Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-01-2016, 22:05   #401
wilczak
ford::average

Imię: Łukasz
Model: S-max/Subaru
Silnik: 2.5T/3
Rocznik: 2009/2006
Domyślnie Odp: Czujniki ciśnienia w oponach

Cytat:
Napisał pgrob Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na wentylu masz aluminiową nakrętkę.
Mam trzy metalowe, nie zwracałem uwagi czy są akurat aluminiowe, i jedną plastikową, ale w samochodzie gdzieś znalazłem tą czwartą,

Cytat:
Napisał pgrob Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdy trochę pojeździsz to znów pojawią się kreski i komunikat obłędzie zniknie.
Tak też się stało.

pozdr

wilczak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2016, 22:31   #402
pgrob
ford::professional

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008

Nie chodziło mi o aluminiową nakrętkę na końcówce wentyla (tak naprawdę jest to plastik w kolorze srebrnym) tylko raczej o zakończony sześciokątem aluminiowy "komin", który trzyma czujnik na feldze. Poniżej masz zdjęcie czujników.

Jeżeli pojawiły się ponownie kreski tzn. że nie masz czujników w zimówkach.
Jak będziesz się znów bawił ELMConfigiem to wartrości ciśnienia pojawią się ponownie. Tak jak pisałem wcześniej podejrzewam że są to ostatnie wartości odczytane z kół z czujnikami.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_2030.jpg (94.9 KB, 80 wyświetleń)
pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2016, 20:53   #403
wilczak
ford::average

Imię: Łukasz
Model: S-max/Subaru
Silnik: 2.5T/3
Rocznik: 2009/2006

to teraz rozwiałeś moje wątpliwości, w zimówkach ich nie ma, przy okazji sprawdzę jak to wygląda w letnich.
pozdr
wilczak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2016, 17:41   #404
galloper
ford::advanced

Imię: Rafal
Model: S-MAX
Silnik: 1,5 EB
Rocznik: 2015

Dziś miałem wymieniane koła + nowe czujniki. Czy one automatycznie powinny zczytać wartość cisnienia? Czy tez trzeba je jakoś do tego "zmusić"? Po wymianie kół mam pokazywaną wartość ciśnienia z kół letnich (wulkanizator powiedział, że pompował inne wartości). Nie ma też żadnego komunikatu, ze coś jest nie tak. Wygląda tak, jakby się system zawiesił i pokazuje wynik poprzednich kół. Aktualizacja ciśnienia z panela użytkownika nic nie zmienia.
galloper jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2016, 18:00   #405
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI

Trzeba przejechać około 5-10km by nowe wskazania się pokazały.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2016, 18:38   #406
galloper
ford::advanced

Imię: Rafal
Model: S-MAX
Silnik: 1,5 EB

Dzięki. Tyle jeszcze nie przejechałem. W serwisie Ford powiedzilei mi, ze wystraczy 300m.
galloper jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2016, 18:46   #407
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI

300m to na bank za mało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2016, 09:01   #408
Xfelgi.pl
ford::amateur

Imię: Michał
Model: FOCUS
Silnik: 2.0

Cytat:
Napisał galloper Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziś miałem wymieniane koła + nowe czujniki. Czy one automatycznie powinny zczytać wartość cisnienia? Czy tez trzeba je jakoś do tego "zmusić"? Po wymianie kół mam pokazywaną wartość ciśnienia z kół letnich (wulkanizator powiedział, że pompował inne wartości). Nie ma też żadnego komunikatu, ze coś jest nie tak. Wygląda tak, jakby się system zawiesił i pokazuje wynik poprzednich kół. Aktualizacja ciśnienia z panela użytkownika nic nie zmienia.

Cześć.

od 05/2006 do 05/2015 producent podaje synchronizacje przez OBD.
od 06/2015 sam resetujesz system z poziomu menu kierowcy.

Xfelgi.pl

Bump: Na początku napompuj o 0,5 bara więcej niż zaleca producent, jak już się zsynchronizuje to ustawisz sobie tak jak powinno być.

Inna sprawa ze nie zawsze tam gdzie producent podaje synchronizację przez OBD, synchronizacja za pomocą narzędzia jest konieczna ....

Xfelgi.pl
Xfelgi.pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2016, 12:24   #409
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - nie wprowadzaj w błąd. System sam wykryje czujniki. Nic nie należy robić, bo nie ma to sensu. Kwestia tylko przejechania jakiegoś dystansu.

Ja miałem jeden bardzo uparty czujnik, który potraktowałem jako uszkodzony, ale nie miałem czasu go zmieniać. Nagle po dwóch tygodniach pojawił się i śmiga. Natomiast wiem z doświadczenia, że 3-5 km i 99% czujników pojawia się.
Stary 15-01-2016, 22:58   #410
Xfelgi.pl
ford::amateur

Imię: Michał
Model: FOCUS
Silnik: 2.0

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - nie wprowadzaj w błąd. System sam wykryje czujniki. Nic nie należy robić, bo nie ma to sensu. Kwestia tylko przejechania jakiegoś dystansu.

Ja miałem jeden bardzo uparty czujnik, który potraktowałem jako uszkodzony, ale nie miałem czasu go zmieniać. Nagle po dwóch tygodniach pojawił się i śmiga. Natomiast wiem z doświadczenia, że 3-5 km i 99% czujników pojawia się.

Na jakiej podstawie zakładasz że każdy ma taki sam system jak Twój ? Rożne systemy były montowane w rożnych rocznikach.

Zakładam że jest to najnowszy wersja systemu TPMS jaka dostepna jest w fordzie i jest tak jak napisałem.

Switch on ignition; using the information display control, select; vehicle settings; tyre pressure sys; press and hold OK button until confirmation appears; if your vehicle has a tire pressure monitoring system reset button, press and hold button until confirmation appears.

Xfelgi.pl
Xfelgi.pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania