![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#411 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
no ale Pulse tlumaczy, ze silnik sie wylaczy ale za chwile sie wlacza pewnie zeby schlodzic temp w aucie. A wtedy juz nogi na hamulcu nie musisz miec.
Inna sprawa ze przy wlaczonym aucie HLA sie wylacza po 5 sek po zdjeciu nogi z hamulca. Wiec to tez nie jest normalne zeby te noge z hamulca zdejmowac. HLA sluzy do pomocy w ruszaniu pod gore a nie jako reczny hamulec
|
|
|
#412 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-04-2010
Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#413 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-04-2006
Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015
|
Jakie D? A co jak masz manualną skrzynie? Hill Holder sam hamuje auto, więc stopy na hamulcu nie musisz trzymać. A jak klima włączy silnik kiedy stopy na hamulcu nie masz to auto się stacza.
Tak czy owak, owocnego wieczoru. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#414 |
|
|
Dlatego w pierwszym poście na ten temat zastrzegłem, że piszę jak to działa w automacie. Nie miałem auta w manualu ze Start/Stop
|
|
|
|
|
|
#415 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
, jak napisalem, w MDO to nie jest hill holder czy jakas tam forma recznego hamulca. Ten system sie uzywa tylko w momencie ruszania pod gore a nie podczas stania.
Instrukcja podaje ze po 2-3 sek od puszczenia hamulca HLA sie wylaczy a ty bys chcial stac na swiatlach caly czas (choc rozumiem twoje zaskoczenie)? IMO nie nalezy oczekiwac aby HLA trzymalo po wylaczeniu silnika - pewnie trzyma tylko dlatego ze jest utrzymane cisnienie w ukladzie hamulcowym. W momencie uruchomienia silnika to cisnienie spada.
|
|
|
#416 |
|
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
HLA czyli hill holder aktywuje sie tylko na wzniesieniu i i trzyma auto jakies 3-4sek po puszczeniu hamulca, ulatwia po prostu ruszanie pod gorke bez "recznego"
|
|
|
|
|
|
#417 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 29-04-2011
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
|
wybiło własnie 13 000 więc może czas na opisanie kilku rzeczy....
to co mnie najbardziej irytuje, denerwuje, wkurza, za każdym razem jak tylko odpalę silnik prosto w oczy krzyczy ze jestem debilem - to cholerny kompas pomiędzy zegarami z którym mam dwie opcji - mogę włączyć albo wyłączyć. Chyba nic w zadnym samochodzie nigdy mnie tak nie irytowało jak to. Niestety dowiedziałem się o tym za późno - bo po tym jak odebrałem samochód. Generalnie jak na konsoli środkowej jest mały wyświetlacz to nic z niego nie wyświetla się na zegarach, ani rds, ani bluetooth, nic.. jest kompas... rewelacja. genialne rozwiązanie. Z grubsza zostałem troszkę wprowadzony w błąd, bo usłyszałem przy zakupie ze są dwie opcje - albo nawigacja z dużym wyświetlaczem za 7k, albo mały wyświetlacz. żyjąc w przekonaniu że przy małym wyświetlaczu i tak będę miał wszystko na zegarach, ani chwili się nie zastanawiałem, i dupa. No dobrze troszkę się wyżaliłem, a teraz do rzeczy.... usterki/wady fabryczne: - czas połączenia na małym wyświetlaczu kończy się 59:59 - Ford nie przewidział że można rozmawiać dłużej przez telefon. - odległość do stacji benzynowej - tutaj wydaje mi się że 999km jest maksymalną wartością, chociaż w s-maxie czasem pokazywał 1500km. - prawy zamek maski - czasem nie zaskakuje, albo odpina sie czasem... - musze to zglosic w serwisie, - z poważniejszych rzeczy - podczas delikatnego ruszania do przodu czy do tylu jest jakieś stukanie, zgłoszone do serwisu, podobno odkleiły się półosie, i trzeba je ponownie wkleić... niestety auto najlepiej jakby wstawic rano a odebrac nastepnego dnia, wiec czekam na jakis luzniejszy dzien... - czasem czujniki cofania potrafią się same wyłączyć, kilka razy bym się mocno zdziwił, bo jedyna widoczna informacja jest obok dźwigni zmiany biegów - troszkę bezsensu, -keyfree - czasem tylne prawe drzwi nie chca otworzyć samochodu.. ostatnio tez dziwna sytuacja - bo niby sie zamykał - ale lusterka się nie składały, po kilku otwarciach i zamknięciach z pilota zaczęło działać.. w sumie innych zastrzeżeń nie mam, wcześniej jeździłem s-maxem, do rożnie działających automatycznych wycieraczek sie przyzwyczaiłem, klima wedlug mnie działa ok, na początku dziwny byl taki krótszy fotel, po kilku km stwierdzam ze i tak są bardzo wygodne. jestem milo zaskoczony spalaniem, i ogolnie komputerem, z grubsza na kazdym tankowaniu jestem jakies 100zl do przodu wzgledem s-maxa, s-max pokazywal na komputerze 7-8, palil 10-12, modeo pokazuje ok 8, i rzeczywiscie mniej wiecej tyle pali. 160-180 - autostrada jakies 400km - spalanie wyszlo ok 9. 120-130 - autostrada w druga strona - 5,3... 2.0 diesel - 150km generalnie dosyc dlugo szukalem przed zakupem informacji o spalaniu przy wlasnie predkosciach przelotowych, i nigdzie nie moglem znalezc.. wiec moze chociaz tutaj komus sie to przyda... - dodam jeszcze - dziwne zachowanie opcji start stop - z grubsza nie mam zielonego pojecia - ale czasem nie wylacza silnika - nie wiem z czym to jest zwiazane...? nie umiem jeszcze okreslic w jakich dokladnie warunkach to wystepuje ale tak jest... - w manualu - ruszenie kierownica nie uruchamia silnika - wydaje mi sie ze w automacie uruchamialo, - w sumie tak mi jeszcze przyszlo do glowy - ze w manualu mozna wrzucic bieg przy wylaczonym silniku - ciekawe czy sie wtedy silnik uruchomi... Ostatnio edytowane przez ziem ; 09-08-2015 o 03:02 |
|
|
|
|
|
#418 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011
|
Start stop może nie działać kiedy chłodzi wnętrze, jest słabiej naładowany akumulator, jest rozegrany silnik... Parametrów jest masa.
W manualu, jeżeli przy włączonym start stop wrzucisz bieg, wyskoczy komunikat. Wrzucasz na luz i silnik po naciśnięciu sprzęgła normalnie rusza. |
|
|
|
|
|
#419 | |
|
|
Cytat:
- w automacie ruszenie kierownicą też nie uruchamia silnika, nie bardzo rozumiem po co taki ruch miałby go uruchamiać BTW jutro zgłaszam też skrzypienie fotela kierowcy gdzieś na łączeniu siedziska z oparciem i cykanie w okolicy regulacji wysokości pasa kierowcy. To są na szczęście pierdoły, jadę głównie po to, żeby sprawdzili co to mogło być za walenie w komorze silnika przy odpaleniu. Na szczęście zdarzyło się to tylko raz (opisane gdzieś powyżej). |
|
|
|
|
|
|
#420 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 29-04-2011
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
|
Generalnie na karbowanych zjazdach jest ok. Slychac to dobrze jak trzymając hamulec puszczam sprzęgło na 1 lub wstecznym - taki klik lub przeskok. Podobno w tym modelu pol osie sa wklejone w gniazdo... Jakies... Tak mi powiedzieli w serwisie i czasem klej puszcza...
Nie wiem zobaczymy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|