Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Tuning
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-11-2014, 12:19   #411
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Podniesienie mocy 1.6 ecoboost 150KM?

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - co do intercoolera wejdzie, to z niego wyjdzie. Kondenzacja par wodnych w intercoolerze to raczej efekt nie pożądany, który może prowadzić do uszkodzenia silnika. Twoja teoria jest błędna. Inna sprawa to chłodzenie intercoolera wodą od strony zewnętrznej czy dotrysk wody do cylindrów...

Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2014, 12:44   #412
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004

Aha, znaczy że wg Ciebie powietrze jest wilgotne tylko zasysane, a już na zewnątrz IC jest jakieś cudownie inne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak masz tak niedorzeczne założenia brzegowe to tak, moja "teoria" jest błędna, ale tylko w tak wyimaginowanej rzeczywistości jaką sam wykreowałeś.

Zejdź na ziemieu, zastosuj te same warunki dla całości równania i wtedy możemy podyskutować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Struna jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2014, 13:07   #413
Atlis

Moja rzeczywistość niestety poparta jest prawami fyziky, natomiast twoja poparta jest niczym.

Jezeli masz ochotę o tym podyskutować, proszę bardzo. Choć obawiam się, że nic to nie da.
Stary 05-11-2014, 13:44   #414
kocur
ford::average

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024

Myślę że wiedza Struny poparta jest wieloletnim doświadczeniem w branży Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakbym oddawał auto do tuningu to wolę kogoś z praktyką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zgodnie z prawami fizyki powietrze gwałtownie ochłodzone (jak w IC) może się skraplać.

ps1.

Jak kiedyś byłem na kupnie Volvo to czytałem że niektóre modele mają specjalny otwór w IC gdzie skroplona woda sobie kapie na asfalt. Wiadomo że skraplanie powietrze nie jest wskazane ale tak się czasami dzieje. Temat był na jednym forum poruszany.

ps2. literówki!

Ostatnio edytowane przez kocur ; 05-11-2014 o 13:48
kocur jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2014, 13:54   #415
Atlis

kocur - ja absolutnie nie kwestionuję doświadczenie Struny, broń Boże! Ja kwestionuję jego tezę.
Stary 05-11-2014, 14:25   #416
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

o czym Wy gadacie?
Struna miał na myśli, że wilgotne powietrze znacznie lepiej chłodzi IC, z prostej przyczyny, wilgoć która osadza się na IC szybko odparowuje, a to powoduje mocne schładzanie, dlatego doładowane jednostki lepiej generują moc w chłodzie i dużej wilgotności
i dalej, nawet jeśli wilgotne suche powietrze jest gęściejsze, wilgotne, w procesie spalania, generuje większa objętość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2014, 14:32   #417
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Ale wiesz Grzesiu, kolega ma swoją fizykę, którą stosuje wybiorczo do pojedynczych układów silnika, a silnika jako całości chyba nie ogarnia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z przykrością stwierdzam, że szkoda mi czasu na kopanie się z koniem i wyjaśnienie komuś na czym polega koło.
Stary 05-11-2014, 14:37   #418
Atlis

heko - doładowany silnik nie działa lepiej w wilgotnym powietrzu nigdy. Chłodnym i suchym tak, bo tylko suche i chłodne powietrze ma największą gęstość. Woda nie będzie się w IC skraplać i szybko odparowywać, to jest przecież kompletnie przeciwko logice. Albo jest IC chłodny i ciepłe powietrze w niego wchodzi i woda jest skraplana i do momentu kiedy IC się nie zagrzeje to tam pozostaje, albo jest IC już nagrzany i wilgotne powietrze się w nim schłodzi, ale nie na tyle, by doszło do skraplania, czyli to co w niego wejdzie, to z niego wyleci.

I ostatecznie to co Struna nie zrozumiał - chłodzenie intercoolera zzewnątrz nie ma żaden wpływ na to, co jaka jest zawartość wody w powietrzu, które trafi z turba przez intercooler do silnika. Jeżeli intercooler jest gorący, woda na niego natryskiwana poprostu na IC odparuje i tym go chłodzi. Z resztą wystarczy z nagrzanym IC podjechać na myjnie i skutki można szybko zobaczyć.
Stary 05-11-2014, 15:28   #419
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Chłopie, nie dopisuj mi słów których nie użyłem, bo tego nie dzierżę i włącza mi się gruby komplikator.

Naucz się czytać ze zrozumieniem - choć w sumie mam to w dupie, bo dyskutować z ignorangami nie zamierzam.

No offence.
Stary 05-11-2014, 15:44   #420
Atlis

Cytat:
Napisał Atlis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Inna sprawa to chłodzenie intercoolera wodą od strony zewnętrznej czy dotrysk wody do cylindrów...
Cytat:
Napisał Struna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aha, znaczy że wg Ciebie powietrze jest wilgotne tylko zasysane, a już na zewnątrz IC jest jakieś cudownie inne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie pamiętasz co napisałeś, czy mi się śni?

Najwyraźniej nie zrozumiałeś, że ja nie mówię o stronie ciepłej i zimnej intercoolera, tylko o tym co jest w środku i co jest na zewnątrz...

Na twoim miejscu usiadłbym na spokojnie, przeczytał co napisałem, pomyślałbym i potem zaczął dyskusję od nowa, bo na razie tylko próbujesz w sposób nie umiętny okazać swoją wyższość nade mną popartą doświadczeniem, ale kompletnym brakiem wiedzy teoretycznej.

Ostatnio edytowane przez Atlis ; 05-11-2014 o 15:48
Odpowiedz

Tagi
1.6 ecoboost , ecoboost , focus , mk3

Zasady postowania