Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-12-2010, 09:13   #41
dzimi75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0TDCI 140 KM
Rocznik: 2011.10
Domyślnie Odp: P0249 Elektromagnes zaworu B upustowego

Powiem ci ze mój kumpel ma Tdci i leje cos do paliwa do smarowania wtrysków to niby jest i mówi ze jak zaleje to mu ciszej silnik pracuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i polecili mu to w serwisie jak był zeby wtrysli dłuzej wytrzymały ale nie wiem co to jest::::::::::Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

dzimi75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2010, 09:31   #42
bambucza
ford::average

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,2 TDCI 175KM
Rocznik: 2008

Wiem że niektórzy dolewają MIXOLU albo nawet słyszałem że są mądrzy co dolewają do osobówek BIKANOLU
Na temat MIXOLU są bardzo sprzeczne decyzje i słowa, ja osobiście nie leję. W paliwie powinno być tego środka smarującego na tyle żeby wszystko było OK.

Ostatnio edytowane przez bambucza ; 17-12-2010 o 09:41
bambucza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2010, 10:25   #43
bambucza

Mam 5l nafty lotniczej, podobno to może przeczyścić wtryski i wytrąci mi parafinę z paliwa które prawdopodobnie zgęstniało i dlatego nie mogłem uruchomić samochodu. Zapiekające się wtryski + prawdopodobnie zgęstniałe paliwo od zimna = problem z odpaleniem. Więc proszę znających się na paliwach i common rail o opinię. Chciałem wlać 2l z tego względu że mam 1/4 baku paliwa w tym momencie. Aha chciałem również użyć czegoś co nazywa się auto start to podobno wtryskuje się do kolektora ssącego.

Dolałem 2,5 l do baku. W poniedziałek rano sprawdzę jaki będzie tego efekt, muszę jeszcze kupić tego auto starta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez bambucza ; 18-12-2010 o 16:21
Stary 19-01-2011, 19:35   #44
bambucza

A więc tak:
NA WSTĘPIE BAAARDZO DZIĘKUJĘ JĘDREMAKOWI PONIEWAŻ BARDZO MI POMÓGŁ I NA PEWNO JESZCZE NIE RAZ POMOŻE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. JĘDREK JESTEŚ WIELKI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przyczyną wszystkich problemów były wtryskiwacze! (niestety i mnie to nie ominęło)
padnięte doszczętnie wszystkie 4 tzn. 4 zaworki i 4 końcówki (rozpylacze)
W sobotę podłączę się do jakiegoś tematu o wtryskach i załączę zeskanowane parametry z testów bo ja nic z tych hieroglifów nie rozumiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (mam nadzieję że mój były nauczyciel od wtrysków tego nie czyta)

Błąd P0249 nigdy więcej się nie pojawił (co nie oznacza że jeszcze się nie pojawi i będę miał problemy z turbosprężarką)

Ale problemami były również dwa małe skur... czujniki tzn. czujnik położenia wałka rozrządu i czujnik położenia wału korbowego.
Doszedł do tego jeszcze nowy akumulator ponieważ na własne życzenie go rozwaliłem, grzebiąc w samochodzie i kręcąc rozrusznikiem czyli rozładowując aku do minimum a później ładowanie i tak w koło macieju odkoło 20 razy.
Z czujnikiem położenia wału korbowego nałożył się też mój temat [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] o odcięciu zapłonu, to też ustało, więc już jest wszystko OK
Doszło do tego wszystkiego jeszcze czyszczenie EGR ale to było za free własnymi łapkami
Koszt całkowity? jedyne 3200 zł

Ostatnio edytowane przez bambucza ; 19-01-2011 o 19:47
Odpowiedz

Zasady postowania