Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-06-2021, 12:53   #451
mdxmd
ford::average

Model: Ford mondeo
Silnik: 2.0tdci 163KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

Cytat:
Napisał atari Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciśnienie takie ma być, spr je z pidy z dopiskiem wysoka rozdzielczość, 2 bary ciśnie bezwzględne czyli1 bar doładowania, u mnie turbo max daje 2.5 około a nawet więcej w początkowej fazie koło 2tys obr. Tak ma być, nadmiar powietrza nie powoduje kopcenia, kopcenie to niedomiar tlenu przez za duża ilość spalin. Egr jest w inny w 100% temu. Zmiana na 163 konie nic nie da w tej kwestii. Z jakiegoś powodu jest in twk sterowany, pewnie eby utrzymać normę euro 5 i odpowiedni poziom tlenków azotu wali spalinami, to że kopci to już ich nie obchodzi bo to dpf łapie I wypala, a że co 10km to inna sprawa. Ja po mojej walce i wydaniu kupy kasy w konco wył go i się cieszę z jazdy a nie ciągłej obserwacji dpf, wypala się co 900 nawet teraz w lato. Wystarczyło go wył w programie pcm i juz.
Z EGR silnik chodzi bardzie miękko i ciszej, można też zejść na wysokich biegach na niższe obroty.... a nie myślałeś aby tak zmodyfikować mapę aby jego udział był dużo mniejszy niż jest to fabrycznie?

Ja już dzwoniłem po tunerach i średnio można się dogadać bo mogą wyprogramować EGR i zrobić nową mapę wtrysku. Odnoszę wrażenie, że chyba mają jakieś schematy na to i gdy chcę zmodyfikać lekko fabrykę to nie wiedzą za co się zabarać.

Ja chcę wydaje się prostą sprawę tj. zmniejszyć udział EGR i zwiększyć dawki palia albo możliwe, że te ostatnie same się zwiększą bo mapa EGR/MAF to wymusi.

Wracają do spomnianych przez Ciebie NOXów itp.. to ja zaślepiając EGR obserwuję temperaturę spalin niższą o 100st.C niż gdy jest włączony więc nie rozumiem ... chyba, że nie chodzi o temperaturę temp. spalania a nie spalin.

Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 01-06-2021 o 13:49
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2021, 16:25   #452
stiepek
ford::beginner

Imię: Stefan
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI, 163 KM
Rocznik: 2011

Znalazłem u siebie rozwiązanie z częstym wypalaniem DPF. Po przeczytaniu wątku zdecydowałem, że zaślepię EGRa i problem jak ręką odjął zniknął i jeździłem tak 2 lata do czasu.. Pierwszy problem objawiał się co jakiś czas wyskakujący błąd check i wystarczyło skasować kompem i był spokój na kilka miesięcy. Kolejny problem to już błąd usterka silnika i utrata mocy. Zauważyłem również, że mocno się pocił w okolicach egr na łączeniach rur. Zdecydowałem się zdemontować zawór aby go sprawdzić. Okazało się, że grzybek w środku jest bardzo mocno zapieczony i ciężko chodził cały mechanizm. Po wyczyszczeniu benzyną ekstrakcyjną, odrdzewiaczem został zamontowany z powrotem na swoje miejsce, została zdjęta zaślepka. Spuszczenie płynu chłodniczego, demontaż , czyszczenie, montaż wyniósło mnie 4 h. Auto odzyskało moc i lepiej się zbiera niż wcześniej jak miałem zaślepiony EGR. Niedawno gdzieś czytałem, że nie zaleca się w tych silnikach zaślepiać EGRa ponieważ działa on wspólnie z turbiną i dpf-em Do tej pory cykl wypalania DPF jest normalny co ok 700 km.

Film przedstawiający EGR (silnik dw10c) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez stiepek ; 01-06-2021 o 17:45
stiepek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2021, 00:06   #453
mdxmd

owszem warto to zrobić, kupiłem EGR używany za grosze aby zobaczyć jak to jest zbudowane, oprócz czyszczenia wszystkiego co jest przedstawione na filmie trzeba wykręcić silniczek i go dokładnie umyć bo w dolnej części gdzie są szczotki, gromadzi się sadza i silniczek sam w sobie się przycina.

