Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-06-2013, 09:47   #41
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024
Domyślnie Odp: Twardy pedał hamulca, słabe hamulce

Cytat:
Napisał StStS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a to nie ABS Ci puka
też to obstawiam. Przy pierwszym takim przypadku własnie z tym mi się skojarzyło.

Cytat:
Napisał nostress_pz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dolej płyn hamulcowy i odpowietrz układ.
przy wymianie płynu było to robione... jakieś 30000 km wstecz (przed i po operacji to samo).

Stary 11-06-2013, 10:08   #42
StStS
ford::average

Model: S-Max Vignale
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2022

No to ja na Twoim miejscu bym wyciągnął bezpiecznik ABSu i sprawdził jak się auto zachowa. Chyba już zresztą koledzy Ci to radzili. Tylko się nie rozwal nigdzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Może np ABS działa tylko na jedno z kół i stąd taki problem. Tak sobie myślę, że jak np masz jeden amortyzator uwalony to tak się może dziać
StStS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2013, 10:32   #43
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał StStS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Da się zmusić ABS do działania na suchym?
generalnie na suchej prostej drodze to bez abs hamowanie moze wychodzic lepiej jak z abs i np. ja mam tak u siebie ze jak hamuje z abs to on ogranicza sile hamowania i mam wrazenie ze slabo wciskam hamulec ale jak odlacze abs to duzo wczesniej czuje ze hamulce-kola zaczynaja sie blokowac.

ale faktem jest ze foki maja slabe wspomaganie hamulca. dobrze sie to sprawdza w zimie i na sliskich nawierzchniach-bo latwiej wyczuc samochod ale na prostej i suchej drodze przydalby sie mocniejszy hamulec.

wspominajac jeszcze opadajacy pedal-to niemoze tak byc ze pedal wpada w podloge-moze minimalnie sie obnizyc ale w ciagu naciskania przez 1 minute pedal nie moze dojsc do podlogi-bo cos takiego oznaczac bedzie ze jeden lub 2 uklady hamulcowe maja nieszczelnosc lub puszcza pompka hamulcowa.

ps. samochody z abs czesto maja ograniczniki sily hamowania na tylne kola zamiast regulatora sily hamowania kol tylnich. to tez jest slaby punkt hamulcow jesli abs nie dziala.

ja zauwazylem ze przy lekkim tyle jezeli delikatni hamuje to zamiast blokowac sie przednie kola najpierw to blokuje tylnie. jezeli hamuje sie gwaltownie to jest ok.

za to w kombi gdzie niemam absu i jest korektor to hamulce dzialaja o wiele lepiej i efektywniej-przynajmniej na asfalcie -na prostej drodze.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2013, 22:39   #44
BajorFocus
ford::amateur

Model: FORD FOCUS COMBI Mk1
Silnik: 1.8 Benzyna
Rocznik: 1999

hmm nie wiem czy moj przypadek tu sie nadaje ale juz opisuje. Kupilem foczke (1 samochod w moj zyciu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) i przy kupnie czulem ze hamowanie jest jakies dziwne, wiec sprzedajacy wymienil na swoj koszt klocki i od tego czasu pojawily sie dragania przy hamowaniu...mowie no ok moze dotarcie klockow. Jednakze drgania byly tym silniejsze im mniejsza predkosc byla to wymienilem wszystkie tulejki w wahaczach przednich i drgania lekko ustaly. Zauwazylem ze tarcze maja juz 20mm przednie i tylnie okolo 7mm, wiec wymienielm wszystkie tarcze (przod i tyl) z klockami - wszystko marki TRW. I tu zaczal sie psikus.....po wymianie i odpowietrzeniu ukladu i dolaniu nowego plynu hamulcowego samochod hamuje dopiero jak sie wcisnie do konca pedal.. jest jakis taki gumowy... Po przejechaniu pierwszych 10km zatrzymałem sie i zobaczylem ze lewa tylnia tarcza ma fioletowy nalot i polecial dym z klocka... a wogole nie hamowalem praktycznie...i zauwazylem ze przednie tarcze i lewa tylnia grzeja sie mocno nawet jak nei hamuje a prawa tylnia tarcza zimna jest..(pray wylni zacisk byl rozebrany i zlozony i sprawdzony czy zaciska sie po wcisnieciu pedalu i czy odpuszcza po puszczeniu - test wypadl ok) Pozniej tescio rozebral all (zaciski) i przeczyscil i zlozyl i odpowietrzyl wszytko i plyn zmienil a tarcze nadal tak samo sie nagrzewaja a ta prawa tylna wogole.. co moze byc przyczyna? pompa?
BajorFocus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2013, 07:39   #45
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024

