Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-05-2011, 13:36   #41
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Gaśnie po odpaleniu, nierówna praca silnika - co jest??

niezle...myslalem ze jest jakis uklad a tam niema nic specjalnego...
takim prostym gownem mozna naprawde duzo zrobic... bo niema specjalnie ograniczen..za to nalezy uwazac na to co sie robi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wszystko zalezy od dobrego softu w kompie.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Interfejs VAG KKL OBD VW Audi Skoda Seat USB LINE
25zl za interfejsik.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 12-05-2011 o 13:39
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2011, 21:03   #42
laryz
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005

Witam.
Widzę że troszkę odbiegli wszyscy od tematu - ale życieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do jakichś aluzji - w ramach sprostowania nie jestem mechanikiem i pisanie że latam i wymieniam co podejdzie to prawda. Ale wymieniam takie rzeczy które mogą mieć właśnie wpływ na te objawy.
Moim zdaniem tak jak by nie palił mi jeden gar bo obroty nie falują (są równe) a silnik dostaje drgawek ale czym jest spowodowana ta nierówna praca to nie wiem.

Jak ktoś pisał że powymieniałem to i tamto to niech napisze co wymienić żeby było dobrze a NIE TYLKO SZYDZIĆ.

Jak bym był obcykany w mechanice i elektronice to nie jeździł bym po mechanikach i nie szukał na forach.

Ale i tak dzięki.
laryz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2011, 21:52   #43
mjprzem

jak masz wrazenie ze ci jakby niepali to szukaj po swiecach... sciaga pokoleji i sluchaj ktora najmniej reaguje..wiadomo ze lepiej aby juz calkowicie niepalil jak raz palil raz niepalil ale nie zawsze wszystko wychodzi.
Ale czasami takie wrazenia to nie tylko uklad zaplonowy i iskra...bo to jeszcze ilosc paliwa i kat wyprzedzenia zaplonu i potrzeba szukac gdzie tkwi bol...poprostu jest duzo czynnikow.

Mozesz przepustnice odpiac i przeplywke i analizowac co sie dzieje.
a zawor biegu jalowego tak samo moze byc, choc silnik niefaluje obrotami.
moze byc i sonda..
wiec sam widzisz to niejest takie hop siup..i czasami kazdemu sie zdazy pomylic a przecierz nie wszyscy na wszystkim sie musza znac. Nawet czujnik temp to moze byc..

.niestety silnik benzynowy jest kaprysny i ciezko jednoznacznie na podstawie 1 opisu stwierdzic co mu faktycznie dolega jesli to wlasnie taka drobnostka.
A bledy sprawdzałes?

kurde sory laryz..zapomnialem ze to twoj temat...

jedna sprawa...podczas wyprzedzania mowiles ze ci silnik zdusilo...
zobacz czy ten problem sie nie powtarza...sprawdzaj na benzynie bo na gazie to roznie moze byc.

czy po wymianie sondy nadal sa jej błedy?
jakim interfejsem sprawdzasz?

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 12-05-2011 o 21:58
Stary 12-05-2011, 23:33   #44
tomiscorpio
Zablokowany

Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95

mjprzem "Mozesz przepustnice odpiac" a mozesz mi wytlumaczyc jak to zrobic?? i na jakies zasadzie ma silnik dzialac jak mu PRZEPUSTNICE ODEPNIESZ.

jak nie pali na 1 gar to wykrecic swiece i zobaczyc. jak sie nie znasz to jedz do kogos kto sie zna , bo po takich opisach to Ci nawet wrozka nie wyczaruje niczego sensownego.

Ewentualnie kolega mjprzem Ci napisze kolejne historie ze sterownik eec V po 2 latach ma skleroze i zapomina czym jest i staje sie maszynka do mięsa
tomiscorpio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2011, 13:57   #45
laryz

Co do sprawdzenia błędów: to ostatnią rzeczą była lambda i sprawdziłem u mechanik po podpięciu do kompa błędów żadnych nie było.

Co do układu zapłonowego:
- w pierwszej kolejności wymieniłem przewody i świece. Teraz mam zamiar wymienić (na sprawdzenie na dwa dni) cewkę (moduł) zapłonowy a jak to nie pomoże to będę tak jeździłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-05-2011, 14:46   #46
mjprzem

Cytat:
Napisał tomiscorpio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mjprzem "Mozesz przepustnice odpiac" a mozesz mi wytlumaczyc jak to zrobic??

Ewentualnie kolega mjprzem Ci napisze kolejne historie ze sterownik eec V po 2 latach ma skleroze i zapomina czym jest i staje sie maszynka do mięsa
Widzisz taki button jak CYTUJ...jak piszesz ze cos mowilem to go uzywaj!!! A niewymyslaj... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

mialem na mysli wypiecie czujnika polozenia..przykro mi ze nie zrozumiales o co mi chodzi ale niemowilem nic o demontazu przepustnicy tylko o odpieciu!!!!