Zastanawiam się jeszcze czy nie dać smaru molykote 33 medium na to wszystko, jest to smar dla elementów plastik/plastik i plastik/metal jego zaletą jest zakres temperatur od -70st.c do + 204st.C tym samym nie powoduje oporów na zimno i nie ścieka przy wysokich temp.

Wracając do tematu zmiana mapy na 163KM nic nie daje w kwestii częstotliwości wypalania, ale auto jest dynamiczniejsze więc już tak zostaje u mnie.

Zrobię jeszcze lekki bypass dla czujnika MAF na początek o średnicy 5mm tak aby uzyskać minimalnie mniejszy udzał EGR, na wolnych obrotach mam ok 89% liczę, że zejdzie wówczas do ok 70% wówczas powstanie lekka nadwyżka świeżego powietrza i nawet jeżeli coś osprzętu EGR lekko niedomaga granica ew. generowania sadzy powinna wyjść poza zakres pracy silnika.

Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 02-06-2021 o 00:13
Stary 02-06-2021, 07:46   #454
mondeo_owner

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi

Cytat:
Napisał mdxmd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
owszem warto to zrobić, kupiłem EGR używany za grosze aby zobaczyć jak to jest zbudowane, oprócz czyszczenia wszystkiego co jest przedstawione na filmie trzeba wykręcić silniczek i go dokładnie umyć bo w dolnej części gdzie są szczotki, gromadzi się sadza i silniczek sam w sobie się przycina.
No to idziemy tą samą drogą. Ja zrobiłem identycznie. Zamówiłem wczoraj oryginalny EGR z demontażu za 100zł. Powiedz proszę, wsadziłeś ten swój czy może ten co kupiłeś oczyściłeś i podmieniłeś? Zastanawiam się czy ten co kupiłem, warto czyścić samemu czy może lepiej oddać go do regeneracji. Po czyszczeniu nie trzeba go jakoś kalibrować czy ustawiać?
mondeo_owner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2021, 09:20   #455
meff
ford::advanced

Model: Kuga MK2
Silnik: 2.0 TDCI 140KM automat

Panowie, zanim zaczniecie grzebać z egr itd sprawdźcie wasze turbiny, u mnie przyczyną częstego wypalania DPF i to nie zawsze udanego była turbina, która zapiekła się na geometrii i to powodowało problem. Jak ktoś potrzebuje turbinę po regeneracji to mam jedną na zbyciu i na gwarancji.
Stary 02-06-2021, 09:31   #456
mdxmd

Cytat:
Napisał mondeo_owner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to idziemy tą samą drogą. Ja zrobiłem identycznie. Zamówiłem wczoraj oryginalny EGR z demontażu za 100zł. Powiedz proszę, wsadziłeś ten swój czy może ten co kupiłeś oczyściłeś i podmieniłeś? Zastanawiam się czy ten co kupiłem, warto czyścić samemu czy może lepiej oddać go do regeneracji. Po czyszczeniu nie trzeba go jakoś kalibrować czy ustawiać?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 02-06-2021, 23:49   #457
mondeo_owner

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi

Słuchajcie, mam takie pytanie. Chciałbym w weekend sprawdzić te wężyki idące od dpfa do czujnika ale te moje opaski na nich są już całe zerdzewiałe. Wypadało by je wymienić. Orientuje się ktoś jaki tam jest ich rozmiar? Nie mogę nigdzie znaleźć.
mondeo_owner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2021, 23:53   #458
atari
ford::professional

Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM

Cytat:
Napisał stiepek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Znalazłem u siebie rozwiązanie z częstym wypalaniem DPF. Po przeczytaniu wątku zdecydowałem, że zaślepię EGRa i problem jak ręką odjął zniknął i jeździłem tak 2 lata do czasu.. Pierwszy problem objawiał się co jakiś czas wyskakujący błąd check i wystarczyło skasować kompem i był spokój na kilka miesięcy. Kolejny problem to już błąd usterka silnika i utrata mocy. Zauważyłem również, że mocno się pocił w okolicach egr na łączeniach rur. Zdecydowałem się zdemontować zawór aby go sprawdzić. Okazało się, że grzybek w środku jest bardzo mocno zapieczony i ciężko chodził cały mechanizm. Po wyczyszczeniu benzyną ekstrakcyjną, odrdzewiaczem został zamontowany z powrotem na swoje miejsce, została zdjęta zaślepka. Spuszczenie płynu chłodniczego, demontaż , czyszczenie, montaż wyniósło mnie 4 h. Auto odzyskało moc i lepiej się zbiera niż wcześniej jak miałem zaślepiony EGR. Niedawno gdzieś czytałem, że nie zaleca się w tych silnikach zaślepiać EGRa ponieważ działa on wspólnie z turbiną i dpf-em Do tej pory cykl wypalania DPF jest normalny co ok 700 km.

Film przedstawiający EGR (silnik dw10c) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
jak wyprogramujesz egr z PCM to nic sie nie stanie ani z dpf ani z turbo, przeciez ponizej 5 stopni i tak EGR jest zawsze zamkniety,
atari jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2021, 20:00   #459
mdxmd

200km autostrady 130-150km/h wypalanie co 100km hahaha ale d..pa,

Liczę, że coś pomoże u Ciebie czyszczenie DPF chociaż jestem pesymistą w tej materii filmy na YT z laniem wody mnie nie przekonują Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 5lat temu robiłem to w 1,6hdi i efekt był żaden jak wypalał co 300-400 tak już zostało a podobno to super wynik! jaja chyba.... na początku jeździłem wypalałem, później miałem go.. wiecie gdzie czasem 3dni wypalał bo akurat robiłem odcinki po 7-15km w międzyczasie do tego wypalania skończyła się turbina. No ale co 100km ? przy 170.000km przebiegu, głównie trasy. Bardzo zabawne bardzo i pomyśleć że te kilka lat temu obiecałem sobie "nigdy więcej g..a z FAP czy DPF) no ale przecież w MK4 FAP jest bezobsługowy.. dopalanie świecą nie katuje silnika i takie tam...

Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 03-06-2021 o 20:17
Stary 03-06-2021, 21:46   #460
atari
ford::professional

Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM

Cytat:
Napisał mdxmd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z EGR silnik chodzi bardzie miękko i ciszej, można też zejść na wysokich biegach na niższe obroty.... a nie myślałeś aby tak zmodyfikować mapę aby jego udział był dużo mniejszy niż jest to fabrycznie?

Ja już dzwoniłem po tunerach i średnio można się dogadać bo mogą wyprogramować EGR i zrobić nową mapę wtrysku. Odnoszę wrażenie, że chyba mają jakieś schematy na to i gdy chcę zmodyfikać lekko fabrykę to nie wiedzą za co się zabarać.

Ja chcę wydaje się prostą sprawę tj. zmniejszyć udział EGR i zwiększyć dawki palia albo możliwe, że te ostatnie same się zwiększą bo mapa EGR/MAF to wymusi.

Wracają do spomnianych przez Ciebie NOXów itp.. to ja zaślepiając EGR obserwuję temperaturę spalin niższą o 100st.C niż gdy jest włączony więc nie rozumiem ... chyba, że nie chodzi o temperaturę temp. spalania a nie spalin.
nie trzeba paliwa ruszac wtedy, sterownik sobie poradzi. co do cichszej pracy z egr to nie zauwalzylem, u mnie chodzi tak samo, nagrzewac tez nie pomaga za bardzo bo w zime jest zamkniety, wiec nie widze pozytywnych powodow zeby go zostawic, zwlaszcza ze odwala takie numery. Gdybym nie mial go wyl to przed jakas trasa cofnalbym sobie przebieg, zresetowal moduly i obserwowal. Ciekawe czy przebieg ma na to wplyw, porownalem otwrcie egr przy tej samej predkosci z innym dw10c ktory nie ma problemuu z dpf, i tam egr byl duzo mniej otwarty i maf wyzszy,
atari jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
dpf , dymi , egr , mondeo mk4

Zasady postowania