BajorFocus... może nie wyjaśnię ci problemu ale mam wrażenie, że ktoś wcześniej coś modził w tej foce. W 1999 z tyłu były tylko i wyłącznie bębny.
Stary 09-07-2013, 08:41   #46
mjprzem

ja z tylu mam tarcze..ale inna wersja ale fakt w kombi mam bebny.

a cos mi sie przypomnialo...odnosnie sily hamowania
odlacz abs...wyjmij bezpiecznik i dopiero sprawdzaj jak hamuje...
ja tez kiedys myslalem ze mi hamulec slabo dziala, ale okazuje sie ze jak odlacze abs to kola szybko sie blokuja, a to abs ogranicza dosc bardzo hamowanie.

a co kolegi problemu-to problem prawdopodobnie jest przy pompie..lub przy ogranicznikach sily hamowania-tez przy pompie.

ps. a czy tylna lewa tearcza przypadkiem nie blokuje sie?

moze niepotrzebnie szukasz problemu w prawej bo z tylu kola malo hamuja..sprawdz na podniesionym tyle oba tylne kola jak mocno hamuja.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 09-07-2013 o 08:46
Stary 14-08-2013, 16:51   #47
angreg2481

Model: Mondeo kombi
Silnik: 1,8 TD

Słuchajcie,mam problem z hamulcami w swoim mondeo.Wymieniłem tarcze i klocki przy przednim zawieszeniu i okazało się że hamowanie jest tragiczne.Dzieje się tak jak przy zapowietrzonym układzie hamulcowym lecz w układzie powietrza nie ma.Pierwsze wciśnięcie hamulca pedał schodzi do podłogi,następne twardnieją ale siła hamowania jest bardzo słaba.Prawie wcale nie hamuje.Wciskając na postoju pedał hamulca po około pół minuty pedał opada w dół.Wymieniłem już w pompie uszczelniacze i dalej to samo.Bez poprawy.Co jest przyczyną tagiego zachowania?Pozdrawiam
angreg2481 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2013, 18:09   #48
salom

Trzeba wymienić pompę hamulcową na nową. Tak już jest wytarta w środku, że nowe tłoczki nic nie dają.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2013, 19:47   #49
mjprzem

zacznijmy od tego ze w hamulcach w przypadku:
-pompy hamulcowej-to wazna jest powierzchnia w pomie a nie tloczkow bo to cylinderek i uszczelka zamykają obwod
- w przypadku hamulców -liczy sie uszczelka i powierzchnia tloczków-bez wzgledu czy tarcze czy bebny.

jezeli pedal wpada w podloge a plyn nie ucieka to najprawdopodobniej pompa hamulcowa przepuszcza plyn hamulcowy i raczej tego nie naprawisz-jesli pompa w srodku jest porysowana.
Stary 14-08-2013, 20:54   #50
angreg2481

Model: Mondeo kombi
Silnik: 1,8 TD

No to napewno nie mały koszt?Pewnie trzeba będzie wymienić na nową pompę hamulcową?

Bump: Bardzo dziękuję za podpowiedź.Pozdrawiam serdecznie
angreg2481 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania