Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-08-2015, 19:39   #411
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] no ale Pulse tlumaczy, ze silnik sie wylaczy ale za chwile sie wlacza pewnie zeby schlodzic temp w aucie. A wtedy juz nogi na hamulcu nie musisz miec.
Inna sprawa ze przy wlaczonym aucie HLA sie wylacza po 5 sek po zdjeciu nogi z hamulca. Wiec to tez nie jest normalne zeby te noge z hamulca zdejmowac. HLA sluzy do pomocy w ruszaniu pod gore a nie jako reczny hamulec

Stary 07-08-2015, 19:44   #412
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] no ale Pulse tlumaczy, ze silnik sie wylaczy ale za chwile sie wlacza pewnie zeby schlodzic temp w aucie. A wtedy juz nogi na hamulcu nie musisz miec.
Jak nie musisz mieć nogi na hamulcu? Przecież w trybie D jak stoisz np. na czerwonym to zawsze trzymasz hamulec bo inaczej auto jedzie do przodu. Tylko VW ma AUTO HOLD, Ford tego nie ma. Może ja faktycznie nie kumam, sorry, upał, drugi Desperados wypity, World of Tanks odpalone i to są skutkiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2015, 20:04   #413
Pulse
ford::professional

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015

Jakie D? A co jak masz manualną skrzynie? Hill Holder sam hamuje auto, więc stopy na hamulcu nie musisz trzymać. A jak klima włączy silnik kiedy stopy na hamulcu nie masz to auto się stacza.
Tak czy owak, owocnego wieczoru. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2015, 20:07   #414
kruger

Dlatego w pierwszym poście na ten temat zastrzegłem, że piszę jak to działa w automacie. Nie miałem auta w manualu ze Start/Stop
Stary 07-08-2015, 20:18   #415
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , jak napisalem, w MDO to nie jest hill holder czy jakas tam forma recznego hamulca. Ten system sie uzywa tylko w momencie ruszania pod gore a nie podczas stania.

Instrukcja podaje ze po 2-3 sek od puszczenia hamulca HLA sie wylaczy a ty bys chcial stac na swiatlach caly czas (choc rozumiem twoje zaskoczenie)?
IMO nie nalezy oczekiwac aby HLA trzymalo po wylaczeniu silnika - pewnie trzyma tylko dlatego ze jest utrzymane cisnienie w ukladzie hamulcowym. W momencie uruchomienia silnika to cisnienie spada.
Stary 07-08-2015, 20:44   #416
slawek-kali

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

HLA czyli hill holder aktywuje sie tylko na wzniesieniu i i trzyma auto jakies 3-4sek po puszczeniu hamulca, ulatwia po prostu ruszanie pod gorke bez "recznego"
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2015, 02:56   #417
ziem
FCP member

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci

wybiło własnie 13 000 więc może czas na opisanie kilku rzeczy....

to co mnie najbardziej irytuje, denerwuje, wkurza, za każdym razem jak tylko odpalę silnik prosto w oczy krzyczy ze jestem debilem - to cholerny kompas pomiędzy zegarami z którym mam dwie opcji - mogę włączyć albo wyłączyć. Chyba nic w zadnym samochodzie nigdy mnie tak nie irytowało jak to. Niestety dowiedziałem się o tym za późno - bo po tym jak odebrałem samochód. Generalnie jak na konsoli środkowej jest mały wyświetlacz to nic z niego nie wyświetla się na zegarach, ani rds, ani bluetooth, nic.. jest kompas... rewelacja. genialne rozwiązanie.
Z grubsza zostałem troszkę wprowadzony w błąd, bo usłyszałem przy zakupie ze są dwie opcje - albo nawigacja z dużym wyświetlaczem za 7k, albo mały wyświetlacz. żyjąc w przekonaniu że przy małym wyświetlaczu i tak będę miał wszystko na zegarach, ani chwili się nie zastanawiałem, i dupa. No dobrze troszkę się wyżaliłem, a teraz do rzeczy....

usterki/wady fabryczne:
- czas połączenia na małym wyświetlaczu kończy się 59:59 - Ford nie przewidział że można rozmawiać dłużej przez telefon.
- odległość do stacji benzynowej - tutaj wydaje mi się że 999km jest maksymalną wartością, chociaż w s-maxie czasem pokazywał 1500km.

- prawy zamek maski - czasem nie zaskakuje, albo odpina sie czasem... - musze to zglosic w serwisie,

- z poważniejszych rzeczy - podczas delikatnego ruszania do przodu czy do tylu jest jakieś stukanie, zgłoszone do serwisu, podobno odkleiły się półosie, i trzeba je ponownie wkleić... niestety auto najlepiej jakby wstawic rano a odebrac nastepnego dnia, wiec czekam na jakis luzniejszy dzien...

