Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-02-2021, 17:02   #401
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Zmiana mocy DW10F 150->180 KM Forscanem

Kolega chyba nie przeczytał ze zrozumieniem poprzedniego postu @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Co do robienia głupot - w pełni popieram, najpierw może wypadało by spędzić nieco czasu na lekturze, potem praktyce, a dopiero później „dłubać” w ustawieniach. Nie uderzam tutaj konkretnie w kolegę, ale niestety sporo jest osób, które nawet nie wysilą się kliknąć w szukajkę, nie wejdą na oficjalne forum forscana, tylko od razu chcą mieć wszystko kawa na ławę, bez żadnego wysiłku własnego. I to najlepiej tu i teraz i w tym momencie. Przeważnie później kończy się to płaczem i wołaniem o pomoc... Ludzie piszący na forum, też mają inne zajęcia i nie siedzą tu non stop czekając na to aż ktoś o coś zapyta.
Tutaj konkretnie rozmowa wywiązała się na temat bms, myślę że bardzo wyczerpująco zostało to objaśnione. Jeśli chodzi o start stop - kolego jeśli masz focusa mk3.5 to tak jak pisał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , jeśli wykodowałeś to poprawnie to nie masz nad czym rozmyślać tylko jeździć i cieszyć się większa mocą i momentem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli mondeo, najwyraźniej nie do końca jest to wskazane...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2021, 20:10   #402
Kamil fusion czy mondeo
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Mk5
Silnik: 2.0
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Zmiana mocy DW10F 150->180 KM Forscanem

Mam mondeo mk5 może wiesz co zrobić żeby wyłączenie tego ass było jak się należy ja wyłączyłem forscanem fakt o ass nie czytałem zbyt dużo jeśli masz jakąś wiedzę to prosił bym o jakieś wskazówki
Kamil fusion czy mondeo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2021, 20:27   #403
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Kamil fusion czy mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... prosił bym o jakieś wskazówki
Wystarczy umiejętność posługiwania się forumową "szukajką".
Na platformie Mondeo MK5 nie ma opcji na poprane "wyprogramowanie" ASS. Taką decyzję podjęli projektanci modelu.
Jedyna metoda poprawna i bez skutków ubocznych - to zastosowanie "moduliku" do "naciskania" przycisku wyłączania ASS np. 5 sekund po włączeniu zapłonu.
Daje "wyłączony domyślnie ASS" pozostawiając pełną funkcjonalność auta zgodnie z założeniami projektantów. Do tego - jak się chce - to ASS zawsze sobie można włączyć przyciskiem...
Rozwiązanie proste w realizacji i nieszkodliwe. Z tego co pamiętam, to zdaje się kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] robi to na przekaźniku czasowym a na niemieckim forum dostępny jest projekt mini-modułu do takiego wyłączania ASS zrobiony na ATTINY... Własną wersję takiego mini-moduliku wyprodukował też Kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] .

A co do "nie czytałem o ASS" - sporo do nadrobienia i to w dodatku we właściwym dziale... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 13-02-2021, 21:25   #404
lukaszooo
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020

Wyłączyłem ASS w mondeo mk5 juz w ok 20 sztukach z zastrzeżeniem iż każdego klienta zawsze informuje co dokładnie robie a niestety nie robi tego praktycznie nikt..... Zgłasza sie pan na wyłaczenie Start Stopu wiec po co mu tłumaczyć jakie sa tego efekty, jeszcze sie rozmyśli i nie będzie zarobku..... Nie chce rzucać konkretnych oskarżeń ale dzieje sie tak naprawde często

Wiemy co robi wyłączenie BMS ale jakie daje to skutki już nie bardzo. W swoim aucie nie mam ASS więc nie przeprowadziłem nigdy zadnych dłuższych pomiarów i posiłkuje sie informacjami od klientów którym to robiłem lub którym wracałem do stanu oryginalnego bo ktoś ich nie uświadomił co dokładnie było zrobione w ich autach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli w aucie jest nowy dobry akumulator to nikt nie zgłasza problemów. Jeśli w aucie akumulator jest oryginalny czyli powiedzmy 5 letni co na dzisiejsze czasy kwalifikuje go do wymiany, zaczynają się problemy. Miałem już dwóch klientów którzy bezpośrednio po wyłaczeniu ASS po dwóch/trzech tygodniach wracali ponieważ akumulator z dnia na dzień padał nawet po trasie 200-300km. Może to być zbieg okoliczności lub jakiś faktyczny problem z doładowywaniem.
Miedzy innymi w tym celu wyposażyłem sie w urządzenie badające szczegółowo ładowanie akumulatora i jego dokładne parametry. Jak trafi sie auto które zostanie u mnie dłużej to pobawie się w pomiary.

Ostatnio edytowane przez lukaszooo ; 13-02-2021 o 21:29
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2021, 21:27   #405
Kamil fusion czy mondeo

Dzięki za informacje czyli wlacze ass jeśli ma to wprowadzić problemy z zarządzaniem ładowania jeszcze raz wielkie dzięki!człowiek kupi kabel obejrzy coś i myśli to takie proste....będę szukał info na temat przekaźnika czasowego
Stary 13-02-2021, 21:48   #406
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał Kamil fusion czy mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...będę szukał info na temat przekaźnika czasowego
Na przykład (nie weryfikowałem, czy to będzie działać, bo ja osobiście jestem zwolennikiem zrobienia tego na ATTINY...):
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Czas T1 ustawić na np. 5sek.
Czas T2 ustawić na np. 6sek.
Da to w efekcie 1sek. impuls na obwód przycisku ASS ("naciśnięcie" przycisku przez 1 sekundę) po upływie 5 sekund od włączenia zapłonu.

Układ prosty "jak budowa cepa" - zasilanie z napięcia po zapłonie, na wejście NO z jednej strony masa a z drugiej wyjście na sygnał przełącznika ASS.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 13-02-2021 o 21:57
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2021, 22:34   #407
Kamil fusion czy mondeo

Attiny ?co to takiego?ten przekaźnik faktycznie ma sens taki automat ass he
Stary 14-02-2021, 00:19   #408
tedi_k
FCP member

Cytat:
Attiny ?...
Na przykład: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 14-02-2021 o 00:22
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2021, 06:38   #409
Kamil fusion czy mondeo

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] znalazłem na YT gość robi na tym urządzeniu napisałem do niego może wyśle schemat jak to podłączyć.....czy taka opcja nie spowoduje błędów ?wiadomo instalacja jest czuła na różne urządzenia
Stary 14-02-2021, 10:43   #410
tedi_k
FCP member

Cytat:
...czy taka opcja nie spowoduje błędów ?wiadomo instalacja jest czuła na różne urządzenia
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
Jedyna metoda poprawna i bez skutków ubocznych - to zastosowanie "moduliku" do "naciskania" przycisku wyłączania ASS np. 5 sekund po ...
Co można jeszcze więcej napisać???
Odpowiedz

Zasady postowania