Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-05-2020, 12:15   #441
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Klimatyzacja nie działa

Tak mam amnezję. Zwłaszcza się ujawnia, jak czytam takie tematy jak ten.
To po co to sprzęgło? Ono jest elektromagnetyczne może?

Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2020, 13:49   #442
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Oczywiście że sprężarka działa cyklicznie. Koło pasowe kręci się cały czas co oczywiste a sprzęgło załącza kompresor w miarę potrzeb. Proponuję podłączyć się do zaworów serwisowych i podejrzeć na żywo jak wygląda ciśnienie w układzie kiedy klima pracuje.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2020, 14:10   #443
Parch

Cytat:
Napisał Deryll Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście że sprężarka działa cyklicznie.
Należałoby jeszcze na wszelki wypadek dodać: w Mondeo mk4
Stary 27-05-2020, 14:47   #444
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

No tak. Wątek o MK4. W moim MK3 działa identycznie.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2020, 15:08   #445
seewcio
ford::average

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4; S-Max MK1
Silnik: 2.0TDCi; 2.0TDCi
Rocznik: 2008; 2006

Każdy, który napisał, że sprężarka na ustawieniu LOW chodzi cyklicznie, pisze bzdury... Prosiłem, żeby mi tak nie odpowiadać... Jak Ci chodzi cyklicznie, to może jak wnętrze osiągnie zadaną temperaturę, co przy temperaturze 35 stopni na zewnątrz, czyli podobnej wewnątrz samochodu jest nie do uzyskania, jeśli ustawisz 16 stopni... Ja mówię o nastawie LOW i pracy sprężarki na postoju lub w czasie jazdy i temp. około 25 stopni na dworze. Sprężarka załącza się na 33 sek. i wyłącza na 11 sek. i tak w kółko... Powinna pracować cały czas. Tak jest i nie ma sensu dalej nad tym dywagować. Jak ktoś ma inaczej, to musi szukać, co ma zepsute, stąd moje pytanie, czy nawalający czujnik wysokiego ciśnienia może powodować takie objawy, jak u mnie??

Jak ktoś uważa, że załączone sprzęgło w sprężarce, to nie to samo, co działanie sprężarki, to rozmowa jest bez sensu...
I tak, jak pisałem, jeśli macie ten model samochodu, co ja i sprężarka na ustawieniu LOW chodzi cyklicznie, to czas zacząć szukać przyczyny... Któryś czujnik nawala, nie koniecznie czujnik związany stricte z klimą... Może to być np. któryś czujnik temp. wewnątrz samochodu, albo może właśnie czujnik wysokiego ciśnienia, o co pytam, bo pewności nie mam. Może ktoś miał dogorywający czujnik wysokiego ciśnienia i podobne problemy, więc to nada sens temu, żebym kupił nowy i wymienił, bo nie mam kasy na wymienianie na ślepo połowy samochodu...
Jak ktoś ma ochotę jeszcze raz napisać, że w MK4 2.0TDCI sprężarka chodzi cyklicznie na ustawieniu LOW, to niech sobie zostawi energię na zadzwonienie do ASO, który ma dobrego mechanika znającego się na klimie i zapyta. Potem może tu napisać... Ja dzwoniłem i znam odpowiedź. Dzwoniłem też do jednego z najlepszych facetów od klimy w regionie i jego odpowiedź też znam...

