leży problem czy muszę coś innego zrobić? dodam że instalacja do radia jest oryginalna i była już w aucie. po podpięciu ponownie starego modułu wszystko działa jak należy. czy może moduł jest uszkodzony? proszę o pomoc
andrzej999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-07-2017, 18:04   #4055
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Trzeba przerobić instalację z mono na stereo.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-07-2017, 18:13   #4056
peteypee
ford::professional

Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010

Ostatnio zajrzałem pod lampkę i mam kabelek do mikrofonu wiec najgorsze za mnąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w którym miejscu lokalizowac to pod schowkiem? Zobaczę to bez wykrecania? Wolałbym sprawdzić bo już kilka rzeczy u mnie wystarczyło aktywować wiec może i kable są...
Teraz pytanie czy radio sony obsłuży usb? Po wcisnieciu 1 i 6 wyświetla mi 05-04-01. Aktualizacja jakas skomplikowana gdyby cos? Mdo 2008 2 polowa.
peteypee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-07-2017, 18:47   #4057
andrzej999

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trzeba przerobić instalację z mono na stereo.
wiem że było o tym już kilka razy ale nie moge teraz tego odszukać. jak możesz to podaj jak to zrobić.

Bump:
Cytat:
Napisał andrzej999 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wiem że było o tym już kilka razy ale nie moge teraz tego odszukać. jak możesz to podaj jak to zrobić.
dobra dzięki już chyba znalazłem

Bump: "Przecież wystarczy przeciąć przewody idące do złącza aux i podłączyć je do modułu BT/VC na piny 5,6,23 .Wszystko załatwisz bez wyciągania radyjka. "

Ostatnio edytowane przez andrzej999 ; 30-07-2017 o 20:00
Stary 30-07-2017, 19:51   #4058
andrzej999

no i jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nowy moduł z gniazdem usb + trochę czytania+ wasza pomoc+ zmiana przewodów na stereo+zmiana ustawień w ELMConfig + aktualizacja modułu= Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. muzyka przez usb + muzyka z telefonu + dodatkowe funkcje w telefonie na radiu. Wszystko poszło bez problemu.
Naprawde super sprawa- szczególnie muzyka z telefonu( zarówno z pamięci jak i np. z youtube). Polecam wszystkim.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-08-2017, 20:36   #4059
dizel1982

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012

Cześć. Panowie, ma może ktoś z Was zdjęcie wtyki do której podłącza się mikrofon? Ona jest jakaś uniwersalna? Można ją kupić? A może ktoś z Was ma taką na zbyciu. Dajcie proszę znać. Jest to ostatnia rzecz której mi brakuje i która mnie stopuje w złożeniu zestawu BT do kupy a niestety na dokupienie wiązki raczej nie ma szans ponieważ nigdzie nie ma. Dlatego chcę kupić wtyczkę i zrobić sobie tą wiązkę sam. Może z wtyczką pójdzie łatwiej.
dizel1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 21:06   #4060
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał dizel1982 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć. Panowie, ma może ktoś z Was zdjęcie wtyki do której podłącza się mikrofon? Ona jest jakaś uniwersalna?
I tak i nie. Szukałeś dokładnie u siebie? Nie masz gdzieś przywiązanej do wiązki?

Ja dokładałem koledze z pracy BT i zamiast tej wtyki kupiłem standardowego goldpina 2x1 za jakieś 15gr w pierwszym lepszym elektroniku. Rozkład pasuje. Siedzi tak dobrze, że zatrzask nie jest potrzebnym - nie wysunie się, problemem jest tylko polaryzacja, ale da się to podłączyć tylko na dwa sposoby i odwrócenie polaryzacji niczego nie psuje, także jak w jedną stronę nie działa, to odwracasz i musi działać.

Druga opcja - kupujesz jakieś złączki dwupinowe do montażu na kabel, odcinasz ori wtyczkę od mikrofonu, lutujesz nową wtykę i gniazdo na kablu, który i tak musisz dołożyć - ta opcja będzie Cię kosztować ze 2-3PLN za komplet wtyczki + kabel.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania