Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-12-2017, 09:53   #471
chwileulotne85
ford::advanced

Imię: Robert
Model: Focus III Hatchback
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: światła do jazdy dziennej po montażu

Rozumiem że powinien być koło skrzynki z bezpiecznikami , a został usunięty przez mechanika?

Jeśli tak to da się teraz coś zrobić sensownego, by ledy wylaczaly się przy światłach mijania, czy zostaje wyjęcie pozycji?

R

chwileulotne85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-12-2017, 10:15   #472
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024

Nie koniecznie przy skrzynce. Na pewno dalej za tym podłużnym czarnym bezpiecznikiem, widać go na zdjęciu. Raczej go nie usunął on daje odpowiednie napięcie na Ledy i steruje 0% albo 50%.
Stary 04-01-2018, 14:57   #473
matti393
ford::average

Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 1,6 125 KM
Rocznik: 2011

A napewno elektryk dobrze to podłączył ? Kabel sygnałowy (biały lub niebieski) powinien być podłączony pod pozycyjne światła a pewnie podłączył pod smijania i stąd nie gasną ledy po przełączeniu na pozycyjne. Żarówek od pozycyjnych się nie wyjmuje bo to niezgodne z przepisami.
matti393 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2018, 18:38   #474
chwileulotne85

Imię: Robert
Model: Focus III Hatchback
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał matti393 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A napewno elektryk dobrze to podłączył ? Kabel sygnałowy (biały lub niebieski) powinien być podłączony pod pozycyjne światła a pewnie podłączył pod smijania i stąd nie gasną ledy po przełączeniu na pozycyjne. Żarówek od pozycyjnych się nie wyjmuje bo to niezgodne z przepisami.
No źle chyba. Ledy przygasaja na 50 %Przy światłach mijania.

R
chwileulotne85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2018, 19:23   #475
krakersik

Imię: TOMASZ
Model: FF3 FL
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017

Witam, mam do Was pytanie: może ktoś będzie wiedział o co chodzi, otóż posiadam dodatkowe ledy z komputerkiem, kabelek czerwony pod plus aku, kabelek czarny pod minus aku, a biały pod światła (wpięcie w kabel plus od żarówki). Podpiąłem wsio jak należy i pojawił się problem: ledy migają (stroboskop) po włączeniu świateł mijania. czerwony mam pod aku czarny tez pod aku, a biały pod kabel plus żarówki h7. jak mijania są wyłączone to wszystko jest ok, a jak sięje włączy to stroboskop ... o co chodzi może ktoś wie ???
krakersik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2018, 23:18   #476
matti393

Ale kabel czerwony plusowy nie może być podłączony bezpośrednio pod akumulator bo te ledy by non stop Ci świeciły powinny być podłączone pod skrzynke bezpiecznikową tam gdzie napiecie pojawia się po przekreceniu kluczyka to po pierwsze. Po drugie wybiera się kabel niebieski lub biały sygnalowy w zalezności czy chcesz aby ledy przygasały czy wogole sie wyłanczały po włączeniu swiateł mijania i kable te podłanczamy pod światła pozycyjne a nie mijania już nie wiem ile razy to było tutaj pisane i tak jest napisane w instrukcji.
Pozdrawiam

Bump: Krakersik źle masz podłączony biały kabel który ma być pod pozycyjne to te małe żaróweczki a nie pod h7
Stary 05-01-2018, 06:12   #477
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał matti393 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale kabel czerwony plusowy nie może być podłączony bezpośrednio pod akumulator bo te ledy by non stop Ci świeciły
Może, bo są zestawy z wykrywaniem wzrostu napięcia napięcia w instalacji. Taki miałem w poprzednim aucie i według instrukcji podłączenia miało być do akumulatora. Nigdy nie zastałem świecących dziennych gdy auto stało zamknięte.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2018, 08:40   #478
krakersik

Imię: TOMASZ
Model: FF3 FL
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017

tak, zestaw ten podpina się pod aku i jak napięcie wzrasta (ładowanie aku) to ledy świecą, jak spada to się wyłączają, poza tym jak wyłączy się zapłon to ledy świeciły jeszcze przez ok 30 sekund, takie doświetlenie drogi do domu. A że biały mam pod h7 to miałem tak w poprzedniej foce ffmk2fl i wsio działało bez zarzutów (ledy świeciły z pozycjami, światła skandynawskie były czyli podobnie jak teraz), a w tym robi się stroboskop i nie mam pojęcia czemu, czy to jakieś zabezpieczenie auta przed ledami czy jak, kabelki przejrzałem i wszystkie całe, połączenia wyczyszczone, dobrze dokręcone ... nie wiem co jest nie tak.

Ostatnio edytowane przez krakersik ; 05-01-2018 o 08:43
krakersik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2018, 01:41   #479
matti393

Trzeba zrobić test i kabel sygnałowy w tym przypadku biały zamiast do h7 podłączyć bezpośrednio do plusa akumulatora i sprawdzić czy wtedy będzie prawidłowo przekaznik odłączał ledy ( odczywiście na włączonym silniku). Jeśli wszystko będzie ok znaczy że prawdopodobnie przekaznik wykazuje za duży pobór prądu i canbus odcina dopływ prądu ale to prawdopodobnie powinien ci migać zarówno ledy jak i żarówka h7. Jeśli ledy nie będa migać po podłączeniu do plusa bialego kabla trzeba zastosować dodatkowy przekaznik o jak najmniejszym poborze prądu który sygnał bedzie pobierał od plusa h7 a zamykał bedzie układ kabla białego podłączonego przez ten przekaznik z plusem akumulatora. Trochę to pokrętnie wytłumaczyłem ale piszę to późno w nocy
Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 16-01-2018, 20:33   #480
bflip
ford::beginner

Imię: Bartek
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 105KM

Witam czy podłączał ktoś Ledy do focusa mk3 ze światłami skandynawskimi (świecą po przekręceniu kluczyka) ale nie mam automatu światła same się nie przełączają. Chciałem zamontować ledy z modułem zmierzchu. Ledy w pozycji 0 i dobrym świetle musiały by wyłączać wszystkie inne światła.

Ostatnio edytowane przez bflip ; 16-01-2018 o 20:37
bflip jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
bezpiecznik , drl , focus , światła dzienne

Zasady postowania