Jeszcze jedno. Ktoś napisał, żeby podłączyć zegary i popatrzeć jak zachowuje się ciśnienie w układzie podczas pracy sprężarki. Może to właśnie będzie nareszcie dla kogoś pomocne, żeby zrozumieć, że na ustawieniu LOW w układzie wytwarza się ciśnienie na poziomie powiedzmy przykładowo 8,5 bara i takie cały czas pozostaje, nie rośnie w każdym razie, czy sprężarka będzie chodziła 30 min, czy 3 godziny. Wahania są minimalne co najwyżej o 0,2 bara. Jeżeli sprężarka będzie przerywała pracę, to ciśnienie automatycznie spada, a tym samym wydajność chłodzenia, dopóki sprężarka znów się nie załączy i nie podbije ciśnienia do tych 8,5 bara. Żeby wydajność klimatyzacji była 100%, to sprężarka nie może przerywać pracy... To nie jest normalne... To jest usterka!!!
Jak jeszcze ktoś nie rozumie, to niech sobie po powrocie do domu zmieni ustawienia w lodówce z np. 4 na 7 i niech siedzi i słucha, czy sprężarka przerywa, czy chodzi non-stop, aż termostat w lodówce pokaże zadaną temperaturę... To samo jest z klimatyzatorem domowym, będzie chodził non-stop dopóki nie będzie w pomieszczeniu zadanej temperatury. W aucie wybór LOW oznacza, że chcemy, aby klima chodziła na maksa, bez zadanej temperatury wewnątrz auta...

Ostatnio edytowane przez seewcio ; 27-05-2020 o 15:35
seewcio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2020, 16:05   #446
Parch

Pouczające. A mógłbyś spytać tego Pana z ASO, albo tego najlepszego speca od klimatyzacji w Twoim regionie jakiego typu jest sprzęgło kompresora klimatyzacji w Mondeo MK4 i do czego służy?
Stary 27-05-2020, 16:36   #447
seewcio

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pouczające. A mógłbyś spytać tego Pana z ASO, albo tego najlepszego speca od klimatyzacji w Twoim regionie jakiego typu jest sprzęgło kompresora klimatyzacji w Mondeo MK4 i do czego służy?
Nie wiem w jakim celu zadałeś takie banalne i niegrzeczne wręcz pytanie... Musiałbym odpisać równie niegrzecznie i może niezgodnie z regulaminem, więc uznajmy, że nie było tego pytania...

Rozumiem, że jesteś mega obeznany, więc proszę po prostu odpowiedz na moje pytanie, to chyba niewiele..., chyba że jak kilka osób ma tutaj furę, w której ustawia na LOW i sprężarka pracuje cyklicznie, to uznajecie to większością głosów za prawidłowość... W takim układzie nie musicie odpowiadać na moje pytanie i użytkujcie dalej swoje klimy z przekonaniem, że Wam działają prawidłowo... Ja znajdę usterkę w swojej, potrzebuję tylko skądś pożyczyć na tę chwilę sprawnego czujnika wysokiego ciśnienia, żeby jego wykluczyć...
Swoją drogą, mam przyjaciela, który ma S-maxa z tym samym silnikiem w tym samym roczniku co ja. On też miał problem z klimą, która wiecznie się załączała i wyłączała i w upalne dni po prostu była o tyłek rozbić. W ASO, w którym naprawił i do którego też dzwoniłem ostatnio, mechanik jasno powiedział, że sprawny układ klimatyzacji ma załączyć sprężarkę i nie wyłączać jej dopóki w kabinie nie osiągnie zadanej temperatury, a jeśli jest ustawione na LOW, to ma chłodzić dopóki sami nie wyłączymy jej, albo silnika... U niego naprawili i od zeszłego lata działa prawidłowo. Byłem w zeszłym tygodniu u Niego i sprawdzaliśmy specjalnie, czy pracuje cyklicznie. Nie pracuje cyklicznie. Pracuje non-stop i dzięki temu chłodzi jak należy, a nie , że ja jadę 140km/h i mi przez nawiewy przez 11 sek. wlatuje ukrop, a przez kolejne 33 sek. sprężarka nie zdąży zrobić prawidłowego ciśnienia, żeby zaczęło chłodzić, bo znowu się wyłącza. Jak Wam tak działa i uznajecie, że to u Was jest dobrze, więc i u mnie też, to powiem Wam, że się mylicie i to grubo... Na chłopski rozum, to przecież oczywiste, że tak nie powinno być...

Ostatnio edytowane przez seewcio ; 27-05-2020 o 16:43
Stary 27-05-2020, 17:17   #448
Parch

Nie wiem z jakiego powodu zakwalifikowałeś moje pytanie jako niegrzeczne. Cóż, muszę się chyba pogodzić z faktem, że nie poznam odpowiedzi, a miałem nadzieję, że skoro masz kompetentnych fachowców, to...

