Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-05-2021, 22:42   #411
mdxmd
ford::average

Model: Ford mondeo
Silnik: 2.0tdci 163KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

Cytat:
Napisał mondeo_owner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Słuchajcie, jeszcze dwie rzeczy mnie zainteresowały. Pierwsza to ta zmienne geometria turbo. Jakie tam powinny być wartości? U mnie na biegu jałowym pokazuje 95.26%. Po dodaniu gazu do 3rpm i trzymaniu rośnie, spada do ok 70%. Popatrzcie tu:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

I kolejna sprawa to MAP i MAF sensor i wartości na zgaszonym silniku (zapłon włączony):
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jeden PID z MAP pokazuje 73kPa, drugi 101kPa natomiast bardziej mnie zastanawia MAF. Przecież on powinien chyba pokazywać 0 bo nic przez niego aktualnie nie przepływa. Tymczasem pokazuje 1.87g/s. To normalne?
MAF pokazuje dobrze,
generalnie tych parametrów nie ogarniesz na zasadzie ile być powinno, bo to parametry dynamiczne zależne od siebie

Odnośnie napięcia czunika kopiowania turbo, u mnie przy nagrzanym silniku po przejechaniu ok 12km na wolnych obrotach napięcie 3.08V, przy ruszaniu z miejsca oraz gdy dodam gazu na chwilę podbija do 3.26V aby rozpędzić turbinę, później spada stosownie do ilości gazu i wartości ciśnienia doładowanie

Atari, dochodzę o podobnych wniosków jak Ty, pompuje ciśnienie tylko po to aby egr pompował spaliny.... ja jeszcze mam taki pomysł, zrobię za przepływomierzem króciec np. 5mm, wężyk i regulowany zaworek (lewe powietrze) to zaniży wskazanie MAF a tym samym sterownik będzie zmuszony do przymknięcia EGR, inna opcja to zmiana mapy EGR.

Generalnie z tego co obserwuję to dopóki ciśnienie doładowania nie osiągnie powyżej 1bar ponad ciśnienie atm, auto wogóle nie jedzie, coś tam się rozpędza ale to nędza... kompletnie tego nie rozumiem bo miałem wiele aut, gdzie przy takim doładowaniu auto wyrywało już konkretnie a przy ciśnieniu 1,1bar było to już moc maksymalna rzędu 110KM.

Niestety ale usterki nie ma i jak pisze kolega, poszukiwania to strata czasu i pieniędzy, pozostaje modyfikacja mapy lub wyrzucenie EGR. Dlaczego ? bo nawet jeżeli cały układ jest sprawny (turbo, MAF, EGR...) to na szarym końcu tej układani siedzi szerokopasmowa sonda lambda... która ostatecznie informuje sterownik ! stary mało tlenu spaliny słabe.....! co robi sterownik pakuje turbo na maksymalne obroty, na co zaraz MAF daje sygnał za dużo powietrza otwieraj EGR ... i tak wkoło silnik musi się zmagać z nadmiernym doładowaniem i spalinami zamiast dawać moc na koła. Hu..nia to wszystko. Albo normy emisji spalin albo jazda.

Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 26-05-2021 o 23:01
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2021, 22:47   #412
mondeo_owner

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi

Ale jesteś pewien że MAF wskazuje dobrze? 1.87g/s na zgaszonym silniku? to skąd on to powietrze ciągnie? Bo żeby było jasne, to co pokazałem na zdjęciu, nie na filmie, to wskazania na zgaszonym silniku. MAF 1.87g/s, MAP 73 i 101kPa. Też na zgaszonym. Przecież przy zgaszonym silniku powietrze przez dolot nie przepływa. No chyba że ja źle rozumiem zasadę jego działania ale to co udało mi się w między czasie znaleźć, to wszędzie mówią że silnik zgaszony = 0g/s
mondeo_owner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2021, 23:02   #413
mdxmd

Cytat:
Napisał mondeo_owner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale jesteś pewien że MAF wskazuje dobrze? 1.87g/s na zgaszonym silniku? to skąd on to powietrze ciągnie? Bo żeby było jasne, to co pokazałem na zdjęciu, nie na filmie, to wskazania na zgaszonym silniku. MAF 1.87g/s, MAP 73 i 101kPa. Też na zgaszonym. Przecież przy zgaszonym silniku powietrze przez dolot nie przepływa. No chyba że ja źle rozumiem zasadę jego działania ale to co udało mi się w między czasie znaleźć, to wszędzie mówią że silnik zgaszony = 0g/s
tak jest i tak ma być na 1000%, wymieniałem już MAF bo myślałem, że uszkodzony....
MAP pokazuje Ci ciśnienie atmosferyczne, więc nie może to być 0, na zgaszonym silniku wartość będzie zbliżona ciśnieniu atmosferycznemu (pid BARO)

chociaż faktycznie twoje parametry MAP są dziwne, jeden 73 a drugi 101 to ten sam parametr różni się tylko dokładnością.

Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 26-05-2021 o 23:10
Stary 26-05-2021, 23:10   #414
mondeo_owner

No to bardzo dziwne bo dałbym sobie głowę uciąć że on nie powinien pokazywać nic na wyłączonym silniku. Zastanawiam się też czy te wartości nie są zbyt wysokie. Znalazłem ciekawy artykuł, taki mocno techniczny, opisujący zasadę działania tego czujnika i tam było napisane, że wartości na biegu jałowym, powinny mniej więcej odpowiadać pojemności silnika czyli jeżeli silnik ma pojemność 2 litrów, to MAF na biegu jałowym powinien wskazywać +/- 2g/s. Podczas obciążenia wartość tą mnoży się przez 40 czyli przy obciążonym silniku, MAF powinien wskazywać +/- 2*40 = +/- 80g/s. I problemem jest kiedy te wartości mocno odstają od normy i np zamiast 2g/s z jakąś tam tolerancją, pokazuje np 8g/s lub więcej bo to już oznacza kilkukrotnie za dużą wartość.
Stary 26-05-2021, 23:14   #415
mdxmd

Cytat:
No to bardzo dziwne bo dałbym sobie głowę uciąć że on nie powinien pokazywać nic na wyłączonym silniku. Zastanawiam się też czy te wartości nie są zbyt wysokie. Znalazłem ciekawy artykuł, taki mocno techniczny, opisujący zasadę działania tego czujnika i tam było napisane, że wartości na biegu jałowym, powinny mniej więcej odpowiadać pojemności silnika czyli jeżeli silnik ma pojemność 2 litrów, to MAF na biegu jałowym powinien wskazywać +/- 2g/s. Podczas obciążenia wartość tą mnoży się przez 40 czyli przy obciążonym silniku, MAF powinien wskazywać +/- 2*40 = +/- 80g/s. I problemem jest kiedy te wartości mocno odstają od normy i np zamiast 2g/s z jakąś tam tolerancją, pokazuje np 8g/s lub więcej bo to już oznacza kilkukrotnie za dużą wartość.
MAF na wolnych obrotach przy nagrzanym silniku ale bez obciążenia, klimy, świateł ok 6 g/s, tak mam u siebie, ale 2g/s to chyba nie realne no może gdyby zrzucić pasek osprzętu to może... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ile masz otwarcia % EGR na wolnych obrotach (rozgrzany silnik) ??

Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 26-05-2021 o 23:17
Stary 26-05-2021, 23:57   #416
mondeo_owner

Cytat:
Napisał mdxmd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ile masz otwarcia % EGR na wolnych obrotach (rozgrzany silnik) ??
Silnik rozgrzany, po 30 kilometrowej trasie i pół godzinnym postoju w garażu więc nie ostygł. PID EGRVPB1 (on chyba własnie wskazuje na otwarcie EGR-a) pokazuje 47,45%. Nie wiem czy to dużo czy mało.
Stary 27-05-2021, 00:08   #417
atari
ford::professional

Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
Rocznik: 2011

Pid map bierzemy z modułu pcm, w module obd(co kolwiek to jest) też jest map i ma takie wskazanie. Wężyk z lewym powietrzem może zadziałać... Ale jak silnik ma mapę ze przy takim otwarciu egr, takim maf I takim turbo powinno być takie ciśnienie, jak maf nie będzie pasował wywali błąd. Jak jest za dużo lewego powietrza wywala błąd o korelacji map a maf, jakoś tak to brzmiało. Maf na zgaszony. Ma mieć 1.87 bo to minimalne w kazanie dla tego czujnika.

Bump: Co do egr na wolnych u mnie bywało różnie, czasem wskazywał nawet 0, ale przeważnie koło 60-70 jak dobre pamiętam.
atari jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2021, 08:45   #418
mdxmd

Cytat:
Napisał atari Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pid map bierzemy z modułu pcm, w module obd(co kolwiek to jest) też jest map i ma takie wskazanie. Wężyk z lewym powietrzem może zadziałać... Ale jak silnik ma mapę ze przy takim otwarciu egr, takim maf I takim turbo powinno być takie ciśnienie, jak maf nie będzie pasował wywali błąd. Jak jest za dużo lewego powietrza wywala błąd o korelacji map a maf, jakoś tak to brzmiało. Maf na zgaszony. Ma mieć 1.87 bo to minimalne w kazanie dla tego czujnika.

Bump: Co do egr na wolnych u mnie bywało różnie, czasem wskazywał nawet 0, ale przeważnie koło 60-70 jak dobre pamiętam.
zero będzie gdy auto dłużej stoi bez dotykania gazu, poza tym zawsze egr funkcjonuje, ale jego wskazanie należy sprawdzać bezpośrednio po jeździe a nie półgodzinnym postoju przypuszczam, że wtedy będzie to ok 70-80%

Odnośnie resetu adaptacji sterowania turbo to najlepiej zrobić to po trasie, gdy wszystko jest dobrze rozgrzane. Efekty nie są natychmiast trzeba trochę pojeździć.

Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 27-05-2021 o 08:51
Stary 27-05-2021, 08:49   #419
mondeo_owner

Jasne, dziś wrócę do domu i jak tylko wjadę do garażu, jak będzie studziła się turbina, bo zawsze zanim zgaszę to czekam sobie minimum 30s, to wtedy sprawdzę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Stary 27-05-2021, 09:48   #420
mdxmd

jeżeli jeszcze tego nie robiłeś, to kup środek do czyszczenia MAF i przemyj także czujnik ciśnienia MAP, turbina w naszych modelach jest chłodzona cieczą i wątpię aby był sens jakiś dodatkowych zabiegów studzenia...
Odpowiedz

Tagi
dpf , dymi , egr , mondeo mk4

Zasady postowania