![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#431 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#432 |
|
ford::average
![]() Imię: Dominik
Model: S-Max
Silnik: 1.6 eb
Rocznik: 2012
|
Kolega pojechał na kolejny już przegląd roczny do tej samej stacji i nie podbili mu bo... w dowodzie ma 4 os.
Focusa 2 (ciężarowy), a kanapa z tyłu na 3 os. Zapytał co niby ma zrobić to powiedzieli że.ma mieć na stałe jakiś podłokietnik (nie ma tam ani pasów ani zagłówka). Pojechał do mechanika i pyta co teraz, a ten sam pojechał na tę samą stacje i przywiózł podbity dowód :-D |
|
|
|
|
|
#433 |
|
ford::expert
![]() Imię: Rafał
Silnik: 2.0 Duratec HE
|
A co to ma wspólnego z tematem?
|
|
|
|
|
|
#434 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
|
Ile może być warta tylna część podłogi od wersji 7-osobowej?
|
|
|
|
|
|
#435 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
jakby co to mam podłogę pod 3. rząd do mk1 - miałem zakładać, ale odpuściłem temat
wydaje mi się, że dałem za nią 350zł na allegro
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#436 | |
|
![]() Imię: Dominik
Model: S-Max
Silnik: 1.6 eb
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Panowie diagności zaczęli go oglądać otworzyli bagażnik i czegoś szukają. Pytam się czego szukają, a oni że siedzeń i pasów (!). I powiedzieli że nie mogą mi go zarejestrować na 7 os. jak w dowodzie bo teraz wszyscy na przeglądach sprawdzają stan faktyczny samochodu. Zacząłem z nimi lekko dyskutować i powiedzieli że od niedawna nie rejestrują i nie puszczają samochodów patrząc tylko na dowód, tylko sprawdzają ile rzeczywiście w tym samochodzie jest miejsc i czy są pasy. Gdybym miał chociaż wiszące pasy i otwory w podłodze to by może wbili 7-os. Według nich gdybym teraz chciał mieć wersję 7-os to muszę założyć pasy i fotele w warsztacie, mieć na to fakturę/paragon i wykorzystać jeszcze nowe części (?!) a całość do sprawdzenia i legalizacji na okręgowej stacji kontroli. Wspomniany wcześniej kolega w zeszłym roku miał problem na stacji "z kratką", bo nie była pełna za fotelami. Wtedy pomyślał że przerejestruje go na wersję 5-os. Kupił gdzieś pas (nie wiem czy nowy) zamontował wszystko posprawdzał i zaczął procedurę. Nie znam szczegółów ale powiedział, że odmówili mu ze względu na to że nie miał papierów ani na pas ani na robociznę. Ostatecznie kupił nową kratkę i pojechał na jej montaż do warsztatu. Tam mu powiedzieli żeby pojechał jeszcze raz w na inną stację i tam go puścili ze starą kratką, ale z pasem powiedzieli jak wyżej. Odpuścił zupełnie wersję 5-os. |
|
|
|
|
|
|
#437 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: S-MAX MK1 + MK2
Silnik: Benzyna + Diesel
Rocznik: 2012 + 2019
|
Na pasy musisz mieć fakturę (i muszą być nowe) ale na fotele nie słyszałem. Dzięki za informacje.
|
|
|
|
|
|
#438 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Grzesiek
Model: Skoda Rapid; Galaxy mk3
Silnik: 1,0 TSI; 1.8 TDCI
Rocznik: 2017, 2008
|
Jestem teraz na etapie szukania S-Maxa i rozgryzałem temat z tymi 7os. wersjami, obdzwoniłem z 10 diagnostyk i nikt nie chce na pierwszym przeglądzie wbić 7 foteli jak auto ma fizycznie 5. Podobna sytuacja jest z autami które są w PL zarejestrowane, prawie wszystkie sprzedawane są zarejestrowane na 5 os. A spotkałem się z tym że jedna osoba mówiła żę za brak 2 foteli na przeglądzie auto dostało negatywa i bez podbicia przeglądu.
Według diagnostów procedura wygląda tak że trzeba wyciąg z homologacji z VINem danego auta że przewidziany jest montaż 2 dodatkowych foteli. Kolejnym dokumentem jest faktura na montaż foteli wraz z pasami co polecono mi załatwić przez ASO Forda za symboliczną opłatą i wtedy na przegląd na stację Okręgową i opłata 2x90zł. Dlatego odpuściłem i szukam gotowej wersji 7os albo auto z wbitymi 7os w dowodzie. |
|
|
|
|
|
#439 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: S-Max MK2
Silnik: 2.0 tdci 180
Rocznik: 2015
|
Jak widać co SKP to inne podejście. Ja, tak jak pisałem, przed przeglądem musiałem przedstawić dokument potwierdzający modyfikacje, niektóre SKP mają możliwość wystawienia takiej opinii/dokumentu. W "mojej" nie mieli, skierowali mnie w odpowiednie miejsce, gość wystawił papier, że została dokonana zmiana i tyle. Żadnych faktur nie musiałem przedstawiać za zakup pasów (co byłoby absurdem, bo pasy miałem zamontowane przez fabrykę...).
|
|
|
|
|
|
#440 | |
|
![]() Imię: Dawid
Silnik: 1.8