Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-11-2016, 20:50   #4421
stefanb
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

W październiku byłem 3 dni w Berlinie, z czego przez 2 "włóczyłem się" po mieście. Widziałem dwa Mondeo MK5. Wróciłem do Warszawy i w drodze z Centralnego do domu (jakieś pół godziny) mignęły mi 3 sztuki.
Też byłem zdziwiony...

stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2016, 21:18   #4422
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał Strat69 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jak jest u Was ze zmianą biegów w trakcie jazdy ? Szarpnie nieraz, szczególnie między 2 a 3 ?
U mnie zuważyłem jeszcze, że więcej "czuć" skrzynię gdy jest na wolnych obrotach bo jak dam ogień, idzie i nie wiadomo kiedy zmienia biegi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2 EB 240 KM
ja zauważyłem że odczwalne jest to jak jedziesz jak emeryt i skrzynia jest zimna, u mnie jak się osiągnie odp temp jest ok , lepiej manualnie bym nie zmienił ,ale żeby nie było tak cudownie to czasami nieraz czuć jak zmienia.

Bump: i tak jak piszesz czuję to przy zmianie 2 na 3
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2016, 22:43   #4423
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

W autach popularnych zawsze hydrokinetyk trochę poszarpuje. Chyba tylko stare merce były na tyle słabe żeby nie miały siły szarpać i wtedy miękko zmieniały. Jak chciałem oczarować żonę automatem to po pokazówce zamiast powiedzieć "OMG ja chcę takim jeździć" skwitowała że szarpie jak stary dziadek z bólem kolana w lewej nodze. Choć to był bardzo ładnie pracujący multitronic w sharanie (jeszcze ciężkie auto więc masa też pochłaniała szarpnięcia). Gdyby hydrokinetyk zmniejszal przyspieszenie tuż przed zmianą biegów jak PS ktorym jeździłem, s-max 2.0 tdci 164km, to tez by mniej szarpal. Tylko w klasyku olej ma zmiekczać te szarpnięcia... Właśnie w PS podobało mi się baaaardzo to że nieco oddaje gazu przed zmianą żeby wyrównać prędkość i zlikwidować szarpnięcie (nie robi tego na szczęście tak tandetnie jak cytryna C4 że skrzynią zautomatyzowaną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ), robię tak odruchowo w manualu zeby nie bylo szarpnięcia z wciśnięcia/odpuszczenia sprzęgła więc to super zaskoczenie kiedy PS robi dokladnie to czego oczekujesz już na pierwszej rande vu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a Leon tsi z dsg to już poezja zmiany biegów. Jakby były wirtualne.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2016, 06:33   #4424
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

Powiem ci ze nasz hydrokinetyk płynniej zmienia biegi niż dsg w B8 to jet moje odczucidie jechałem jednym i drugim a więc jakieś porównanie mam, o szarpiącym DSG i stronic audi na forach wrze że szarpie przy zmianie 1 na 2 i przy redukcji a serwis twierdzi ze TTTM.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2016, 16:00   #4425
Strat69
ford::average

Model: MK5 USA
Silnik: 2.0 Ekoboost 240 KM
Rocznik: 2013

no to jeszcze zmienię olej i ok
widocznie ten typ tak ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
aaa odnośnie wymiany oleju w skrzyni fachowiec z pewnego ASO (nie Włocławek ) ,powiedział że musi najpierw poczytać w necie co i jak sic! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Strat69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2016, 18:45   #4426
pedroso

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost

U mnie zmieniali już w skrzyni olej i jeździ wciąż bezproblemowo.
Nie wyobrażam sobie większej mocy i większego momentu skoro w moim na zimówkach na mokrej nawierzchni kiedy włączam się do drogi ekspresowej to mój potrafi mielić kołami na przedniej osi dobre parę metrów kiedy wcisnę gaz do oporu przydałby się napęd na tył to by go pchał do przodu a nie marnował pary na daremnie. To samo przy kick down nie robiłby tego charakterystycznego przysiadu dupcią.
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2016, 19:08   #4427
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Wie ktoś przy jakim wyposażeniu występuje dodatkowa nagrzewnica w dieslach?
Nie można jej wybrać w opcji więc pewnie jest ukryta w jakimś pakiecie wyposażenia...

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2016, 19:24   #4428
pedroso

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost

To @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] będzie wiedział
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2016, 21:29   #4429
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Ja mam benzynę. :-P
Mówisz o dodatkowej nagrzewnicy do diesla, czy o ogrzewaniu postojowym? Ogrzewanie jest osobną pozycją, gdzieś pod koniec cennika za jakieś 5-6 kpln.
A dodatkowa nagrzewnica do diesla to może standard, albo... po prostu jej brak. :-)
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2016, 21:29   #4430
siebek

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
No jak to... jest dostępna w konfiguratorze za 5700zł pod hasłem Dodatkowa nagrzewnica.
Wybrałem 2.0TDCi 150KM, Titanium i była dostępna w opcjach.

Zasady postowania