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 13-05-2011 o 14:51
Stary 13-05-2011, 14:50   #47
mjprzem

Cytat:
Napisał laryz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do sprawdzenia błędów: to ostatnią rzeczą była lambda i sprawdziłem u mechanik po podpięciu do kompa błędów żadnych nie było.

Co do układu zapłonowego:
- w pierwszej kolejności wymieniłem przewody i świece. Teraz mam zamiar wymienić (na sprawdzenie na dwa dni) cewkę (moduł) zapłonowy a jak to nie pomoże to będę tak jeździłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jestem pewien niemowie ze to niemozliwe ze to zaplon..ale jesli sie niemyle to w takim przypadku powinny byc bledy z wypadaniem zaplonu...tegi niemoge potwierdzic.

sprawdz co sie dzieje podczas wyprzedzania i gwaltownego wciskania gazu. pomyslimy dalej co to moze byc.
Stary 13-05-2011, 15:51   #48
tomiscorpio
Zablokowany

Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95

A ja nie wiem co Ty tam miales na mysli piszesz odpiac przepustnice to sie pytam o co chodzi , bo kolega pojecia nie ma i jeszcze by ja wywalil cala i by mial roboty niepotrzebnej. (fakt ze domyslilem sie zaraz o co Ci chodzi ale cwaniakujesz duzo to sie bede czepial)

Trzeba stwierdzic czy pali na wszystkie czy nie to raz. jak nie pali to wtedy szukac .
Jak problem sie dzieje tylko przy wilgoci deszczu , to wiadomo ze cos z elektryka.
od kabli cewki jak i samych kabli do cewki. Czujniki iich polaczenie.

Tak samo zczytywanie kodow bledow to by sie przydalo podpiac i ladnie sprawdzic czy wszystkie czujniki dzialaja poprawnie. jak pracuje sonda tps maf obserwujac te dane mozna czasami cos wywnioskowac. Jadac autem.

Bo 3/4 magikow umie tylko podlaczyc pod kompa i przeczytac kody bledow , wykasowac i skasowac 100zl .

Dwa jeszcze cala sytuacje komplikuje lpg.

A teraz pytanie do czego byl podpinany komputer i czy tylko zczytywane byly bledy czy cokolwiek innego. Bo sonde nie musi dzialac poprawnie a bledow moze nie byc.

No i najwazniejsze by sie przydal czytelny opis po polsku co sie dzieje na gazie a co na benzynie. Czy sa takie same objawy czy jak to wyglada

Ostatnio edytowane przez tomiscorpio ; 13-05-2011 o 16:12
tomiscorpio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2011, 12:46   #49
laryz

Mechanik podłączał komputer a jaki program to nie wiem - odczytał mi błędy na zgaszonym i na zapalonym silniku ( jak do tej pory robił to ze 4 razy ale bezpłatnie w ramach wymiany części)

Co się dzieje na PB - odpalam samochód, jeżeli nie ma problemu to obroty wskakują mi na około 1000 obr/min (ssanie) a później się ustalają na drugiej kresce na obrotomierzu i jest ok. A jak jest coś nie tak to silnik wchodzi na obroty 1000 obr/min i nagle schodzi z obrotów do zera jak by nie miał paliwa lub ruszam i dojeżdżam do pierwszych świateł gdzie muszę się zatrzymać i silnik spada z wolnych obrotów do zera i gaśnie. Jeszcze jedno na ssaniu dosyć mocno na zewnątrz samochodu czuć paliwo.

Co do pracy: silnik po odpaleniu pracuje ale nie równiutko i w pewnych momentach dostaje drgawek (pracuje tak jakby przygasał niezauważalnie ale po silniku widać to). Co najfajniejsze na wyższych obrotach nie ma tego. Wystarczy że będzie miał 1100 obr i jest ok

Teraz jak pisałem ostatnio doszło że czy na LPG i na PB zaczyna mi się dławić ale to to już nie wiem co może być. Jadąc 70 km/h chcę przyspieszyć albo utrzymać prędkość a on mi zaczyna słabnąć i dodanie gazu czy odjęcie i dodanie nic nie pomaga ( redukcja biegu i dodanie gazu (wyższe obroty) powoduje bardzo powolne przyspieszanie tak jakby nie miał siły)- A TO MNIE NAJBARDZIEJ IRYTUJE bo z pozostałymi rzeczami można jeździć a z tym to strach gdzieś się dalej wybierać.

Pozdrawiam
Stary 14-05-2011, 17:51   #50
mjprzem

no a wiadomo co masz za bledy? mysle ze cos musi sie pojawiac...niestety w taki sposob niedojdziemy..zakup sobie tego elma i bedziemy wtedy myslec bo takie pisanie niema sensu. nic chyba nie wymyslimy

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 14-05-2011 o 17:53
Odpowiedz

Zasady postowania