Chociaż w sumie to sam nie wiem, na co liczyłem, skoro po konsultacjach z "najlepszymi" fachowcami od klimatyzacji Ty zadajesz pytania na forum. Przecież już powinieneś mieć dawno usterkę naprawioną.
Stary 27-05-2020, 18:04   #449
seewcio

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem z jakiego powodu zakwalifikowałeś moje pytanie jako niegrzeczne. Cóż, muszę się chyba pogodzić z faktem, że nie poznam odpowiedzi, a miałem nadzieję, że skoro masz kompetentnych fachowców, to...

Chociaż w sumie to sam nie wiem, na co liczyłem, skoro po konsultacjach z "najlepszymi" fachowcami od klimatyzacji Ty zadajesz pytania na forum. Przecież już powinieneś mieć dawno usterkę naprawioną.
Pytanie było tak banalne, że uznałem, że pijesz do czegoś...
Sprzęgło sprężarki klimatyzacji jest elektromagnetyczne i służy do załączania sprężarki. Otwórz klapę, zlokalizuj sprężarkę i niech ktoś załącza i wyłącza klimę, a ty obserwuj koło pasowe i zewnętrzny talerzyk. Zrozumiesz wtedy jak to działa.

Konsultacja z fachowcami, to nie jest znalezienie i usunięcie usterki... Mam nadzieję, że odróżniasz te dwie rzeczy. Fachowcy są w stanie Ci powiedzieć, jak coś powinno prawidłowo działać, ale oczywiście nie powiedzą Ci co jest popsute i jak to usunąć, bo to po pierwsze wróżenie z fusów, a po drugie oni na tym zarabiają pieniądze, więc nawet niegrzecznie byłoby ich dopytywać co sprawdzać i jak usuwać usterkę... Nie mam w tej chwili na tyle pieniędzy, żeby oddawać samochód fachowcowi, bo będzie wymieniał po kolei i na koniec zapłacę za każdą wymienioną rzecz, nawet jeśli nie było trzeba. Każdy wie, że to tak działa... Oni nie mają na stanie części na podmiankę, żeby sprawdzić każdy czujnik, tylko kupują nowy wymieniają i koniec. Jak to nie ten, to wymieniają kolejny. Potem słyszysz, że te rzeczy, które wymagały wymiany, zostały wymienione, dostajesz rachunek i jaki by nie był musisz zapłacić... Koniec.
Dlatego zadaję konkretne pytanie, o konkretny czujnik, czy ktoś miał taki objaw i ten czujnik to powodował, albo czy ktoś ma taką wiedzę, czy ten czujnik może powodować taki problem. Jak ktoś potwierdzi i będę miał większą pewność, że to on nawala, to kupię i wymienię. Idealnie byłoby od kogoś pożyczyć i sprawdzić u siebie, ale nikt nie będzie wykręcał z samochodu, więc szukam kogoś, kto miałby może jakiś na zapasie, bo np. wymienił kiedyś, a okazało się, że to nie to było powodem usterki i mu został. Mógłbym nawet wtedy odkupić, jakby u mnie zaczęło wszystko działać poprawnie.

Ostatnio edytowane przez seewcio ; 27-05-2020 o 18:20
Stary 27-05-2020, 19:20   #450
Parch

Ok. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie w kwestii zasady działania sprzegła elektromagnetycznego. Może się kiedyś pokuszę o sprawdzenie jeszcze jakoś dłużej i bardziej uważnie. Jak tylko moja sprężarka przestanie działać cyklicznie, to od razu napiszę.
A co fachowców, to nie za bardzo rozumiem dlaczego "superfachowiec" do klimatyzacji miałby wymieniać wszystko po kolei, czyli de facto dokonywać naprawy metodą prób i błędów, ale może tacy są teraz fachowcy.
Jak już uda Ci się wyeliminować tą cykliczną pracę Twojej sprężarki klimatyzacji, to napisz co było przyczyną usterki.
Odpowiedz

Tagi
klimatyzacja

Zasady postowania