Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-02-2015, 16:03   #471
paaweu
ford::amateur

Imię: Pawel
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie

Witam.
jestem tutaj nowy. Przeglądnąłem temat ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi...
Mam Focusa 2 przed FL ze skrętnymi soczewkami, czujnikiem zmierzchu i deszczu + przełącznik AUTO.
Zrobiłem tak jak było opisane oraz pokazane w filmie.
Wypiąłem wskazane bezpieczniki, wsadziłem nowe.
Między wejściem 1 a 26 jest kabel ale dodatkowo dołożyłem zwykły kabel (jak dokładnie go włożyć? ja swój wetknąłem w dziury)
Oczywiście nie działa..
Mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak to zrobić by działało ?
Zależy mi na tym by ustawić przełącznik na AUTO i same włączały się światła w ciągu dnia i w nocy.
Kupiłem taki przekaźnik: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Pozdrawiam
Paweł

Ostatnio edytowane przez paaweu ; 06-02-2015 o 18:41
paaweu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2015, 22:28   #472
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011

Ja mam podobną sytuację- po wymianie gema na DH, uzupełnieniu przekaźnika, wyjęciu wg opisu bezpieczników i przy fabrycznym przewodzie między pin 1 a 26- światła nie działają. Niestety nie jest to chyba takie niecodzienne, bo na podforum dot. C-maxa jest podobny wątek i tam też koledzy pisali, że nie wszystkim patent ten ruszał.

Jakoś nie jestem szczególnie zdeterminowany, aby na siłę rozwiązywać ten problem, ale jak się nad nim trochę wcześniej zastanawiałem to przyszły mi do głowy takie dwie możliwości:
1. brak odpowiednich przewodów w wiązce- u siebie wymieniałem przełącznik świateł na ten z funkcją auto i tak się złożyło, że sprzedawca przysłał mi go z wtyczką i kawałkiem przewodów. Po porównaniu okazało się, że w moim samochodzie wiązka do przełącznika miała jeden mniej. Dodam, że dołożyłem czujnik zmierzchu/deszczu i o ile wycieraczki w trybie auto działają bez zarzutu, to światła auto wcale. Z drugiej strony przy Twoim wyposażeniu trochę dziwne byłoby, żeby wkładali jakąś okrojoną wersję wiązki...
2. fabryczny przewód między pinami 1 a 26 na złączu C96 - z tego co pamiętam jeden z Kolegów gdzieś na początkowych stronach tego wątku napisał, że jemu światła zadziałały dopiero jak wypiął ten fabryczny i połączenie zmostkował własnym (zakładam, że wiedział co zrobił...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).

Co do przekaźnika - link który podałeś nie działa, ale jeżeli chcesz wykluczyć przekaźnik to podmień go z tym odpowiedzialnym za klakson (jest w skrzynce bezpieczników w komorze silnika- opis przekaźników i bezpieczników jest na wewnętrznej stronie pokrywy skrzynki).

Jak do czegoś dojedziesz, to się koniecznie pochwal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

P.S. Witamy na forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Edit: Problem rozwiązany- przyczyną był jednak brak przewodu między GEMem (złącze C103 pin 5) a przełącznikiem świateł (C320 pin 4) -> post #520

Ostatnio edytowane przez Teisejas ; 19-02-2015 o 21:44
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2015, 20:01   #473
sparkson
ford::beginner

Imię: Grzesiek
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
GEM poliftowy w wersji -D* obsługuje światła dzienne. Na schematach ma zaznaczone, że nie obsługuje czujnika deszczu/zmierzchu, jednak w rzeczywistości zawsze miał tą obsługę. Niemniej trzeba na to uważać, bo nigdy nie wiadomo czy jednak jakaś partia poliftowych GEMów wersji -D* nie została zrobiona zgodnie ze specyfikacją czyli bez obsługi sensora deszczu/zmierzchu.
Najbezpieczniej jest kupować GEM poliftowy "wszystkomający" wersji -F* albo -J*.
Nawiązując: czy 7M5T-14A073-FF będzie ok biorąc pod uwagę że w moim FF jest czujnik deszczu, światła AUTO, VC, nie ma ksenonów? Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie, poza prawidłowością numeru Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sparkson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2015, 22:26   #474
Teisejas

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011

Sam sobie wkleiłeś odpowiedź- skoro Tedi_k napisał, że poliftowe GEMy -F* są "wszystkomające" to tak zapewne jest, i - tak 7M5T-14A073-FF będzie OK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2015, 22:36   #475
sparkson

Cytat:
Napisał Teisejas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sam sobie wkleiłeś odpowiedź- skoro Tedi_k napisał, że poliftowe GEMy -F* są "wszystkomające" to tak zapewne jest, i - tak 7M5T-14A073-FF będzie OK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wole sie upewnić że to akurat o te dwa ostatnie znaki chodziło. Dzięki! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-02-2015, 23:01   #476
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Lepsze są poliftowe gemy 8M5T-, bo te 7M5T- to z tak zwanego "małego liftu"... Niby powinny mieć wszystko co trzeba, ale lepiej znaleźć te "prawdziwe poliftowe"...
Stary 10-02-2015, 18:48   #477
sparkson

Kupiłem moduł 7M5T-14A073-JF z połowy 2010 r.

Zainstalowałem, zrobiłem mostek, założyłem przekaźnik i światła dzienne działają na auto jak powinno być.

Ale.....

niestety nie działa mi centralny zamek, oraz otwieranie tylnej klapy (nie tylko z pilota, ale i ręcznie). Myślałem że kluczyk się rozkodował ponieważ był akumulator odłączony, więc próbuje kodować- nic. W końcu wracam do starego modułu (CD) i tu wszystko śmiga, oczywiście poza światłami :/

Ma ktoś jakiś pomysł o co chodzi? Ja jedyne co zauważyłem to że w tym module JF są puste gniazda bezpieczników 106, 111, 126, 128, 130 i 137 (zrobiłem taką samą konfigurację jak miałem w poprzednim GEMie) z czego 106 i 126 odpowiadają za system bezkluczykowy którego nie posiadam, wiec nie wiem czy może to mieć wpływ.
Stary 10-02-2015, 19:50   #478
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

JF prawdopodobnie musi mieć zewnętrzny odbiornik radiowy. Raczej jest od bezkluczykowego. Z tego co pamiętam, to koledzy dokładali ten moduł, albo w bieżącym wątku, albo w tym [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] .
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2015, 20:00   #479
michtat

Imię: Michał
Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: czerwiec 2007

Ja po zmianie na Jx dokładałem odbiornik centralnego. Kupisz taki na allegro. U mnie wiązka do odbiornika była fabrycznie
Stary 10-02-2015, 20:03   #480
sparkson

Cytat:
Napisał radek70 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
JF prawdopodobnie musi mieć zewnętrzny odbiornik radiowy. Raczej jest od bezkluczykowego. Z tego co pamiętam, to koledzy dokładali ten moduł, albo w bieżącym wątku, albo w tym [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] .
Hmm w takim razie postaram sie go wymienić na inny bo za bardzo to sie zaczyna komplikować.... Może te z końcówka F* nie będą wymagać dodatkowego modułu?

Cytat:
Napisał michtat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja po zmianie na Jx dokładałem odbiornik centralnego. Kupisz taki na allegro. U mnie wiązka do odbiornika była fabrycznie
Masz jakieś oznaczenie?

Ostatnio edytowane przez sparkson ; 10-02-2015 o 20:05
Odpowiedz

Zasady postowania