![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Cytat:
97kkm jak u Ciebie to faktycznie ciut za szybko na remont generalny, ale nie przesadzajmy z tą trwałością. Wszysko zależy co komu wystarcza. Szarpaki to nie wszystko. Dużo gumy w zawieszeniu = stopniowa degradacja własności jezdnych. Nie musi od razu wahacz wyjść bokiem, aby zawieszka była do remontu. Standardem w fokach MK1, MK2 i pewnie MK3 też:-) są zapiekające się śruby regulujące tylny zawias (te na mimośrodzie). Nic na to nie można zrobić tyko kątówka, a wymieniając te wahacza, aż żal nie zrobić generalki. Każde ASO wie o tym problemie, Ford pewnie też, ale od MK1 nie pofatygował się poprawić ochronę korozyjną. U mnie tak się zapiekły. Jedną udało się uratowąć, a druga jest ustawiona przy użyciu łyżki do kół, aby jej nie kręcić, bo wtedy napina się guma i wyhacza do wymiany migusiem. Generalnie jak widać rozwarstwiajacą się gumę, to znaczy, że tuleje są już do... Ale dla diagnosty to nadal jest super, bo sworzeń nie wylatuje ze środka. Zatem można jeżdzić nawet 300 000km, a od 150 000 km mieć tak naprawdę skakający samochód...
|
|
|
|
#42 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marek
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 Benzyna 100KM
Rocznik: 2007
|
Maureliusz,
Dzięki za uwagi. Wygląda na to, że poprzedni właściciel jeździł dość agresywnie i dlatego remont tyłu. Zresztą tak jak powiedział Zbychu nie ma reguły, może paść przy 60, 90, 150 a nawet 200 tysiącach. Nie ma na o reguły. |
|
|
|
|
|
#43 |
|
|
Witam,
Jestem po wymianie, Zawieszenie tył [wahacze poprzeczne krótkie, 4x tuleje], sworzeń PP, wymiana płynu hamulcowego, wymiana anteny dachowej, wymiana przewodów wys. napięcia, nowy znaczek FOCUS, geometria. Za wszystko z robocizną zapłaciłem 2000zł. Trochę przy dużo moim zdaniem. Części - 1100 Robota - 900 |
|
|
|
|
|
#44 |
|
ford::expert
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Dużo to pojęcie względne ,trzeba było szukać warsztatu co pracuje charytatywnie -a ile twoim zdaniem to powinno kosztować ?
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
|
Nie wiem, ale 600zł za robocizne zawieszenia to duzo. Inne warsztaty po ktorych dzwonilem mowily 300-350zł. ASO 600-700!!!
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-11-2008
Model: BMW 320d xDrive GT, Vespa LX
Silnik: 320d TwinPower Turbo + M Power Kit
Rocznik: 2014, 2013
|
A ile zapłaciłeś za sam samochód? I czy już zrobiłeś w niem resztę rzeczy (płyny, filtry, rozrząd itd.)?
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-03-2011
Model: Ford Focus Mk II
Silnik: 1.6 100 KM
Rocznik: 2006
|
Przecież miałeś nie wymieniać ?. Szczerze powiem że oglądałem to auto duzo wczensniej przed Tobą i nie kupiłem. Jestem z K-ce i też trochę auta szukałem, ale było warto. A ksiązka serwsiowa to pic na wode, ja mam historię potwierdzoną przez delera z pieczątką, moje auto jezdziło nawet na wymianę dywaników i piór wycieraczek do ASO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
|
iPit to gratuluje, że kupiłeś co innego i gratuluję Katowic, ale chwalić się nie musisz...
Holek płyny są niby ok bo sprawdzali w ASO, ale chcę i tak je wymienić, aby mieć spokój, to samo z rozrządem, choć ma dopiero 97 tys km. Lepiej chuchać na zimne. Wszyscy na tym forum są nastawieni tak negatywnie? pzdr i zamykam temat. holek - zapłaciłem 26800. Ostatnio edytowane przez edelman ; 10-05-2011 o 06:21 |
|
|
|
|
|
#49 |
|
![]() Zarejestrowany: 14-03-2008
Model: Ford Focus II FL
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 2008
|
edelman: Myślę, że masz trochę gorącą głowę. Auto obejrzałeś i kupiłeś, jak to się mówi "z bomby" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sprawdzałeś 3 godziny w ASO, wyszedł konkretny ramont zawieszenia. Płynów jeszcze nie zmieniłeś, chociaż to podstawa w zakupionym (używanym) samochodzie. Za wymianę zapłaciłeś 900 zł czy 600 zł (bo ja się już połapać nie mogę) - ostatecznie Twoja sprawa, chociaż sam piszesz że warsztaty wołały ok. 350 zł. Trochę się mozna w tym wszystkim zgubić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Niemniej życzę teraz bezawaryjnego uzytkowania przez co najmniej 5 lat. A pózniej nich Ci sie nawet żarówka w lewym reflektorze przepali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pozostali forumowicze: proponuję darować sobie niepotrzebne docinki (chociaż edelman prowokuje), sami nie wiecie na co się natniecie w przyszłości.
|
|
|
#50 |
|
![]() Zarejestrowany: 15-11-2008
Model: BMW 320d xDrive GT, Vespa LX
Silnik: 320d TwinPower Turbo + M Power Kit
Rocznik: 2014, 2013
|
Kurcze sporo Ci wyszło (po płynach i rozrządzie zamknie się w 29-30). I nie mam zamiaru wbijać Ci w ten sposób szpili. To po prostu dowodzi jak niezmiernie ciężko jest kupić używany samochód. Wszystkie są 'od babci', 'jeżdżone w niedzielę', 'bezwypadkowe', 'tylko wsiadać i jechać' a potem okazuje się, że padaka.
Jak szukałem swojego to miałem ten sam problem. Ostatecznie po obejrzeniu kilkunastu różnych egzemplarzy zdecydowałem się na roczny z salonu. Zapłaciłem 10% więcej ale miałem dużo większą pewność, że naprawdę wszystko jest ok. Teraz zastanawiałem się czy za 70-80 tys nie kupić używanej audicy z trzylitrowym dieslem albo jakiegoś mondziaka na totalnym wypasie ale jak przypomniałem sobie ile czasu i energii straciłem aby znaleźć używaną furę to stwierdziłem, że dołożę 5 i biorę funkiel nówkę z salonu na totalnym wypasie (FF3). Zakup używanego samochodu w Polsce to totalna masakra! |
|
|
|
![]() |
|
|
|