![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#451 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 23-08-2008
Model: Passat
Silnik: 1.9 TDI AVF
Rocznik: 2003
|
dzieki za odpowiedź, myślałem, że jakiś fachowiec jest może na forum.
Remont hmm nie wiadomo na jak długo pomoże, więc się w to nie bawię. Beznadziejny ten silnik btw. |
|
|
|
|
|
#452 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-10-2008
Model: Focus C-MAx
Silnik: 1,8 125 KM
Rocznik: 2004
|
Po przeczytaniu całego wątku na forum muszę z przykrością stwierdzić, że i mi przyjdzie się zmierzyć z problemem remontu silnika. Trasa 700 km i litr oleju pożarty przez C-Maxa. Fakt, że jechałem w granicach 130-160 km/h. Dzisiaj wizyta u zaprzyjaźnionego mechanika, mocniejsze naciśnięcie na gaz i kopci na czarno. Mówi, żebym nastawiał się na koszt w granicach ok. 3000 zł. Myślałem już o kupnie innego silnika, ale cholera wie co się zaś trafi. Auto tak ogólnie w super stanie, 185 tyś km przebiegu. Ostatnio zrobiłem konserwację podwozia i żal się go pozbyć. Pytanie na ile dobrze zrobiony remont pomoże.
|
|
|
|
|
|
#453 |
|
|
Wszystko zależy od sumy na remont jaką chcesz zainwestowac, i czy masz zamiar długo nim jeżdzic, czy doprowadzić do stanu normalnego bez brania oleju, lub minimalnego.
Wiąże sie to ze sposobem wykonywania remontu, oraz zakupem nowych części, Jak wersja tańsza, to można niektóre części zostawić te co były, co nieco dokupić nowego, pojeżdzić trochę, i opylić. A jak wersja droższa, na lata, z prawie gwarancją nie spożywania oleju, to mechanik będzie wiedział, jakie części należy kupić nowe, czy tulejować blok,konieczne wyjęcie silnika z ramy, czy rozwiercać na pierwszy szlif. |
|
|
|
#454 |
|
![]() Zarejestrowany: 06-10-2008
Model: Focus C-MAx
Silnik: 1,8 125 KM
|
Raczej zdecyduję się na wersję remontu, która sprawi, że pojeżdżę jeszcze tym autem trochę czasu. Wersja "tańsza" w rzeczywistości pewnie okaże się niewiele tańsza, a pewności, że auto się sprzeda tez nie ma. Poza tym nie chciałbym komuś opychać auta wiedząc, że coś jest z nim nie tak. Kwota 3.000 zł przy takim remoncie i możliwości dalszego pewnego używania auta jeszcze mnie nie przeraża, ale jak się z tego zrobi 5.000 zł to masakra
|
|
|
|
|
|
#455 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-10-2015
Model: c-max
Silnik: 1.8
|
Same części z rozrządem to jakieś 2200 PLN.
|
|
|
|
|
|
#456 |
|
|
Głowica kompleksowa regeneracja 800, robocizna 1000.
|
|
|
|
#457 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-12-2015
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 Benzyna
Rocznik: 2008
|
witam po dłuższej przerwie w tym temacie powiem że po remoncie przestałem zaglądać pod maskę. stan oleju w normie. jutro kolejna wymiana oleju, świec , filtr powietrza. Póki co jest ok. na gazie śmiga bez problemu. średnie spalanie na LPG 10,5 litra /100km - prędkość do 140. zostało do wymiany : przednie amortyzatory oraz przednie piasty. od remontu przejechałem około 18 tys.
|
|
|
|
|
|
#458 |
|
|
dziś zmieniłem olej i świece, moje obawy zniknęły po wcześniejszej przygodzie ze stopionymi swiecami, wszystkie były jeszcze dobre i równo zużyte Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. oby tak dalej....
|
|
|
|
|
|
#459 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: 3x C-Max
Silnik: 1.8 TDCi / 1.6 TDCi (109 KM) + FAP / 1.6 TDCi (109 KM)
Rocznik: 2006,2006,2004
|
Cytat:
Świetne podejście, gratuluje- zrobić po kosztach i komuś wcisnąć, gdyby każdy tak robił to nie wiem co by było. C maxa nie będzie prosto sprzedać pozatym jeśli kolega zrobił konserwacje auto jest zadbane i lubiane to nie zejdzie z ceny na tyle żeby była to wielce atrakcyjna oferta, według kolegi saloma jest to tylko w teorii takie proste. Jeśli zacznie się kombinować na siłę na czym przyoszczędzić to i tak wielkie ,,g'' z tego wyjdzie i nie wielka oszczędność. Ostatnio edytowane przez pawelforduser ; 19-08-2016 o 21:49 |
|
|
|
|
|
|
#460 |
|
|
trochę dziwią mnie niektóre wpisy na temat remontu silnika. jak już się decydować to iść na całość przecież taka decyzja wiąże się z posiadaniem ulubionego auta na kilka lat. w innym razie pozostaje kupić drugi silnik pojeździć i sprzedać. piszę o moim podejściu do tego tematu. z drugiej strony temat złożony z wielu aspektów podjęcia decyzji remontu.... w moim przypadku mam wszystkie części nowe a pozostałe zregenerowane jak blok czy głowica. gdybym miał więcej kasy rozebralbym całe auto i odnowil wszystko i pewnie tak zrobię kiedyś z jakimś innym autkiem. ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| c-max |
|
|