Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-07-2009, 15:01   #461
Lothien
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: [Mk3] Olej silnikowy ale jaki

Cytat:
Napisał Rondel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiele osób jeździ na oleju Motul. Mnie też takowy doradzono i jestem bardzo zadowolony:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
No ok ale skąd tak naprawdę wiecie, że to oryginalny olej lany we Francji?
Ma jakąś banderolę foliową w języku francuskim?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Sam przypadkiem widziałem jak w jednym ze sklepów-hurtowni rozlewali (widziałem castrola) z beczek do butelek 1L - 5L i potem zgrzewali nakrętki. Znając życie to pewnie rozlewając wszystkie oleje używali tego samego lejka no i pewnie z beczki tez "wyparowuje" troszkę kropelekGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy zakupy firmowych olei na allegro to dobry pomysł?

Czy do diesela lejecie taki sam olej co do benzyniaka (chodzi mi akurat o motyl'a)?

Ostatnio edytowane przez Lothien ; 13-07-2009 o 15:03
Lothien jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2009, 15:22   #462
Marasss_w

Imię: Marek
Model: ford mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDCI 150 KM
Rocznik: 2016

No wlłaśnie w jednym sklepie proponowano mi luzem tzn z beczki 200l ponoć taki jak ford zalewa jako pierwszy olej do silnika ,tak mi mówili a w drugim sklepie forda polecili mi właśnie ten olej formuła E i ten ulepszony to też formula tylko wydaje mi się że F ,a i ten olej jest już w bańkach 5 l.
Marasss_w jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2009, 16:09   #463
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Cytat:
Napisał Lothien Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No ok ale skąd tak naprawdę wiecie, że to oryginalny olej lany we Francji?
Ma jakąś banderolę foliową w języku francuskim?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Sam przypadkiem widziałem jak w jednym ze sklepów-hurtowni rozlewali (widziałem castrola) z beczek do butelek 1L - 5L i potem zgrzewali nakrętki. Znając życie to pewnie rozlewając wszystkie oleje używali tego samego lejka no i pewnie z beczki tez "wyparowuje" troszkę kropelekGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy zakupy firmowych olei na allegro to dobry pomysł?

Czy do diesela lejecie taki sam olej co do benzyniaka (chodzi mi akurat o motyl'a)?
Ja leje do diesla 300v bo lepszego oleju nie da się kupić, a o autko cza dbaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2009, 16:27   #464
Cobretti
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM

Cytat:
Napisał Marasss_w Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A olej nazywa sie FORD FORMULA E 5W-30.Doradzicie coś?
to lej .. to nic innego jak.... "nasz" Mobil Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a oleju potrzebujesz 5,8 litra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-07-2009, 17:52   #465
Marasss_w

Imię: Marek
Model: ford mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDCI 150 KM
Rocznik: 2016

Wiem, wiem tylko czy oby na pewno mogę go wlewać czy wlewać tego FORMULA F? bo to już z tego co doczytałem jest różnica.
Marasss_w jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2009, 17:53   #466
SrebnaStrzała

Cytat:
Napisał Marasss_w Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem, wiem tylko czy oby na pewno mogę go wlewać czy wlewać tego FORMULA F? bo to już z tego co doczytałem jest różnica.
Różnica w opakowaniuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-07-2009, 19:50   #467
mkalwap
ford::amateur

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003/2004

Witam Serdecznie,

Mam do Was prośbę dotyczącą waszej rady, gdyż przeczytałem wiele postów i jak większość chyba mam mętlikGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam w tej chwili zalany olej CASTROL MAGNATEC 5w40 DIESEL, lecz chcę go wymienić na Motul Specific FORD 913B 5w-30, czy to dobry pomysł, czy waszym zdaniem są jakieś przeciwskazania??

Dodam może iż na liczniku mam 260 tyś

liczę na waszą pomoc

Dziękuję

Ostatnio edytowane przez mkalwap ; 13-07-2009 o 20:22
mkalwap jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2009, 19:59   #468
SrebnaStrzała

Cytat:
Napisał mkalwap Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam Serdecznie,

Mam do Was prośbę o dotycząca waszej rady, gdyż przeczytałem wiele postów i jak większość chyba mam mętlikGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam w tej chwili zalany olej CASTROL MAGNATEC 5w40 DIESEL, lecz chcę go wymienić na Motul Specific FORD 913B 5w-30, czy to dobry pomysł, czy waszym zdaniem są jakieś przeciwskazania??

Dodam może iż na liczniku mam 260 tyś

liczę na waszą pomoc

Dziękuję
Jak najbardziej popieramGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jest tak jak z człowiekiem, wiadomo że należy dobrze się odżywiać aby mieć dużo mocy, ale krew(mam tu na myśli wszystkie płyny nie tylko olej) musi być wartościowa, bo ona przepływa przez wszystko i dba o narządy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 14-07-2009, 06:25   #469
MAXIMUS_00
ford::advanced

Model: S-MAX TITANIUM
Silnik: 2.0 16v 145 KM
Rocznik: 2008

Ja zalałem silnik 2kkm temu Fordowską formulą F i jestem zadowolony
Stary 14-07-2009, 11:02   #470
Lothien

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDi

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja leje do diesla 300v bo lepszego oleju nie da się kupić, a o autko cza dbaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
SrebnaStrzala, a gdzie można kupić (okolice Poznania) sprawdzony motul v300?
Mi w Motule polecają do mojego mongoła olej: Specific Ford 913B 5W-30.
Lothien jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania