![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#451 | |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-01-2016
Model: Ford mondeo
Silnik: 2.0tdci 163KM
Rocznik: 2013
|
![]() Cytat:
Ja już dzwoniłem po tunerach i średnio można się dogadać bo mogą wyprogramować EGR i zrobić nową mapę wtrysku. Odnoszę wrażenie, że chyba mają jakieś schematy na to i gdy chcę zmodyfikać lekko fabrykę to nie wiedzą za co się zabarać. Ja chcę wydaje się prostą sprawę tj. zmniejszyć udział EGR i zwiększyć dawki palia albo możliwe, że te ostatnie same się zwiększą bo mapa EGR/MAF to wymusi. Wracają do spomnianych przez Ciebie NOXów itp.. to ja zaślepiając EGR obserwuję temperaturę spalin niższą o 100st.C niż gdy jest włączony więc nie rozumiem ... chyba, że nie chodzi o temperaturę temp. spalania a nie spalin. Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 01-06-2021 o 13:49 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#452 |
ford::beginner
![]() Imię: Stefan
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI, 163 KM
Rocznik: 2011
|
![]()
Znalazłem u siebie rozwiązanie z częstym wypalaniem DPF. Po przeczytaniu wątku zdecydowałem, że zaślepię EGRa i problem jak ręką odjął zniknął i jeździłem tak 2 lata do czasu.. Pierwszy problem objawiał się co jakiś czas wyskakujący błąd check i wystarczyło skasować kompem i był spokój na kilka miesięcy. Kolejny problem to już błąd usterka silnika i utrata mocy. Zauważyłem również, że mocno się pocił w okolicach egr na łączeniach rur. Zdecydowałem się zdemontować zawór aby go sprawdzić. Okazało się, że grzybek w środku jest bardzo mocno zapieczony i ciężko chodził cały mechanizm. Po wyczyszczeniu benzyną ekstrakcyjną, odrdzewiaczem został zamontowany z powrotem na swoje miejsce, została zdjęta zaślepka. Spuszczenie płynu chłodniczego, demontaż , czyszczenie, montaż wyniósło mnie 4 h. Auto odzyskało moc i lepiej się zbiera niż wcześniej jak miałem zaślepiony EGR. Niedawno gdzieś czytałem, że nie zaleca się w tych silnikach zaślepiać EGRa ponieważ działa on wspólnie z turbiną i dpf-em Do tej pory cykl wypalania DPF jest normalny co ok 700 km.
Film przedstawiający EGR (silnik dw10c) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez stiepek ; 01-06-2021 o 17:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
#453 |
|
![]()
owszem warto to zrobić, kupiłem EGR używany za grosze aby zobaczyć jak to jest zbudowane, oprócz czyszczenia wszystkiego co jest przedstawione na filmie trzeba wykręcić silniczek i go dokładnie umyć bo w dolnej części gdzie są szczotki, gromadzi się sadza i silniczek sam w sobie się przycina.
Zastanawiam się jeszcze czy nie dać smaru molykote 33 medium na to wszystko, jest to smar dla elementów plastik/plastik i plastik/metal jego zaletą jest zakres temperatur od -70st.c do + 204st.C tym samym nie powoduje oporów na zimno i nie ścieka przy wysokich temp. Wracając do tematu zmiana mapy na 163KM nic nie daje w kwestii częstotliwości wypalania, ale auto jest dynamiczniejsze więc już tak zostaje u mnie. Zrobię jeszcze lekki bypass dla czujnika MAF na początek o średnicy 5mm tak aby uzyskać minimalnie mniejszy udzał EGR, na wolnych obrotach mam ok 89% liczę, że zejdzie wówczas do ok 70% wówczas powstanie lekka nadwyżka świeżego powietrza i nawet jeżeli coś osprzętu EGR lekko niedomaga granica ew. generowania sadzy powinna wyjść poza zakres pracy silnika. Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 02-06-2021 o 00:13 |
![]() |
![]() |
![]() |
#454 | |
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#455 |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-07-2013
Model: Kuga MK2
Silnik: 2.0 TDCI 140KM automat
|
![]()
Panowie, zanim zaczniecie grzebać z egr itd sprawdźcie wasze turbiny, u mnie przyczyną częstego wypalania DPF i to nie zawsze udanego była turbina, która zapiekła się na geometrii i to powodowało problem. Jak ktoś potrzebuje turbinę po regeneracji to mam jedną na zbyciu i na gwarancji.
![]() |
#456 | |
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#457 |
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
|
![]()
Słuchajcie, mam takie pytanie. Chciałbym w weekend sprawdzić te wężyki idące od dpfa do czujnika ale te moje opaski na nich są już całe zerdzewiałe. Wypadało by je wymienić. Orientuje się ktoś jaki tam jest ich rozmiar? Nie mogę nigdzie znaleźć.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#458 | |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#459 |
|
![]()
200km autostrady 130-150km/h wypalanie co 100km hahaha ale d..pa,
Liczę, że coś pomoże u Ciebie czyszczenie DPF chociaż jestem pesymistą w tej materii filmy na YT z laniem wody mnie nie przekonują Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 5lat temu robiłem to w 1,6hdi i efekt był żaden jak wypalał co 300-400 tak już zostało a podobno to super wynik! jaja chyba.... na początku jeździłem wypalałem, później miałem go.. wiecie gdzie czasem 3dni wypalał bo akurat robiłem odcinki po 7-15km w międzyczasie do tego wypalania skończyła się turbina. No ale co 100km ? przy 170.000km przebiegu, głównie trasy. Bardzo zabawne bardzo i pomyśleć że te kilka lat temu obiecałem sobie "nigdy więcej g..a z FAP czy DPF) no ale przecież w MK4 FAP jest bezobsługowy.. dopalanie świecą nie katuje silnika i takie tam... Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 03-06-2021 o 20:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#460 | |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
|
![]() Cytat:
|