- czasem czujniki cofania potrafią się same wyłączyć, kilka razy bym się mocno zdziwił, bo jedyna widoczna informacja jest obok dźwigni zmiany biegów - troszkę bezsensu,

-keyfree - czasem tylne prawe drzwi nie chca otworzyć samochodu.. ostatnio tez dziwna sytuacja - bo niby sie zamykał - ale lusterka się nie składały, po kilku otwarciach i zamknięciach z pilota zaczęło działać..

w sumie innych zastrzeżeń nie mam, wcześniej jeździłem s-maxem, do rożnie działających automatycznych wycieraczek sie przyzwyczaiłem, klima wedlug mnie działa ok, na początku dziwny byl taki krótszy fotel, po kilku km stwierdzam ze i tak są bardzo wygodne.
jestem milo zaskoczony spalaniem, i ogolnie komputerem, z grubsza na kazdym tankowaniu jestem jakies 100zl do przodu wzgledem s-maxa, s-max pokazywal na komputerze 7-8, palil 10-12, modeo pokazuje ok 8, i rzeczywiscie mniej wiecej tyle pali.
160-180 - autostrada jakies 400km - spalanie wyszlo ok 9.
120-130 - autostrada w druga strona - 5,3...
2.0 diesel - 150km

generalnie dosyc dlugo szukalem przed zakupem informacji o spalaniu przy wlasnie predkosciach przelotowych, i nigdzie nie moglem znalezc.. wiec moze chociaz tutaj komus sie to przyda...

- dodam jeszcze - dziwne zachowanie opcji start stop - z grubsza nie mam zielonego pojecia - ale czasem nie wylacza silnika - nie wiem z czym to jest zwiazane...? nie umiem jeszcze okreslic w jakich dokladnie warunkach to wystepuje ale tak jest...

- w manualu - ruszenie kierownica nie uruchamia silnika - wydaje mi sie ze w automacie uruchamialo,
- w sumie tak mi jeszcze przyszlo do glowy - ze w manualu mozna wrzucic bieg przy wylaczonym silniku - ciekawe czy sie wtedy silnik uruchomi...

Ostatnio edytowane przez ziem ; 09-08-2015 o 03:02
ziem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2015, 09:37   #418
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011

Start stop może nie działać kiedy chłodzi wnętrze, jest słabiej naładowany akumulator, jest rozegrany silnik... Parametrów jest masa.

W manualu, jeżeli przy włączonym start stop wrzucisz bieg, wyskoczy komunikat. Wrzucasz na luz i silnik po naciśnięciu sprzęgła normalnie rusza.
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2015, 10:23   #419
kruger

Cytat:
Napisał ziem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

- z poważniejszych rzeczy - podczas delikatnego ruszania do przodu czy do tylu jest jakieś stukanie, zgłoszone do serwisu, podobno odkleiły się półosie, i trzeba je ponownie wkleić... niestety auto najlepiej jakby wstawic rano a odebrac nastepnego dnia, wiec czekam na jakis luzniejszy dzien...

- czasem czujniki cofania potrafią się same wyłączyć, kilka razy bym się mocno zdziwił, bo jedyna widoczna informacja jest obok dźwigni zmiany biegów - troszkę bezsensu,
- w manualu - ruszenie kierownica nie uruchamia silnika - wydaje mi sie ze w automacie uruchamialo,
- przy trochę ostrzejszym ruszeniu, niezależnie czy do tyłu czy do przodu słyszę z zawieszenia takie metaliczne dźwięki jakby pęk kluczy dzwonił. Słychać to również jak zjeżdżam do podziemnego garażu gdzie jest karbowany podjazd. Ponieważ się to nasila jutro jestem umówiony z tym w serwisie. Może to też półosie ale od czego one mają się odkleić? Tam jest cokolwiek na klej? Może chodzi o jakieś gumowane elementy, które się odkleiły i przez to elementy metalowe stukają o siebie?
- w automacie ruszenie kierownicą też nie uruchamia silnika, nie bardzo rozumiem po co taki ruch miałby go uruchamiać

BTW jutro zgłaszam też skrzypienie fotela kierowcy gdzieś na łączeniu siedziska z oparciem i cykanie w okolicy regulacji wysokości pasa kierowcy. To są na szczęście pierdoły, jadę głównie po to, żeby sprawdzili co to mogło być za walenie w komorze silnika przy odpaleniu. Na szczęście zdarzyło się to tylko raz (opisane gdzieś powyżej).
Stary 09-08-2015, 14:02   #420
ziem
FCP member

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Domyślnie

Generalnie na karbowanych zjazdach jest ok. Slychac to dobrze jak trzymając hamulec puszczam sprzęgło na 1 lub wstecznym - taki klik lub przeskok. Podobno w tym modelu pol osie sa wklejone w gniazdo... Jakies... Tak mi powiedzieli w serwisie i czasem klej puszcza...
Nie wiem zobaczymy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ziem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania