![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#441 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-01-2016
Model: Ford mondeo
Silnik: 2.0tdci 163KM
Rocznik: 2013
|
z filmu, który wcześniej wrzuciłem wynika iż chłodnica EGR nie bierze udziału w szybszym nagrzewaniu się silnika ponieważ przy zimnym silniku spaliny nie są kierowane na chłodnicę co ma pozwolić na szybsze nagrzanie się katalizatora oraz nie wiem dlaczego ale także samego silnika.
Wszystko jest podporządkowane emisji spalin a to, że to auto jeszcze jeździ to tylko skutek uboczny całego systemu emisji spalin, tylko, że ten skutek z czasem i przebiegiem staje się coraz mnie uboczny a bardziej wykluczony. |
|
|
|
|
|
#442 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
|
No to moją teorię szlak trafił Faktycznie nie mam dodatkowej wtyczki w zaworze, jest tylko jedna. Zatem wszystko działa poprawnie. Zatem dalej jestem w lesie i nie znam przyczyny częstszego wypalania się filtra. Mam jeszcze akumulator do wymiany. Często wywala mi rano już komunikat o rozładowaniu. Zresztą ma już prawo bo chodzi od nowości czyli ma 9 lat i 202 tysiące km. Ale wątpię aby akumulator miał jakikolwiek wpływ na wypalanie filtra. Myślicie że jest sens w DW10C robić test przelewowy wtrysków czy może od razu lepiej oddać je na stół? Zanim pójdę z filtrem do regeneracji wolę sprawdzić jeszcze wtryski bo zregenerują filtr a on dalej będzie się zapychał. Nie wiem czy to normalne ale chwilowe spalanie teraz mam 0.7 - 0.8l. Nie pamiętam jak było rok temu o tej porze ale to chyba jest ok bo przecież klimatyzacja już pracuje. Chyba że może to nie jest normalne i wtryski po prostu leją.
Natomiast nie wiem dalej co jest powodem takiego zachowania parametru LOAD. Nie obserwowałem go wcześniej więc nie wiem jak on wcześniej się zachowywał ale teraz jest strasznie nie stabilny. Rośni i maleje nawet o 11%. Tak właśnie miałem dziś. W piątek był na 39%. Po tym jak się przejechałem 20km wzrósł do 43%. Później w sobotę spadł do 40%. Dziś rano spadł mi do 38% a teraz byłem o znajomego, wróciłem i wystrzelił na 49%. Coś tu jest mocno nie tak. Rozumiem żeby wraz ze wzrostem szły wskazania z czujnika różnicy ciśnień ale nie idą. Kompletnie nie jestem w stanie powiązać tych nagłych wzrostów z czymkolwiek. Jak dziś nastąpił ten skok o 11% to jechałem ze stałą prędkością ok 80km/h. Czujnik różnicy ciśnień pokazywał 2 - 3kPa, EGR miał 68%, egr err pokazywał 0%. No kompletnie żadnych jakichś dziwnych wskazań. Czy ktoś potrafi powiedzieć, na jakiej podstawie sterownik wylicza sobie to zapełnienie skoro nie na podstawie czujnika różnicy ciśnień? Bo przecież skądś to brać musi. Ostatnio edytowane przez mondeo_owner ; 30-05-2021 o 17:08 |
|
|
|
|
|
#443 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Fiesta
Silnik: 1.4
Rocznik: 2006
|
Wszystkie Twoje obserwacje odnośnie częstotliwości wypalania się filtra, jak i zmian wartości LOAD oraz SOOT pokrywają się w 100% z moimi, które prowadzę od około 3 lat. Na pocieszenie mogę Ci jedynie przekazać, że pomimo kolejnych tysięcy przebiegu, filtr nadal wypala się w okresie wiosenno-letnim co 150km, a w okresie zimowym (EGR zamknięty) co 400km.
Moim zdaniem po przekroczeniu magicznych 200 kkm coś się zmienia w sterowniku silnika i bez względu na odczyt różnicy ciśnień, LOAD szybko dźwiga wartość SOOT w celu częstszych wypaleń. Gdybym miał gwarancję, że wymiana DPFa na nowy rozwiąże tę przypadłość, dawno bym to uczynił. |
|
|
|
|
|
#444 | |
|
|
No właśnie u mnie zawsze latem wypalał się co 700 - 800km, dosłownie z zegarkiem w ręku. Zimą, nawet tą w tym roku co 900 - 1000km. Pamiętam w lutym przekroczyłem nawet 1000km. Aż tu nagle od kwietnia coś mu strzeliło i średnio co ok 200km włącza się wypalanie. Gdybym ja jeszcze te 200km robił w tydzień to pewnie bym olał ale u mnie ma to miejsce co drugi dzień. To jest mega wkurzające. Kilak razy już się do pracy przez to spóźniłem bo jeździłem aż się wypali. Jak nie uda mi się znaleźć przyczyny to po prostu sprzedam to auto i tyle bo nie wyobrażam sobie takie jazdy.
---EDIT--- Czy ktoś z Was czytał ten artykuł: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ? Jest tam taki dość ciekawy fragment: Cytat:
Ostatnio edytowane przez mondeo_owner ; 30-05-2021 o 21:33 |
|
|
|
|
|
|
#445 |
|
|
dzisiaj zrobiłem trasę ok 500km i wypalał się 2x a po powrocie mam już 70% więc za 1-2dni znowu będzie palić. Jak ma sprzyjające warunki to pali średnio co 200km i nie ma znaczenia czy jeżdżę jak osioł czy normalnie.
Dzisiaj zrobiłem test na trasie i odłączyłem EGR i wydaje mi się, że nie ma to wpływu, raczej zapełnia się tak samo ale co ciekawe to bez EGR temperatura spalin jest niższa o ok 100st.C niż z EGR i auto pali średnio ok 1L mniej. Dlaczego temperatura jest niższa??? to przecież EGR ma obniżać temperaturę spalin prawda...???$$%%! Jedyne do czego mogę się przyczepić to jest za dużo ciśnienia doładowania!! kuźwa jak to możliwe, przecież nie ma możliwości regulacji cięgna turbo i jest czujnik położenia turbiny więc jak to możliwe, że ładuje za dużo?? Bo co do tego nie mam żadnych wątpliwości po wyłączeniu EGR jest jeszcze gorzej wystarczy dotknąć gazu i pakuje prawie 2bar a położenie zmiennej geometrii cały czas jest na maxa, dopiero gdy ciśnienie wzrośnie do ok 2.3bar cięgno zaczyna się cofać - ale to jest już duszenie gazu a nie ekonomiczna jazda. Mogłbym wymienić gruszkę tylko co to pomoże i tak jest czujnik kopiowania więc zużycie sprężyny gruszki nie ma znaczenia bo sterownik i tak ma położenie, próbowałem dać lewe powietrze na sterownie gruszką i z forscan widać, że sterownik tak wysterowuje zaworek aby uzyskać określone położenie cięgna turbo, więc nic nie pomoże kombinowanie z turbiną. Pozostaje tylko modyfikacja softu. Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 30-05-2021 o 23:26 |
|
|
|
|
|
#446 |
|
|
A powiedz proszę, które pidy odpowiadają za monitorowanie turbo? Ja jeszcze w tym tygodniu chcę dalej pojeździć z nagrywaniem ekranu i z włączonym forscanem bo jestem zwolennikiem nie używania telefonu w trakcie jazdy dlatego wszystko sobie nagrywam i odtwarzam w domu. Ale to co chcę złapać to moment wypalania. Bo ciekawi mnie jeszcze temperatura spalin. Może ona po prostu jest za niska przez co ten filtr nie jest w stanie wypalić się poprawnie. Ten zawór par lubi się przytykać sadzą.
A co do turbiny, myślisz że większe doładowanie jest powiązane z mocniejszym kopceniem przez co szybciej zapycha się filtr? |
|
|
|
|
|
#447 | |
|
|
Cytat:
VNTP procentowe położenie zmiennej geometrii sprężarki VAR_NOZ_POS napięcie czujnika położenia turbo temperatury podczas wypalania, EGT11 EGT12 normalnie ok 250st przy wypalaniu ok 630 EGT13 normalnie ok 250st przy wypalaniu ok 630 |
|
|
|
|
|
|
#448 |
|
|
No to u mnie MAP przeważnie na poziomie 1.2 - 1.5 bar. Wydaje się poprawne. Ale zdarza się że podczas przyspieszania rośnie do 2.5bar na chwilę, nie wiem czy to akurat jest normalne. Ale w tym czasie rośnie też różnica ciśnień na DPF-ie do ok 10 a czasem nawet i ponad 10 kPa.
|
|
|
|
|
|
#449 |
|
|
zmieniłem mapę na 163KM na razie obserwuję jak to ma się do DPF,
co do osiągów, to subiektywnie auto jeździ jakby płynniej odezwę się jakie będą efekty Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 01-06-2021 o 11:11 |
|
|
|
|
|
#450 |
|