![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Focus MK I TDDi
Silnik: 1800
Rocznik: 1999
|
Tak tez wlasnie ustalilismy ze remontuje, bo jeden tlok do wymiany, na drugim jest luz na tulei tzn ze panewka jest zuzyta wiec wymieniam wszystkie. Pozostale tloki sa wporzadku. Ogladalem silnik wczoaj i mechani mi wytlumaczyl ze nie ma sensu przkladke robic skoro mozna tow ten sposob zrobic i silnik po tm pochodzi mi przynajmniej 100tys. Tak wiec robie to co mi zalecil. To w porzadku czlowiek i nie naciaga niepotrzebnie. Okaze sie w jakiej kwocie sie zamkne:-)
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Focus MK I TDDi
Silnik: 1800
|
Wrzucilem zdjecie tloka
1 - pomiedzy tuleja a tlokiem jest taka blaszka i ona mi sie posypala calkiem.Dlatego tlok zaczal latac. 2 -to mam pekniete 3 - te kolka to zaznaczone miejsca gdzie sa slady na tloku Mam nadzieje ze teraz wiadomo o co kaman:-) |
|
|
|
|
|
#43 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 17-08-2011
Model: Focus MK1
Silnik: 1.8 TDDI
|
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
a tak przy okazji to tddi same sie nie rozlatuja...bynajmniej te co znam i te co niemaja zagietych misek olejowych-bo wiele osob nawet niezdaje sobie sprawy z tego jaki zagrozenie moze stworzyc minimalnie zagieta miska olejowa.
jest to prawdopodobna przyczyna uszkadzania sie wlasnie panewek silnika. W tym temacie jesli ktos kiedys rozkrecal i sprawdzal miske w tddi to powinien wiedziec ze nawet fabrycznie prosta miska jest juz bardzo blisko. Osobiscie doradzam kazdemu posiadaczowi tddi demontaz miski przy wymianie oleju i wyklepanie jej w celu zrobienia wiekszego przeswitu nad smokiem-naet tej nie zagietej!!!. |
|
|
|
|
|
#45 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
mjprzem a jezeli miska jest delikatnie zagieta nie tam gdzie jest smog tylko w samym rogu miski w przedniej jej czesci z lewej strony jak by patrzec stojac przed autem ? Czy to tez ma wplyw na silnik ?
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
|
Raczej nie..ale powiem tak.
Mialem zmiane oleju i postanowilem sprawdzic u siebie dokladnie jak to jest z ta miska. Niby nie byla zagieta..ale...okazalo sie ze przeszczen pomiedzy smokiem a miska to sa naprawde bardzo male milimetry. Olej mialem wczesniej 5w30 teraz obecnie elf5w40. na 20kkm ubywa moze 200-300ml...niewiem bo nie sprawdzam Po zmianie oleju i odbiciu miski-aby byla bardziej wypukla-silnik mam wrazenie ze jakby ciszej pracuje.Czy to wina oleju..czy odbitej miski-niewiem ale wiem ze fabrycznie smok w tddi znajduje sie bardzo blisko dna miski-tak blisko ze nawet minimalne wgniecenie moze przytkac smoka. Wiem natomiast ze zapewne bardzo wiele samochodow -moze jezdzic z takimi miskami i nawet sobie sprawy nie zdawac bo kontrolka tego nie wychwyca a niestety silnik bardzo odczuwa. |
|
|
|
|
|
#47 |
|
|
czyli przy wymianie oleju radzisz zdjac miske i tam gdzie jest miejsce smoka ja wyklepac zeby zrobila sie wieksza szczelina ?
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
|
dokladnie tak.
lepiej nie sugerowac sie tym ze miska wyglada ze jest plaska. lepiej zeby byla jak najbardziej wypukla do dolu a jak sie powiesimy silnikiem i zrobi sie plaska to przynajmniej bedzie wiadomo ze cos sie stalo. |
|
|
|
|
|
#49 |
|
|
nie wiem jak w innych tddikach jest ale pewnie tak samo w kazdym ze miska w miejscu "smoka" jest wypukla i te wypuklenie ma ksztalt kola, te wypuklenie bynajmniej u mnie jest dosc zanczne.
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
|
tak wypuklenie jest dosc znaczne-problem tylko w tym ze smok wchodzi w wypuklenie. dlatego przygieta miska nawet juz o 3-4mm moze robic powazny problem. i problem w tym ze te 3 mm ciezko zauwazyc.
Jak ktos bedzie odkrecal kiedykolwiek miske od silnika to warto zmierzyc roznice w wysokosci smoka i dna miski. PS. byly przypadki opisane na forum ze ludzie mieli przygiete miski i jezdzili tak nic o tym nie wiedzac... czasami ktos sie kapnął jak na wysokich obrotach zaswiecala mu sie kontrolka od oleju bo smok przyciagał juz miske do siebie. |
|
|
|
![]() |
|
|
|